Pentru prima dată în istorie, apa pentru agricultură a început să fie tranzacționată la bursă. Călin Georgescu era considerat nebun când vorbea despre asta
În SUA, fermierii pot tranzacționa contractele pentru apă pe piața futures. Asta înseamnă că există contracte sau acorduri standardizate prin care două părți se obligă să cumpere sau să vândă un activ la un preț prestabilit, la o dată viitoare, potrivit Agrarheute.
Organizațiile internaționale, precum ONU, se opun tranzacțiilor comerciale cu apă. Acestea se tem că marii speculatori financiari vor trata această resursă vitală ca pe orice altă marfă. Astfel, vor putea influența semnificativ prețurile.
Cert este că, la bursa de mărfuri CME din SUA, a fost lansată prima tranzacție cu contracte futures pentru apă. Scopul ar fi, zice-se, de a ajuta utilizatorii de apă – în special fermierii – să își gestioneze riscurile. În plus, ei își vor putea echilibra mai bine cererea și oferta de apă, afirmă CME.
Apa, tranzacționată pentru prima dată pe piața futures
Contextul este reprezentat de creșterea incertitudinii privind aprovizionarea cu apă și fluctuațiile prețurilor.
„Contractul pentru apă le permite cumpărătorilor și vânzătorilor să stabilească un preț fix pentru livrarea unei cantități fixe de apă la o dată ulterioară. Fără acest instrument, fermierii nu au nicio posibilitate de a gestiona riscul de aprovizionare cu apă”, spune Clay Landry, directorul companiei de consultanță WestWater Research.
„Este posibil ca acest mecanism să nu rezolve complet problema. Totuși, va contribui la reducerea poverii financiare pe care fermierii o vor suporta în cazul unor perturbări ale aprovizionării cu apă”, a mai zis el.
Potrivit estimărilor bursei CME, fermierii vor fi principalii utilizatori ai contractelor pentru apă. Motivul? Ei sunt nevoiți să își asigure costurile de producție în fața incertitudinilor climatice. Acestea ar putea deveni din ce în ce mai frecvente și severe. CME a legat contractele pentru apă de un indice spot al apei din California (NQH2O), creat în urmă cu doi ani.
Acest indice spot al pieței reflectă prețurile din bazinele hidrografice ale Californiei, unde seceta s-a agravat dramatic în ultimii ani. Conform datelor NQH2O, prețul apei pentru fermierii din California s-a dublat doar anul trecut. Noile contracte CME le oferă fermierilor, companiilor și comunităților posibilitatea de a se proteja împotriva fluctuațiilor prețului apei.
Este pentru prima dată când apa poate fi tranzacționată pe piața futures.
Călin Georgescu a fost considerat nebun când a vorbit despre asta
Ne amintim cu siguranță de declarațiile lui Călin Georgescu de anul trecut, când vorbea despre capacitatea României de a deveni un jucător strategic pe piața mondială. Fostul candidat la alegerile prezidențiale a explicat că România deține 60-65% din sursele de apă din Europa și că ar putea obține venituri importante din vânzarea apei, evitând astfel necesitatea de a se împrumuta la dobânzi considerabile.
„Noi avem surse de apă, inclusiv ape minerale, iar din toate resursele existente în Europa, 60-65% se află la noi. Piața mondială a apei este evaluată la aproximativ 300 de miliarde de euro în prezent. Patru mari companii – Nestlé, Pepsi, Coca-Cola și Danone – controlează aproximativ 55%. În România, consumăm doar 6,5 miliarde de metri cubi de apă anual. Potențialul țării noastre este de 40 de miliarde“, declara de curând Călin Georgescu la Realitatea Plus.
În campania din 2024, el a mai spus că România e necesar să se pregătească pentru vremuri în care „apa potabilă va fi mai prețioasă decât petrolul”.
„Cine va avea apă, va stăpâni multe. Iar cine va face prima conductă de apă, nu de petrol, va fi pe mapamond. Eu vreau să pun România pe harta lumii, cu demnitate și onoare”, declara Călin Georgescu.
La vremea respectivă, declarațiile fostului candidat au fost ridiculizate și privite cu scepticism, inclusiv de cea mai mare parte a presei mainstream, mulți considerându-l pe Călin Georgescu o emanație a trecutului, care face declarații controversate doar pentru a atrage atenția electoratului asupra sa.
Citiți și:
Trump: Urmează împărțirea Ucrainei. Călin Georgescu a avut dreptate la Ion Cristoiu. CNA a vrut să cenzureze emisiunea
Verde murdar
yogaesoteric
11 aprilie 2025