Phenianul neagă că a promis abandonarea armelor nucleare. Îl acuză pe Trump că a înţeles greşit mesajul

 

Coreea de Nord a criticat afirmaţiile „nechibzuite” ale Statelor Unite, potrivit cărora statul comunist a acceptat să abandoneze programul nuclear, şi a declarat că este „înspăimântată” de această sugestie.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că s-a înregistrat un progres major după întâlnirea cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în luna iunie, unde cei doi şefi de stat au căzut de acord să susţină „denuclearizarea completă” a Peninsulei Coreene. Totuşi, cele două părţi par să aibă înţelegeri diferite asupra termenului „denuclearizare”, potrivit Express.co.uk.

Agenţia de ştiri KCNA a statului comunist nord-coreean a acuzat SUA că are o înţelegere „eronată” în ceea ce priveşte termenul respectiv. Într-un comunicat în limba engleză, KCNA a descris afirmaţia că Phenianul „s-a angajat la o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă” ca fiind „ceva înspăimântător”.

În schimb, KCNA a susţinut: „Când ne referim la Peninsula Coreeană, noi includem atât Coreea de Nord cât şi Coreea de Sud, unde sunt desfăşurate trupe agresive, inclusiv arme nucleare americane”.

Totuşi, atât SUA cât şi Coreea de Sud au negat că pe teritoriul sud-coreean sunt staţionate arme nucleare americane. În Coreea de Sud au fost plasate arme nucleare americane până în anul 1993, când au fost retrase după un acord de denuclearizare. De atunci, s-a făcut apel ca armele să fie readuse în ţară, inclusiv în 2017, de către ministrul sud-coreean al Apărării de la acea vreme.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că SUA este preocupată în continuare de acordul de „denuclearizare”. Într-un interviu la postul de radio KNSS din statul american Kansas, Pompeo a afirmat: „Încă lucrăm la aplicarea angajamentului preşedintelui Kim pentru denuclearizare”.

Totuşi, Pompeo a refuzat să ofere detalii recente despre situaţia negocierilor, pe fondul unor rapoarte care susţin că s-au intensificat tensiunile dintre cele două părţi. El a comentat: „Niciodată nu vorbesc despre discuţiile pe care le avem. Ele sunt conversaţii private cu privire la ce este necesar să facem pentru a obţine denuclearizarea Peninsulei Coreene”.

În luna septembrie, Trump a afirmat că Kim Jong-un este „foarte deschis şi remarcabil”, iar la începutul lunii ianuarie a dezvăluit că a primit „o scrisoare formidabilă” din partea liderului nord-coreean şi a salutat bunele relaţii cu acesta.

Casa Albă a anunţat că viitorul summit între preşedintele american şi liderul nord-coreean Kim Jong-un va avea loc la sfârşitul lui februarie, fără a preciza locul unde se va desfășura întrevederea, informează AFP şi DPA.

Citiți și:

OPLAN 5015: Planul secret de distrugere a Coreei de Nord

Adevărata problemă cu Coreea de Nord: armele nucleare ale Phenianului şi reţeaua nucleară internaţională secretă


 

yogaesoteric
27 ianuarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More