Poluarea are efecte negative asupra masculinităţii

de Mihai Vasilescu

Tot mai multe cercetări arată că substanţele chimice, eliberate în cantităţi tot mai mari în mediul înconjurător, determină feminizarea genului masculin, atât la animale, cât şi la om.

Un raport realizat în Marea Britanie, de organizaţia Chem Trust (Chemicals, Health and Environment Monitoring Trust – Grupul de monitorizare a substanţelor chimice, sănătăţii şi mediului), având ca titlu „Efectele poluanţilor asupra sănătăţii reproductive a animalelor. Masculii sub ameninţare” arată că substanţele poluante din mediu influenţează negativ sistemul endocrin.
 
Este vorba în special de substanţele numite ftalaţi, utilizate în producerea de materiale plastice, dar prezente şi în majoritatea cosmeticelor şi produselor de menaj. Deversarea de cantităţi tot mai mari de astfel de produse în apă şi faptul că ftalaţii nu pot fi eliminaţi prin procedeele de purificare utilizate în staţiile de epurare reprezintă principala cauză a acestui fenomen îngrijorător.

În râurile din Marea Britanie, arată studiul, 50% din peştii masculi au icre. Au început să apară tot mai des urşi hermafrodiţi şi cerbi ale căror caracteristici masculine (organe sexuale şi coarne) sunt mult diminuate. Studiul arată şi că numărul de cazuri de cancer la testicule în rândul animalelor este într-o creştere alarmantă.

Această situaţie nu apare însă numai la animale. Oamenii de ştiinţă s-au decis să studieze efectul ftalaţilor asupra omului, după ce au observat acest fenomen la şoarecii de laborator. Mai exact, ftalaţii produceau o mişcorare a spaţiului situat între anus şi zona genitală (numit distanţă anogenitală – AGD) la şoarecii masculi, care erau expuşi la contactul cu aceste substanţe în timpul dezvoltării intrauterine. AGD este considerat în biologie şi medicină un important indicator sexual masculin, această distanţă determinând spaţiul de dezvoltare al testiculelor şi penisului.
Realizând cercetări asupra relaţiei dintre AGD şi ftalaţi, dr. Swan din Los Angeles a descoperit că gravidele expuse la aceste substanţe dau naştere unor băieţi feminizaţi. Tot el arată că ftalaţii determină o scădere a sintezei de testosteron, deci influenţează negativ şi dezvoltarea masculină.

Concluziile sale au fost confirmate şi de cercetările oamenilor de ştiinţă de la Centrul pentru Sănătate Reproductivă al Universităţii din Rochester. Aceştia au examinat nou-născuţi băieţi din trei regiuni ale SUA. În cazul băieţeilor proveniţi din familii expuse la contactul cu ftalaţi (mamele aveau o concentraţie crescută a acestor substanţe în organism), testiculele şi penisulul erau mult mai mici, încă de la naştere.

Ftalaţii sunt prezenţi în jurul nostru în multe obiecte de uz curent: cutii şi pungi în care sunt depozitate alimentele, jucării, cosmetice, parfumuri sau produse de menaj. Ei nu sunt menţionaţi explicit pe etichete, fiind trecuţi sub denumirea generică de parfum sau arome. Pot ajunge în organism foarte uşor atât prin  inhalare, cât şi prin contactul direct, pătrunzând uşor prin piele.
 

Citiţi şi:

Specii de animale domestice pe cale de dispariţie din cauza introducerii organismelor modificate genetic

Fluorul din pasta de dinţi şi din apă, un pericol pentru sănătate

yogaesoteric
16 ianuarie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More