Plante care îmbunătăţesc memoria

Este dovedit ştiinţific că unele plante medicinale stimulează funcţia cognitivă şi protejează creierul de bolile neurodegenerative. În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai indicate plantele care te ajută în cazul în care te confrunţi cu probleme de memorie. 

Cea mai eficientă modalitate prin care puteţi beneficia de proprietăţile terapeutice ale plantelor este să le luaţi sub formă de pulbere. Plantele măcinate fin se pun sub limbă, se umezesc cu puţină apă şi se ţin timp de 15-20 de minute, după care se înghit cu apă plată. În general, doza recomandată este de o linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, însă există şi excepţii, tocmai de aceea, înainte de a urma un tratament, se recomandă să cereţi sfatul unui specialist în terapii cu remedii naturale. 

Ginkgo Biloba, remediu din timpuri vechi 

Ginkgo Biloba este un arbore sacru în China şi este, cu precădere, cel mai cunoscut remediu pentru îmbunătăţirea deficienţelor de memorie. De-a lungul timpului, studiile au arătat că Ginkgo Biloba stimulează memoria şi ajută în tulburările de concentrare, datorită proprietăţilor terapeutice ale arborelui. 

Ginsengul îmbunătăţeşte memoria 

Un alt remediu binecunoscut pentru îmbunătăţirea memoriei este ginsengul, o plantă folosită încă din cele mai vechi timpuri. Ginsengul este o plantă adaptogenă care susţine funcţiile organismului, reduce oboseala şi scade şansele de apariţie a bolii Alzheimer, fiind deopotrivă un remediu în fenomenele de îmbătrânire. Rădăcina de Ginseng conţine, pe lângă ginsenozide, vitamine din complexul B şi săruri minerale. 

Rozmarinul reduce stresul 

La noi rozmarinul se foloseşte atât ca arbust ornamental, cât şi în medicina alternativă. De altfel, planta are un conţinut ridicat de fier, de calciu şi de vitamina B6. În plus, proprietăţile terapeutice ale rozmarinului ajută la scăderea ratei de apariţie a bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, şi este indicată în amnezie. Unele studii sugerează că uleiul esenţial de rozmarin (aromaterapie) îmbunătăţeşte memoria, reduce stresul şi ajută la o mai bună concentrare. 

Ca în cazul oricărei plante medicinale, este necesar să ceri sfatul unui specialist în terapii naturale înainte să iei produse pe bază de rozmarin, mai ales dacă suferi de hipertensiune arterială, colită ulcerativă sau boala Crohn, ori dacă ţi s-a prescris un tratament medicamentos pentru diabet. 

Pentru prepararea ceaiului sub formă de macerat, se pun 6 g de rozmarin uscat la 500 ml apă plată şi se lasă de seara până dimineaţa. Se strecoară şi se consumă de-a lungul zilei, în trei reprize. Nu se recomandă depăşirea dozei de 6 g pe zi. 

Turmericul previne boala Alzheimer 

Turmericul este o plantă perenă şi apare frecvent, sub formă de condiment, în preparatele culinare din Asia de Sud, însă are şi proprietăţi terapeutice remarcabile. Studiile arată că substanţa activă din turmeric, şi anume curcumina, ajută la prevenirea bolii Alzheimer. Totodată, este şi o plantă anti-îmbătrânire datorită acţiunilor ei antioxidante, care ajută organismul în lupta împotriva radicalilor liberi. În general, se găseşte sub formă de pudră. 

Turmericul poate subţia sângele, de aceea nu este recomandat să fie consumat cu două săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală. De asemenea, dacă suferiţi de ulcer gastric, de diabet sau vă confruntaţi cu inflamaţia vezicii biliare, cereţi sfatul unui specialist în terapii cu remedii naturale, pentru a vă ajusta tratamentul.

Citiți și:

Cercetătorii au reușit să inverseze declinul memoriei

Ritmul respiraţiei influențează memoria și judecata emoţională

Aflaţi cum vă puteţi întări memoria stimulând neurogeneza la orice vârstă

yogaesoteric

8 februarie 2021

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More