Cercetători din SUA și Canada: Știința are nevoie de alte cuvinte pentru „femeie”, „bărbat”, „mamă” și „tată”. De ce termenii ar putea fi interziși

Ar fi nevoie să se găsească alternative la termeni precum „mascul” și „femeie” și „mamă” și „tată” în știință, deoarece utilizarea acestora presupune că sexul este binar și heterosexualitatea este norma, sugerează un grup de cercetători din SUA și Canada.

În schimb, bărbații și femeile ar fi indicat să fie denumite „producători de spermatozoizi” și „producători de ovule”, potrivit proiectului lingvistic Ecology and Evolutionary Biology (EEB), informează Times of London.

Oamenii de știință este necesar să folosească termeni mai incluzivi

În același timp, tatăl și mama ar fi indicat să fie etichetați „părinte”, „donator de ovule” și „donator de spermă”, în domeniul științific.

Grupul a cerut domeniului științific să folosească cuvinte care sunt mai „incluzive și mai precise”, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Columbia Britanică.

O mare parte din știința occidentală are rădăcini în colonialism, supremația albă și patriarhat, iar aceste structuri de putere continuă să pătrundă în cultura noastră științifică”, au scris unii membri ai proiectului în jurnalul Trends in Ecology and Evolution.

Profesorul asistent UBC, dr. Kaitlyn Gaynor, a spus că demersul a început de la o conversație pe Twitter între câteva persoane despre terminologia care este potențial dăunătoare.

Am apelat la diferite rețele din ecologie și evoluție care s-au concentrat pe creșterea incluziunii și echității în domeniu pentru a aduna sprijin pentru o acțiune foarte specifică – revizuirea terminologiei care ar putea fi dăunătoare anumitor oameni, în special celor din grupuri istorice și excluse în prezent din știință”, a spus ea potrivit comunicatului de presă.

24 de termeni dăunători în știință

Site-ul web al grupului listează 24 de „termeni dăunători”, cu posibile alternative. De exemplu, „primitive” și „avansate” sunt problematice, deoarece sunt folosite „în mod derogator față de oameni sau practici umane și, de asemenea, inexacte din punct de vedere științific, așa cum implică o ierarhie evolutivă”. EEB sugerează în schimb „ancestral” sau „derivat”.

Supraviețuirea celui mai apt” ar putea fi legată de „eugenie, abilism și darwinism social”, au spus cercetătorii, așa că recomandă în schimb utilizarea „selecției naturale” și „diferențelor de supraviețuire”.

Chiar și „știința cetățenească” este supărătoare, deoarece ar putea fi „dăunătoare pentru non-cetățeni”, așa că proiectul de limbaj EEB îndeamnă să se folosească „știința participantă sau știința comunității”.

Proiectul lingvistic EEB își propune să fie un „document viu”, a spus dr. Danielle Ignace de la UBC. „Deoarece cuvintele particulare care sunt dăunătoare și alternativele lor se pot schimba în timp”, a spus ea. „Oamenii își pot trimite sugestiile online și își pot face vocea auzită. De asemenea, se pot implica mai mult ca persoană, ca instituție sau la nivel de comunitate. Speranța este ca acest efort de la bază să reunească oamenii.”

În ziua de astăzi, în care asistăm la fluidizarea valorilor, toate aceste aiureli ce sfidează bunul-simț se pretind a fi știință!

Citiți și:
Av. Gheorghe Piperea: Știința a devenit pretext ideologic al prefacerii omului într-o figurină de plastilină, ușor manipulabilă digital
Mai mulți profesori americani înființează o universitate pentru a lupta împotriva ideologiei woke care acaparează învățământul superior

 

yogaesoteric
16 martie 2023

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More