Pericol în farfuria dumneavoastră – Un film ce explorează efectele ingineriei genetice şi ale agriculturii chimice asupra sănătăţii umane (II)
După ce a aflat de la medicul pediatru că alimentele modificate genetic şi pesticidele ar putea fi responsabile de alergiile fiului ei, Ekaterina Yakovleva a început să investigheze pentru a afla răspunsuri. Cercetarea ei a fost urmărită de Russian Times în filmul The Peril on Your Plate: Genetic Engineering and Chemical Agriculture (Pericolul din farfurie: inginerie genetică şi agricultură chimică).
Citiţi prima parte a articolului
Corporațiile agricole folosesc imagini cu fermieri americani bogaţi pentru a vinde OMG în alte ţări
În continuare, Yakovleva s-a întâlnit cu renumita erudită și activistă de mediu Vandana Shiva, care pune sinuciderile în masă exclusiv pe seama corporaţiilor care vând seminţele şi substanţele chimice folosite de fermieri. Monsanto cheltuie sume uriaşe de bani pe reclame. Între anii fiscali 2011-2017, Monsanto a cheltuit mai mult de 500 de milioane de dolari pe reclame în toată lumea.
Shiva a explicat că agenţii comerciali care vând semințe şi pesticide le prezintă fermierilor indieni imagini cu fermieri americani cu tractoare mari şi le promit că dacă iau seminţele pe care le vor putea plăti mai târziu, se vor îmbogăţi exact ca cei din reclamele mincinoase. Dar ceea ce nu spun fermierilor este faptul că respectivele semințe sunt total inutile, căci acestea de cele mai multe ori nu încolțesc și nu se dezvoltă, deoarece nu sunt adaptate pentru zonele aride, neirigate, a mai adăugat Shiva.
Astfel, fermierii cumpără cu credite costisitoare respectivele semințe și produse chimice ce le-ar garanta o recoltă bogată, fără a avea o bună înţelegere asupra costurilor implicate, după care seminţele nu dau rod, explică Vandana, adăugând că în decurs de doi ani agenţii comerciali care au vândut seminţe şi pesticide au intrat apoi în posesia terenurilor fermierilor, deoarece aceştia nu au putut să îşi plătească creditele. Shiva i-a spus lui Yakovleva că a vorbit personal cu văduve ale fermierilor care s-au sinucis şi când a întrebat care era restanța lor de plată, ele îi arătau pachețele cu seminţe de bumbac Bt de la Monsanto.
Fermierii îşi riscă sănătatea folosind substanţe chimice?
Investigaţia desfăşurată de Yakovleva a continuat în Anglia, unde aceasta a întâlnit-o pe Lady Margaret, contesă de Mar, membră a Camerei Lorzilor şi fostă fermieră, care a fost afectată de utilizarea de pesticide. În timp ce se serveau cu ceai organic şi budincă, lady Margaret i-a mărturisit lui Yakovleva că a fost nevoită să renunţe la activitatea de agricultor după ce a fost expusă la substanţe chimice periculoase în timp ce trata oile cu acestea. Substanţele utilizate conţineau organofosfaţi, aceeaşi clasă de substanţe chimice din care face parte şi glifosatul. Chimicalele respective sunt utilizate atât pentru rolul lor ignifug cât şi ca pesticide. Conform National Geographics: „organofosfaţii atacă sistemul nervos în acelaşi fel ca agenţii împotriva structurilor nervoase precum gazul sarin… (şi) sunt atât de toxice pentru om că Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a făcut demersuri pentru a limita disponibilitatea lor pentru public.ˮ
Lady Margaret a fost expusă mai multe săptămâni consecutiv la aceste substanţe şi spune că a început să sufere de oboseală intensă şi probleme neurologice. Chiar a simţit unele tendinţe suicidare. La un anumit moment, ea a fost forţată să utilizeze o mască cu oxigen timp de 16 ore pe zi. Lady Margaret a fost bolnavă timp de trei ani înainte ca medicii să îi pună diagnosticul de otrăvire cu organofosfaţi.
Majoritatea americanilor au glifosat în organismul lor
Din ce în ce mai multe fiinţe umane au rezultate pozitive la testarea pentru reziduuri de glifosat. La testele realizate de un laborator al Universităţii California din San Francisco, 93% dintre participanţi au avut un rezultat pozitiv pentru reziduuri de glifosat. În Uniunea Europeană, când 48 de membri ai Parlamentului s-au oferit voluntari pentru testarea pentru glifosat, toţi cei testaţi au avut rezultat pozitiv. Oamenii sunt expuşi la glifosat prin intermediul alimentelor pe care le consumă, a aerului pe care îl respiră, a apei pe care o beau şi a parcurilor, pădurilor, zonelor verzi pe care le frecventează.
Ce impact are aceasta asupra sănătăţii umane? Pentru a afla, Yakovleva şi echipa sa au mers în SUA spre a o întâlni pe Honeycutt, care consideră că substanțele chimice din alimente sunt cauza creşterii numărului de boli cronice. Mai multe boli cronice au fost dovedite a fi în legătură directă cauză-efect cu pesticidele, incluzând autismul, cancerul, alergiile alimentare, afectările endocrine, diabetul, bolile Parkinson şi Alzheimer.
Una din patru femei peste vârsta de 30 de ani prezintă acum intoleranţă la gluten, spune Honeycutt; ea consideră că nu glutenul este problema, ci glifosatul cu care se stropește grâul, ca agent de uscare înainte de recoltare.
„Le distruge oamenilor epiteliul intestinal. Ele nu pot procesa substanţa, iar organismul o exprimă ca intoleranţă la glutenˮ, spune Honeycutt, adăugând că alimentele în prezent nu doar că au mai multe substanţe chimice, dar de asemenea sunt cu mult mai puţin nutritive. „Agricultura chimică intensivă a deprivat solurile noastre de nutrienţi esenţiali şi le-a secat de vitamine şi minerale care făceau mâncarea noastră sănătoasă”, a mai adăugat Honeycutt.
Prea puține studii serioase pe termen lung
Yakovleva şi echipa sa au mers la Monsanto pentru a prezenta informațiile referitoare la problemele de sănătate publică produse de erbicidul Roundup, dar compania a refuzat să comenteze, direcţionând echipa filmului spre pagina de internet oficială a companiei care, bineînţeles, susţinea că toate produsele lor sunt sigure şi „prietenoase” cu mediul.
Feedback-ul primit de la industria mondiala chimică şi producătoare de seminţe modificate genetic nu a reuşit să o convingă pe Yakovleva că de fapt culturile MG ar fi sigure pentru consumul uman, deoarece nu există nicio dovadă reală care să susţină acest aspect.
Chiar dacă sunt puţine la număr, câteva studii pe termen lung în care animale au fost hrănite cu astfel de plante au fost publicate în ultimii ani, arătând că hrana având la bază OMG este cu adevărat un motiv de îngrijorare. Toxicitatea hepatică şi renală, precum şi reacţiile imune tind a fi cele mai prevalente. Problemele sistemului digestiv, de fertilitate şi inflamatorii au fost de asemenea observate și consemnate. O parte importantă a problemei este aceea că studii de siguranță realizate cu scopul de a obţine aprobările pentru comercializarea produselor MG sunt realizate pe o perioadă mult prea scurtă pentru a se putea depista efectele nocive ce apar la consum pe termen lung al alimentelor MG.
Anumite studii independente ce au investigat consumul de OMG pe termen lung au descoperit efecte profund nocive și chiar dramatice asupra sănătăţii, în timp ce studiile utilizate pentru promovarea alimentelor MG ca fiind sigure au fost toate realizate pe termen scurt. Pare că există o înţelegere tacită între cercetătorii din domeniul biotehnologiei, finanțați tot de marii producători de chimicale, spre a nu testa alimentele MG pe șoareci de laborator mai mult de 90 de zile, ceea ce ar echivala cu aproximativ 7-9 ani din viaţa unei fiinţe umane. Aceasta este nesemnificativ comparativ cu media de viaţă care este de aproximativ 70 de ani, iar generaţia actuală este hrănită cu OMG din ziua 1 de viaţă.
Cum să te protejezi de agricultura toxică
Giganţii biotehnologiei apelează la multe tertipuri şi au multă influenţă politică, echipe de lobby profesioniste şi luptă permanent să îşi menţină poziţia şi dominarea piețelor și industriilor de profil.
Tocmai de aceea este necesar să eliminăm tentaculele prin care Monsanto ține sub control sectorul agricol. Nu există nicio modalitate de a elimina OMG odată ce au fost introduse în mediu. Interesele ca organismele modificate genetic să fie în continuare cultivate masiv sunt foarte mari. Vei continua să susţii sistemul alimentar corupt, toxic şi nesustenabil pe care Monsanto şi aliaţii săi industriali se străduiesc din greu să îl protejeze?
Pentru din ce în ce mai mulţi oameni răspunsul este categoric nu. Consumatorii au început să respingă alimentele MG şi care conţin pesticide. O altă tendinţă benefică este aceea că există o creştere puternică în sectoarele „bioˮ şi „organicˮ.
Aceasta demonstrează un singur aspect: putem aduce o transformare de mentalitate dacă lucrăm constant, împreună, pentru același ţel benefic comun.
Una dintre cele mai bune măsuri pe care o poţi lua este să îţi cumperi alimentele de la un fermier local care conduce o afacere mică şi utilizează diverse metode pentru a promova agricultura regenerativă. Poţi, de asemenea, să te alături unui program agricol suportat de comunitate (PASC), unde poţi cumpăra o parte din legumele produse la fermă, așa încât în mod regulat obţii alimente proaspete.
Companiile biotehnologice dobândesc putere prin preluarea guvernului
Monsanto şi aliaţii săi din industria agricolă nu doresc să renunțe la controlul și profitul rezultat din furnizarea de alimente. Este necesar să li se reziste şi să existe contramăsuri la fiecare mişcare a lor. Nu există nicio urmă de îndoială că OMG şi agricultura intensivă chimică pe care le promovează reprezintă o ameninţare serioasă pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea ființelor umane. Totuşi, agenţiile guvernamentale nu doar că închid ochii la distrugerile pe care Monsanto și complicii săi le provoacă pe întreaga planetă, ci chiar lucrează în interesul acestor giganţi biotech.
Aceasta nu este surprinzător. Este binecunoscut faptul că există o uşă glisantă între agenţiile de reglementare naționale şi corporaţiile transnaționale private. Aceasta a permis companiilor precum Monsanto să manipuleze ştiinţa, să încalce reguli şi chiar să controleze presa „liberă”, totul din posturile lor de comandă și din sălile guvernului.
Gândiţi-vă doar pentru un moment că, pe hârtie, SUA are cele mai stricte reglementări din lume pentru siguranţa consumatorilor în ceea ce priveşte noii aditivi alimentari, dar în mod repetat a permis OMG şi pesticidelor precum Roundup să eludeze aceste legi.
De fapt, singura bază legală pentru a permite comercializarea alimentelor MG în SUA este afirmaţia mincinoasă a FDA că aceste alimente sunt sigure, o afirmaţie care s-a demonstrat că este falsă. Documente puse la dispoziţie în urma unui proces împotriva FDA au relevat că cercetători ai agenţiei au avertizat superiorii despre riscul adus de alimentele MG. Dar avertizările lor nu au fost luate în considerare.
Nu vă lăsaţi păcăliţi de complicii din industrie!
Într-un efort ulterior de a amăgi publicul, Monsanto şi acoliţii săi au aruncat unor cercetători, persoane din mediul academic şi jurnalişti, o „dietăˮ de studii dubioase care îi pune pe susținătorii organismelor modificate genetic într-o lumină favorabilă. Prin angajarea de terţi în calitate de experţi, companiile biotehnologice sunt capabile să ia informaţii cu o validare dubioasă sau neconfirmată şi să le prezinte ulterior ca independente şi cu autoritate.
Grupurile și companiile transnaționalele din industria agroalimentară procedează la fel. The Genetic Literacy Project şi American Council for Science and Health sunt finanţate de Monsanto. Chiar şi WebMD, un site de internet care deseori este prezentat ca o sursă de încredere de informaţii „independente şi obiectiveˮ în domeniul sănătăţii, este susţinut puternic cu bani din reclame ale produselor OMG. Nu există nicio coincidenţă că acesta promovează strategii de sănătate şi produse ale unor corporaţii OMG.
Nu există un moment mai bun pentru a acţiona decât ACUM – iată ce poţi face
Giganţii din biotehnologie au bani, au influenţă politică, şi luptă pentru a-şi menţine poziţia şi dominanţa globală. Însă datorită consumatorilor educaţi, din ce în ce mai numeroși, şi a grupurilor precum Asociaţia Consumatorilor de produse Organice (OCA), experimentul eşuat al organismelor modificate genetic este „în corziˮ.
Monsanto şi aliaţii săi doresc să crezi că ei controlează totul, dar ei sunt de partea greşită a istoriei. Tu eşti cel informat, cel care are puterea de transformare, care ţine viitorul în mâinile lui. Haideţi să acționăm cu toţii împreună pentru a demola castelul din cărţi de joc făcut de industria biotehnologică. Reţineți! Totul începe cu a cumpăra cu înțelepciune şi a alege cele mai bune alimente pentru tine şi familia ta!
Citiţi şi:
O cercetătoare ne spune: Jumătate din copiii din SUA vor suferi de autism datorită glifosatului
Şapte minciuni mortale ale agriculturii industriale (I)
yogaesoteric
22 septembrie 2019