Pentru ucraineni, cultura rusă este complice de război și se dorește a fi alungată dintre occidentali

Pentru ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandre Tkatchenko, lumea culturală rusă este în mod clar un complice al armatei care seamănă devastare și moarte în Ucraina, scrie AFP citată de Le Quotidien.

De la poetul Pușkin la cineastul Bondarchuk, de la începutul invaziei declanșate de Moscova, pentru mulți ucraineni cultura rusă nu mai există și se dorește a fi alungată și dintre occidentali.

Prezent în această țară după anexarea de către Rusia, în 2014, a peninsulei Crimeea, anexare aplaudată de foarte multe personalități ale lumii culturale ruse și urmată de un război cu separatiștii susținuți de Kremlin, acest sentiment s-a întărit de la începutul ofensivei ruse de la sfârşitul lunii februarie.

Cultura lui Putin avansează narațiunea Kremlinului: ei (reprezentanții săi) lipesc litera Z pe teatrele lor, vorbesc despre ucraineni ca «mici ruși» și consideră limba ucraineană ca pe un «dialect» provenit din rusă”, a acuzat ministrul într-un interviu telefonic.

Timp de zeci de ani, cinematograful rus „i-a prezentat în principal pe ucraineni ca proști și avari”, continuă acest ex-CEO al mai multor canale de televiziune ucrainene și fost coproprietar al studioului de film Odesa.

Rusia caută să „șteargă identitatea culturală a ucrainenilor”, spune el, denunțând secole de dominație, rusificare și însuşire culturală a Moscovei. Evocă „Renașterea împușcată”, o mulțime de artiști ucraineni uciși de autoritățile sovietice în anii 1930.

O pedeapsă”?

În ultima perioadă, peste 200 de situri culturale ucrainene au fost deja avariate sau distruse de bombardamente. La Mariupol (sud-est), o bombă aruncată în martie asupra unui teatru a provocat moartea a sute de civili care se refugiaseră acolo.

Invazia rusă a provocat un val de solidaritate globală cu Kievul, inclusiv deprogramarea masivă a evenimentelor culturale din țările occidentale și anularea personalităților ruse. Este vorba în principal de artiști apropiați de Kremlin precum celebrul dirijor rus Valéry Gergiev, dar aceștia nu au fost singurii afectați.

În Croația, Orchestra Filarmonicii din Zagreb a anulat interpretarea a două lucrări ale compozitorului rus Piotr Ceaikovski la sfârșitul lunii februarie. La Opera din Varșovia, un altul de Mussorgski a fost deprogramat. Acest fenomen îi pune sub semnul întrebării pe occidentalii care avertizează împotriva unui boicot total.

Nu suntem în război cu Rusia. Deci nu există niciun motiv să avem o abordare punitivă față de artiștii săi”, a declarat ministrul francez al Culturii Roselyne Bachelot pe 9 martie.

A confunda cultura oficială și cultura reală nu este doar o prostie, ci și o infracțiune”, a adăugat poetul și traducătorul francez André Markowicz pe Facebook. „Sunteți sigur că ar fi bine să confundați un scriitor nazist cu Thomas Mann sau Stefan Zweig, doar pentru că scriu în germană?”, a adăugat el.

Pentru ministrul Tkatchenko, acesta este un dosar care este necesar să fie tratat cu atenție.

Cultura „vinovată”:  Se cere ca Occidentul „să renunțe la orice cooperare cu instituțiile publice de cultură ruse și cu artiștii ale căror activități sunt finanțate de statul rus”

El consideră că Occidentul ar fi de preferat „să renunțe la orice cooperare cu instituțiile publice de cultură ruse și cu artiștii ale căror activități sunt finanțate de statul rus”, cel puțin până la sfârșitul războiului. Cât despre „artiştii care condamnă sistematic războiul şi politica lui Putin, acest aspect este necesar a fi examinat de la caz la caz”, spune ministrul, menţionând totodată că astfel de poziţii sunt foarte rare.

Dar mulți dintre compatrioții săi adoptă o abordare mult mai radicală, observând o creștere a popularității lui Vladimir Putin de la începutul invaziei. Înainte de invazie, președintele rus a făcut mai multe declarații prin care le neagă ucrainenilor identitatea și chiar existența lor ca națiune. Între timp, un editorialist al agenției de știri de stat Ria Novosti a cerut în aprilie „de-ucrainizarea” Ucrainei.

În spatele adevăratului Vladimir Putin se află colectivul Putin al poporului rus”, judecă renumitul istoric ucrainean Yaroslav Gritsak, într-un articol de opinie publicat în săptămânalul american TIME.

Fostului șef al lui Oleksandre Tkatchenko la televiziunea ucraineană, producătorul Alexander Rodnyansky, născut la Kiev și a cărui carieră în Rusia i-a adus două nominalizări la Oscar, nu-i vine să creadă.

După masacrele din Bucha, un oraș de lângă Kiev unde au fost descoperite gropi comune cu sute de cadavre de civili după o lună de ocupație rusă, „nu se mai poate vorbi despre cultura rusă”, a scris el pe Instagram. „Ea este vinovată. Și toți cei implicați în ea sunt, de asemenea, vinovați.

Citește și:
Destinul ciudat al unei cărți, „Declinul Occidentului”, de Oswald Spengler. Cum ajung populare ideile
Magistralul discurs al lui Soljenițîn de la Harvard (I)
Răpirea Europei. Manifestul unui regizor rus: Noul Reich

 

yogaesoteric
13 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More