Poliţia americană etichetează grupurile paşnice de protest drept grupări teroriste
de George Preda
În luna iulie 2008, Departamentul de Poliţie din Maryland (SUA) a fost zguduit de un uriaş scandal. O serie de documente interne, care dezvăluiau modul abuziv în care grupuri paşnice erau supravegheate, fiind considerate grupări teroriste, au fost făcute publice. Congresul american a cerut explicaţii, iar şeful poliţiei din Maryland, Terrence Sheridan, a trebuit să justifice aceste abuzuri, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Juridice a Senatului american.
Documentele arată că în perioada 2005-2007 mai multe grupuri care militează în mod paşnic împotriva pedepsei cu moartea, împotriva războiului, pentru protecţia mediului şi a animalelor sau pentru drepturile omului au fost catalogate în mod abuziv drept teroriste şi apoi atent supravegheate. Printre ele se afla şi biroul local al Amnesty International.
Aceste măsuri au fost implementate imediat după constituirea în cadrul Poliţiei din Maryland a unui departament antiterorist. Pentru a justifica existenţa unui astfel de departament era însă nevoie şi de terorişti. În lipsa lor, şefii Poliţiei din Maryland s-au orientat către grupurile de protest din zonă. Documentele dovedesc că printre obiectivele acestui departament se află şi: „identificarea ameninţărilor la siguranţa publică reprezentată de grupurile de protest, identificarea în cadrul acestora, a grupurilor ce reprezintă o puternică ameninţare şi monitorizarea lor continuă.”
În acest scop, s-a ordonat infiltrarea unor ofiţeri sub acoperire în rândul acestor grupuri. Documentele dau detalii despre unul dintre aceşti ofiţeri, o femeie, infiltrată într-un grup care milita paşnic împotriva pedepsei cu moartea. „În acest mod”, arată documentele, „ofiţerul în cauză se va forma practic şi va câştiga experienţă în misiuni sub acoperire”.
Timp de mai multe luni, spionul a transmis şefilor săi rapoarte săptămânale, din care reiese foarte clar că membrii grupului aveau activităţi paşnice şi promovau non-violenţa. Cu toate acestea, rapoartele se încheiau inevitabil cu recomandarea: „datorită faptelor expuse mai sus, solicit menţinerea deschisă a acestui caz şi continuarea misiunii.”
Într-un final, s-a decis totuşi încheierea acestei misiuni, mai ales că şefii o considerau a fi „un exerciţiu de formare cu risc redus”. Ofiţerul în cauză a fost implicat într-o altă misiune sub acoperire: infiltrarea într-un grup de militanţi anti-război, unde era avertizat că „de data aceasta va întâlni activişti care pot cauza turbulenţe sociale.” Rapoartele sale arată încă o dată că era vorba de persoane paşnice.
O a treia misiune a fost aceea de a participa la întâlnirile unui grup de militanţi pentru drepturile animalelor, despre care Poliţia avea informaţii că puneau la cale eliberarea puilor de găină dintr-o fermă aflată în zonă, unde aceştia erau crescuţi în condiţii necorespunzătoare. Rapoartele agentului sub acoperire arată că „la întâlniri nimeni nu a pomenit nimic despre puii de găină.” Oricât de hilară ar fi situaţia, acest grup era etichetat în bazele de date ale Poliţiei drept „grup terorist.”
Cerându-i-se explicaţii cu privire la aceste etichetări, Sheridan declară că s-a procedat aşa pentru că bazele de date standardizate nu permiteau selectarea altor opţiuni, cum ar fi „grup de protest anti-război” sau „grup de apărare a drepturilor omului”. Singura opţiune disponibilă, care li s-a părut poliţiştilor cea mai apropiată, a fost aceea de „grup terorist.” Aceste informaţii au fost trimise ca atare către o bază de date naţională.
Sheridan recunoaşte în scrisoarea adresată Senatului că pe lângă identificarea persoanelor prezente la acţiunile de protest, adunarea de informaţii despre acestea şi misiunile sub acoperire, ofiţerii erau implicaţi şi în monitorizarea internetului şi realizarea de intervenţii pe forumuri şi grupuri de discuţii.
Citiţi şi:
Cum se face că lista teroriştilor periculoşi elaborată de guvernul american a ajuns la un milion de nume?
În SUA, cei care susţin drepturile animalelor sunt consideraţi terorişti
yogaesoteric
16 ianuarie 2009
Also available in: Français