Pentru profesorul Didier Raoult, vaccinul nu este «bagheta magică ce va opri epidemia»


Pe termen mediu și lung, nimeni nu poate ști cât sunt de sigure vaccinurile


De unde vine varianta britanică a coronavirusului? Este una dintre întrebările adresate profesorului francez Didier Raoult în cadrul interviului publicat în luna ianuarie de spitalul IHU Méditerranée. 

În răspunsul său, profesorul din Marsilia sugerează o direcție: cea a răspândirii noii forme a virusului de la nurci.

„În iunie, danezii au raportat că au apărut mutații la nurci”, amintește Didier Raoult, care subliniază că boala covid-19 este „o zoonoză, adică o boală a animalelor, o epidemie produsă la animale, care s-a transmis şi a devenit o epidemie umană”. Profesorul explică faptul că „zoonozele periculoase pentru oameni sunt cele care afectează mamiferele care trăiesc în colonii foarte mari”.

Pe baza acestui principiu, directorul IHU precizează că „virusul a pornit de la lilieci, care trăiesc în colonii imense”. Dar „ceea ce am descoperit în iunie este că nurcile, care au o densitate considerabilă în ferme, au fost afectate de coronavirusul uman”. Este motivul care a determinat Danemarca să sacrifice aproximativ 15 milioane de nurci în noiembrie.

Didier Raoult afirmă că un studiu realizat în Olanda a demonstrat că 67% dintre persoanele care lucrau în ferme de nurci au dat rezultate pozitive la testul covid. Profesorul Raoult observă, de asemenea, că „focarele inițiale din Italia s-au format în jurul fermelor de nurci”.

În ceea ce privește apariția variantei engleze, rămâne de stabilit cum a apărut brusc în Europa, într-o perioadă în care epidemia era în declin, o tulpină care prezintă 14 mutații.

„În mod normal, mutațiile apar treptat. Asta înseamnă că s-a replicat undeva. Părerea mea este că există undeva un mediu pe care nu l-am depistat și unde virusul a continuat să se înmulțească, până am depistat o variantă care avea toate aceste mutații, deosebit de contagioasă pentru om.”

„Cea mai bună explicație pe care o am este că tulpina vine și de la nurci”, conchide el.

Profesorul Raoult a vorbit și despre strategia de vaccinare, care este în plină desfășurare. „Dacă boala naturală (covid-19) nu oferă o protecție suficientă împotriva variantelor, asta este deranjant. Este necesar să regândim strategia. Vaccinul nu va rezolva problema. Este necesar să tratăm bolnavii.”

Potrivit lui Didier Raoult, „totul este o problemă a raportului beneficiu-risc în medicină”.

„În practică, vaccinul face parte din arsenalul nostru. Unele dintre vaccinuri funcționează aproape întotdeauna foarte bine în istoria lumii (tetanos, boli ale copilăriei). Dar în bolile în care imunitatea este slabă, vaccinurile sunt fie imposibile, fie relativ ineficiente. Vaccinul împotriva gripei, dacă ar putea eradica boala, s-ar ști. Ajută, dar știm foarte bine că nu este un vaccin perfect. Virusul gripal are mutații, se modifică, vaccinul funcționează din ce în ce mai puțin bine pe măsură ce îmbătrânim. Și astfel, la fiecare zece ani, procentul de persoane protejate prin vaccinare scade.”

„Întrebarea este mai degrabă care este beneficiul și care este riscul? Dacă vaccinul poate reduce circulația mai multor variante, cu atât mai bine! Vom face un bilanț după o vreme. Pentru moment, în acest punct, nu putem să-l facem. Este nevoie de timp. A doua întrebare: există un risc? Cred că majoritatea vaccinurilor sunt sigure pe termen scurt. Pe termen mediu și lung, nimeni nu poate ști. […] Dar este vaccinul bagheta magică care va opri epidemia? Nici eu nu o cred.”


Citiți și:
Vaccinul de care oficialităţile sunt atât de entuziasmate prezintă riscuri serioase
Doctor francez despre vaccinul anti-covid de la Pfizer: N-am văzut niciodată o frecvență atât de ridicată de efecte secundare la un vaccin!
Profesorul Sucharit Bhakdi despre cele patru mari pericole ale vaccinului anti-covid

 

yogaesoteric
20 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More