Plângere depusă în SUA împotriva giganţilor tehnologici de către copiii din minele din Congo

 

În Statele Unite o organizaţie de apărare a drepturilor omului acuză Apple, Microsoft, Tesla, Google şi Dell că profită de munca depusă de copii în minele de cobalt din Congo. O plângere a fost depusă de International Rights Advocates (Avocați pentru drepturile internaționale) la un tribunal din Washington, în numele a 14 victime, familii congoleze, care cer daune din partea acestor giganţi tehnologici. Copiii lor au murit în mine ori au rămas mutilaţi în urma unor catastrofe produse în subteran.

Tesla, Apple, Google, Dell şi Microsoft sunt acuzate de „complicitate la munca forţată a unor copii în minele de cobalt din Congo”. 60% din cobaltul mondial este extras din minele din Congo, cel mai des de către copii. Giganţii industriei tehnologice importă cobaltul pentru a-l utiliza în fabricarea bateriilor cu litiu ce se regăsesc în telefoanele mobile, laptop-uri şi maşini electrice.

Amploarea luată de sectorul tehnologic a condus la o explozie a cererii de cobalt, explică IRA – International Rights Advocates într-un comunicat. „Dar, cobaltul este extras în Congo în condiţii demne de epoca de piatră, în condiţii foarte periculoase, de copii care sunt plătiţi cu 1 ori 2 dolari pe zi pentru a furniza cobaltul din care sunt construite gadgeturi fabricate de unele dintre cele mai bogate societăţi din lume”, adaugă ONG-ul în comunicat.

Potrivit plângerii depuse, societăţile atacate cunosc foarte bine condiţiile în care este extras cobaltul. Cele cinci cele mai cunoscute companii din lume şi cele mai bogate din industria tehnologică sunt acuzate că încurajează munca tinerilor în minele de cobalt din Republica Democrată Congo. După luni de anchetă, acest colectiv de avocaţi, militanţi şi cercetători au prezentat fotografii cu copii desfiguraţi. Șase copii au murit după ce tunelurile minelor s-au prăbuşit. Potrivit UNICEF, în 2014, 40.000 de copii congolezi lucrau în minele locale de cobalt – în Katanga.

RDC este extrem de bogată în resurse naturale și este una din principalele producătoare de cupru, cobalt și diamante. Si totuşi, este una dintre cele mai puţin dezvoltate ţări din lume. În schimb, bogăţia din mine contribuie la alimentarea conflictelor armate care de 20 de ani se duc în estul ţării.


Citiți și:

Peste 7 milioane de morţi în Congo, pentru profitul corporaţiilor de telefonie mobilă

Tehnologia actuală smartphone are un secret cât se poate de murdar. Raport devastator pentru produsele Apple, Samsung, Sony și Microsoft

 

yogaesoteric
12 aprilie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More