Peste 200 de plante vor primi nume noi, cele vechi fiind considerate rasiste
La Congresul internațional de botanică de la Madrid, botaniștii și cercetătorii prezenți au luat decizia de a elimina denumirile jignitoare din punct de vedere rasial atribuite anumitor plante, informează science.org.
Decizia a fost luată în urma unei sesiuni de șase zile la care au participat peste 100 de oameni de știință și a dus la schimbarea numelor de plante, ciuperci și alge care conțin cuvântul caffra, care este considerat disprețuitor la adresa persoanelor de culoare.
Aceste denumiri vor fi înlocuite acum cu affra, pentru a semnifica originile lor africane. Această modificare va afecta peste 200 de specii, inclusiv coralul copac de coastă, cunoscut acum ca Erythrina affra în loc de Erythrina caffra.
În cadrul unui vot secret între 556 de botaniști prezenți fizic la reuniunea de la Madrid, 63% au votat pentru acceptarea schimbării. Dar discuțiile care au condus la vot au fost aprinse de ani de zile. Dezbaterile privind denumirile științifice au izbucnit în rândul botaniștilor cel puțin din 2021.
Unii au făcut presiuni pentru a restabili numele speciilor indigene și a le înlocui pe cele ofensatoare, cum ar fi cele din genul Hibbertia, care a fost numit în onoarea antiaboliționistului englez și proprietarului de plantații George Hibbert.
Câțiva botaniști au propus, de asemenea, eliminarea completă a eponimelor care onorează oamenii, argumentând că acestea sunt „în contradicție cu egalitatea și reprezentarea”. Alți cercetători au ripostat, afirmând că nomenclatura științifică nu ar fi cazul să fie influențată de mișcările sociale.
Un nume legitim nu este firesc să fie respins doar pentru că acesta sau epitetul său este nepotrivit sau dezagreabil
Articolul 51.1 din Codul Shenzhen (Turland & al. în Regnum Veg. 159. 2018) prevede că un nume legitim nu este cazul să fie respins doar pentru că acesta sau epitetul său este nepotrivit sau dezagreabil. Cu toate acestea, în prezent, există epitete utilizate în denumirile publicate în mod valabil, majoritatea datând din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, care sunt extrem de ofensatoare, deoarece un derivat al acestora este o insultă rasială care merge mult dincolo de a fi doar „inadecvat sau dezagreabil” (a se vedea, de exemplu, Knapp & al. în Taxon 69: 1409. 2020). Propunem ca utilizarea continuă a acestor epitete în nomenclatura organismelor reglementate de cod să fie eliminată permanent și retroactiv.
Epitetele în cauză au rădăcina caf[f][e]r– și derivă dintr-un cuvânt arab care înseamnă „necredincios” și care a fost utilizat în toponimul unei regiuni din sudul Africii și pentru locuitorii acesteia. Deși, atunci când au fost publicate inițial, epitetele nu erau menite să jignească, în societatea actuală au căpătat o conotație categoric depreciativă, deoarece substantivul din care derivă este o insultă rasială în limbi precum engleza, afrikaans, spaniola și portugheza.
Aversiunea față de utilizarea acestor epitete se aplică, fără îndoială, mai mult oamenilor de știință din domeniul plantelor și altor utilizatori ai denumirilor științifice ale plantelor din Africa sau de origine africană, dar din ce în ce mai mult și unei comunități mai largi de utilizatori. Același termen există în mai multe denumiri vernaculare, de exemplu pentru o specie de tei, Citrus hystrix DC, și pentru Erythrina caffra Thunb. În listele de denumiri comune utilizate pe scară largă, aceste denumiri și alte denumiri jignitoare au fost înlocuite cu denumiri alternative, cum ar fi teiul Makrut și, respectiv, arborele de coral din Cap.
Prin urmare, deoarece în prezent epitetele derivate din cuvântul arab care înseamnă „necredincios” sunt extrem de ofensatoare, acestea este necesar să fie eliminate din nomenclatura organismelor reglementate de cod.
Aceste epitete sunt cafer / caffer, cafferiana, cafra / caffra, caffraria, caffrorum și caffrum. Eradicarea lor poate fi realizată cel mai ușor prin tratarea lor ca variante ortografice care este necesar să fie corectate prin eliminarea literei c și a celui de-al doilea f, dacă este cazul, adică prin schimbarea lor în, respectiv, afer, aferiana, afra, afraria, afrorum și afrum, cu păstrarea autorului și a locului de publicare.
Epitetele precum afra și afrum sunt deja utilizate în denumirile științifice ale plantelor, de exemplu, în Portulacaria afra Jacq., cunoscutul spekboom, și se referă la materialul descris ca având ca origine geografică continentul african. În cazul în care o astfel de acțiune va crea un omonim ulterior, denumirea corectă este determinată de art.11.4.
Eliminarea literei c din epitetele ofensatoare a mai fost discutată, de exemplu, de către Dendrophilus (în Dendron 31: 61. 1993), deși nu printr-o propunere de modificare a codului.
În măsura în care s-a putut stabili, epitetele menționate anterior apar în 218 denumiri de plante vasculare și briofite publicate în mod valabil (a se vedea apendicele S1), în timp ce 13 denumiri de alge (a se vedea AlgaeBase, algaebase.org) și 70 de denumiri de ciuperci (a se vedea MycoBank, mycobank.org) sunt afectate în mod similar.
Pentru plantele vasculare și briofite, 56 dintre aceste denumiri sunt acceptate și în uz, 155 sunt sinonime și 7 sunt nelocuite. O modificare a epitetelor, așa cum se propune aici, creează patru cazuri de omonimie. Două dintre aceste cazuri se referă la sinonime, unul se referă la o denumire nelocuită și doar unul afectează o denumire acceptată. Acesta din urmă este Plantago cafra Decne. (1852), care ar deveni o omonimie ulterioară nelegitimă atunci când ar fi schimbată în P. afra, din cauza preexistenței P. afra L. (1762) (a se vedea exemplul 4, mai jos).
Este timpul ca nomenclatura algelor, ciupercilor și plantelor să se confrunte cu ceea ce a fost perceput, cel puțin de unii, ca fiind trecutul său colonial și să elimine în mod deliberat, complet și ireversibil utilizarea acestor epitete ofensatoare din denumirile științifice ale plantelor.
Un nou comitet care să revizuiască și să aprobe denumirile pentru speciile nou descoperite
În plus, a fost înființat un comitet special care să revizuiască și să aprobe denumirile pentru speciile nou descoperite, asigurându-se că acestea nu sunt ofensatoare.
Deși nu s-a ajuns la un acord privind reglementarea altor etichete istorice controversate, modificările aprobate marchează prima modificare oficială a normelor de denumire în științele taxonomice.
Botanistul Sandy Knapp de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra a salutat această decizie ca fiind un pas înainte semnificativ în abordarea problemelor de insensibilitate rasială în biologie.
Amendamentul de eliminare a termenului caffra a fost propus de profesorul Gideon Smith și profesoara Estrela Figueiredo, care susțin de mult timp revizuirea sistemului internațional de denumire pentru a elimina termenii ofensatori.
Profesorul Smith și-a exprimat satisfacția cu privire la decizie și a lăudat sprijinul primit din partea comunității științifice mondiale pentru această modificare.
Citiți și:
Când nebunia devine politică internațională. Radiografie la zi
Cercetători din SUA și Canada: Știința are nevoie de alte cuvinte pentru „femeie”, „bărbat”, „mamă” și „tată”. De ce termenii ar putea fi interziși
yogaesoteric
27 septembrie 2024