«Poarta către iad» din Siberia devine tot mai mare. Ce pericol pândește din adâncuri?

Cu toții am fost uimiți atunci când am văzut acest tip uriaș de cratere apărute în permafrostul din Siberia. Imediat internetul a fost împânzit de speculații diverse. Dar ce se petrece de fapt aici? Conform specialiștilor, încălzirea permafrostului este cauza acestor uriașe prăbușiri.

Dintre multele cratere create în acest fel, unul se diferențiază net, nu doar datorită dimensiunilor uriașe (în kilometru lungime și 86 de metri adâncime), ci și datorită faptului că se mărește continuu, riscând ca în timp să ducă la o prăbușire uriașă în adâncuri a pădurilor din zonă.

Uriașul crater Batagaica a fost supranumit de localnici „Poarta către iad”. El se află la 660 km nord-est de capitala Yakutsk a regiunii Sakha din estul Rusiei și s-a format în anii ’60.

Prăbușirea din această zonă are însă și o parte bună: a scos la lumină resturi de animale și plante care trăiau aici acum 200.000 de ani, o comoară pentru cercetători. Partea rea are legătură cu o posibilă eliberare masivă de bioxid de carbon, gaz format în adâncurile permafrostului timp de sute de mii de ani. Amenințarea vine din faptul că, potrivit specialiștilor, bioxidul de carbon din permafrost este evaluat ca fiind la fel de mult ca cel prezent în toată atmosfera terestră.

În acest context, dacă fenomenul formării unor astfel de cratere continuă, iar acesta va declanșa eliberarea bioxidului de carbon în atmosferă, consecințele sunt greu de evaluat.


Citiți și:

Cratere și găuri misterioase în Siberia atrag curiozitatea oamenilor de știință 
Secretele formidabile ale Pământului – de vorbă cu cercetătorul Ştefan Marincea, de la Institutul de Geologie al României
 

 

yogaesoteric
2 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More