Plângere penală împotriva Guvernului României: pune în pericol suveranitatea statului român
Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD) a anunțat că va face o plângere penală împotriva Guvernului, după ce controversata ordonanță de urgență care, practic, face ca România, oficial, să devină colonie, a trecut pe repede înainte, refuzându-se dezbaterea publică. Împrumuturile directe de la guvernele altor state afectează suveranitatea României, avertizează CASD.
Ordonanța de urgență care modifică legislația privind datoria publică a României a fost aprobată în mare viteză de guvern, pe motiv că SUA a cerut semnarea unui acord de împrumut până la data de 30 septembrie 2024. Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD) a semnalat că, la Summitul NATO din iulie 2024, de la Washington, președintele Klaus Iohannis a semnat Acordul cu Ucraina în care s-a prevăzut că România donează sistemul Patriot Ucrainei.
„Ca recompensă, SUA s-au oferit să ne împrumute. Deci, practic, donăm ce era în proprietatea statului român pentru apărarea națională a României și ne împrumutăm ca să creștem datoria publică. Ca să fie treaba treabă, nu ne împrumută să facem ce vrem cu banii, ci ne finanțează achiziții în scop militar încheiate de departamentele/agențiile coordonate de Departamentul Apărării din SUA, printr-un mecanism FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă). Și uite așa, prin mecanismul ăsta FMF, ne dă SUA împrumuturi de 4 miliarde de dolari pentru împrumuturi directe și până la 8 miliarde dolari atrase din contractarea de împrumuturi din piețele financiare, garantate de guvernul SUA”, arată Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD).
Probleme cu legislația
Legislația internă nu permitea ca România să se împrumute de la alte state, atrage atenția președintele CASD, av. Elena Radu. „Deci, după ce au negociat ei cu SUA, s-au trezit că nu au lege în România ca să facă asta, nici să negocieze, nici să încheie astfel de împrumuturi. Și uite așa s-a gândit el, Boloș, că face repede un proiect de OUG și gata. Însă, dacă tot s-a apucat, să o facă ca lumea și să poată Guvernul să subordoneze oricând România oricărui stat prin intermediul unor contracte de împrumut prin care statul ăla ne poate impune ce vrea, iar contractul de împrumut se aprobă prin Hotărâre de Guvern, nu prin lege dată de Parlament, cum era cu celelalte împrumuturi de la instituțiile financiare”, a afirmat av. Elena Radu.
Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD) a solicitat Ministerului Finanțelor o dezbatere publică pe această ordonanță, conform prevederilor legale. Motivele acestei solicitări au fost legate de faptul că este un proiect care modifică semnificativ legislația în domeniul datoriei publice, deoarece, pe de o parte, permite finanțarea unor contracte / acorduri / achiziții / proiecte de interes strategic de către guvernele altor state și/sau entități guvernamentale care reprezintă guvernele altor țări, iar, pe de altă parte, documentele de contractare a acestor împrumuturi ar urma să fie aprobate prin hotărâre de guvern, nu prin lege adoptată de Parlament, cum prevede legislația actuală pentru finanțările contractate de la organismele financiare internaționale, iar semnarea acestor documente de contractare a împrumuturilor se va face de către Ministerul Finanțelor și/sau autoritățile publice centrale, în funcție de prevederile specifice incluse în acestea.
Ce atâtea dezbateri?!
Totodată, susține CASD, conținutul acestui proiect de OUG afectează caracterul suveran și independent al statului român, precum și suveranitatea națională, deoarece, prin intermediul acestor documente de împrumut, guvernele altor state ar putea impune României politici în domeniile de interes strategic național, iar astfel de documente de împrumut ar fi aprobate de Guvernul României (puterea executivă), și nu de sanatorii și deputații României, care exercită suveranitatea națională în numele poporului român. Acest proiect de ordonanță de urgență în sine reprezintă un atac la siguranța și securitatea națională a României, avertizează CASD.
„Marcel Boloș a refuzat să organizeze dezbaterea publică, chiar dacă acest aspect este prevăzut în lege. Pe 20 august, pe site-ul Guvernului s-a postat informarea privind actele normative care se vor afla pe ordinea de zi a Guvernului din 21.08.2024, iar acest proiect de OUG nu era. Însă, cu toate astea, l-au băgat pe ordinea de zi și l-au aprobat. Nu e prima dată când fac asta cu proiectele de acte normative inițiate de Ministerul Finanțelor, așa că voi formula o plângere penală. O infracțiune este deja săvârșită. Ceea ce se petrece în țara asta este grav. Cumva, cineva este necesar să îi oprească pe acești indivizi din trădarea statului român și a intereselor statului român, precum și din creșterea la nesfârșit a datoriei publice și vânzarea cetățenilor României”, a declarat av. Elena Radu, președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept.
Citiți și:
Cadrul suveranității României
Iresponsabilitatea ‒ brand al politicianului român
yogaesoteric
7 septembrie 2024