Politico susține că NATO va trimite peste 300.000 de soldați la granița cu Rusia

În lunile următoare, NATO va accelera eforturile de a stoca echipamente de-a lungul flancului estic și va desemna zeci de mii de forțe care pot să se grăbească să vină în ajutorul aliaților într-un timp scurt ‒ o mișcare menită să oprească Rusia să își extindă războiul dincolo de Ucraina, scrie Politico.

Pentru ca aceasta să se petreacă însă, NATO este necesar să convingă țările distincte să contribuie cu diverse elemente: soldați, instruire, o infrastructură mai bună ‒ și, mai ales, cantități extinse de arme, echipamente și muniții scumpe.

Având în vedere că țările sunt deja îngrijorate cu privire la propriile stocuri de muniții, iar Ucraina are nevoie acută de mai multe obuze și arme de la aliați, există riscul ca nu toți aliații NATO să își respecte promisiunile de a contribui la noile planuri ale alianței.

Dacă nu există cineva care să găzduiască masa și să le spună tuturor ce să aducă, atunci toată lumea ar aduce chipsuri de cartofi, pentru că chipsurile de cartofi sunt ieftine, ușor de obținut”, a declarat James J. Townsend Jr., fost adjunct al secretarului adjunct al Apărării din SUA pentru politica europeană și NATO.

Națiunile”, a adăugat el, „ar prefera să aducă chipsuri de cartofi”.

Este o provocare cu care NATO s-a confruntat în trecut și una de care experții se tem că ar putea deveni o problemă persistentă pentru alianța occidentală, pe măsură ce războiul din Rusia se prelungește în al doilea an. În timp ce SUA și UE fac planuri pentru a se aproviziona cu mai multe arme rapid, procesul de reaprovizionare va fi de durată, în mod inevitabil.

Aceasta ar putea să intre în contradicție cu aspirațiile NATO. Liderii militari vor prezenta planuri de apărare regionale actualizate, menite să ajute la redefinirea modului în care alianța își protejează cei 1 miliard de cetățeni.

Cifrele vor fi mari, oficialii vehiculând ideea de până la 300.000 de forțe NATO necesare pentru a ajuta la funcționarea noului model. Asta înseamnă multă coordonare și căutări.

Cred că aveți nevoie de forțe pentru a contracara în mod realist Rusia”, a declarat un oficial militar NATO de rang înalt, subliniind nevoia de „mai multe trupe” și, mai ales, de mai multe forțe de „pregătire”.

Primul nivel ‒ care ar putea consta din aproximativ 100.000 de soldați pregătiți să se deplaseze în 10 zile ‒ ar putea fi extras din Polonia, Norvegia și statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania), a declarat Heinrich Brauß, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificarea forțelor. De asemenea, ar putea include grupuri de luptă multinaționale pe care alianța le-a înființat deja în flancul estic.

Un al doilea nivel de trupe ar urma să îi sprijine pe acești soldați, gata să se desfășoare din țări precum Germania în termen de 10 până la 30 de zile.

Dar procesul ar putea deveni complicat. De ce? Pentru că pentru a se deplasa atât de repede, chiar și având în vedere o lună, este nevoie de mulți oameni, echipamente și pregătire ‒ și de mulți bani.

Unele armate vor fi nevoite să își intensifice eforturile de recrutare. Mulți aliați vor fi obligați să crească cheltuielile pentru apărare. Și toată lumea va fi nevoită să cumpere mai multe arme, muniții și echipamente.

Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane din Europa, a declarat că „pregătirea” înseamnă „în esență, să ai tot ceea ce este necesar pentru a îndeplini misiunea atribuită unei unități de o anumită mărime”.

Un batalion de artilerie este necesar să tragă un număr X de focuri pe an în scopuri de planificare pentru a-și menține nivelul de competență”, a spus el. Un batalion de tancuri este necesar să lovească ținte, să reacționeze la diferite situații și „să demonstreze competență în mișcare, zi și noapte, lovind ținte care se deplasează”.

Totul este foarte provocator”, a spus el, subliniind nevoia de poligoane de antrenament și de muniție, precum și de menținere a nivelului de competență pe măsură ce personalul este înlocuit în timp. „Evident, acest demers necesită timp și este, de asemenea, costisitor.

Și asta în cazul în care țările pot găsi chiar și companii care să producă rapid gloanțe de calitate.

Am avut tendința de a încerca să stocăm muniții pe bani puțini……. este pur și simplu extrem de inadecvat”, a declarat Stacie Pettyjohn, director al programului de apărare la Center for a New American Security. „Cred că problemele pe care le au aliații noștri din NATO sunt și mai acute, deoarece mulți dintre ei se bazează adesea pe SUA ca fiind un fel de garanție”.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în repetate rânduri că aliații au intensificat activitatea de producție în ultimele luni ‒ și că alianța lucrează la noi cerințe pentru stocurile de muniție. Dar el a recunoscut, de asemenea, problema.

Rata actuală de consum în comparație cu rata actuală de producție de muniție”, a declarat el la începutul lunii martie, „nu este sustenabilă”.

Marele test

Odată ce planurile militare ale NATO sunt finalizate, capitalelor li se va cere să cântărească ideea – și în cele din urmă să pună la dispoziție trupe, avioane, nave și tancuri pentru diferite părți ale planurilor.

Un test pentru NATO a avut loc în această vară, când liderii celor 30 de țări membre ale alianței s-au întâlnit în Lituania.

Întrebăm națiunile – pe baza constatărilor pe care le avem din cele trei planuri regionale – de ce avem nevoie pentru a face aceste planuri… executabile”, a spus oficialul militar NATO, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre planificarea sensibilă.

Cred că cel mai dificil aspect”, a adăugat oficialul, „este achiziția”.

Unii aliați au recunoscut deja că satisfacerea nevoilor NATO va necesita mult mai multe investiții.

Este nevoie de mai multă viteză, fie în ceea ce privește materialul, personalul sau infrastructura”, a declarat colonelul german André Wüstner, șeful Asociației Forțelor Armate independente, pentru ziarul Bild am Sonntag.

Armata germană, de exemplu, își îndeplinește misiunile atribuite, a spus el, „dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce vom avea de contribuit la NATO în viitor”.

Și, în timp ce Berlinul are acum un fond de modernizare de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei Germaniei, nici măcar un cent din bani nu a fost cheltuit până acum, a declarat comisarul parlamentar german pentru forțele armate, Eva Högl, în luna martie.

La baza problemei pregătirii se află o dezbatere controversată asupra investițiilor în apărare.

În 2014, liderii NATO s-au angajat să își cheltuiască 2% din producția lor economică pentru apărare într-un deceniu. La summitul de la Vilnius din această lună, liderii au avut de decis asupra unei noi ținte.

Două procente ca plafon” pare să fie „centrul de greutate” în dezbatere în acest moment, a spus un înalt oficial NATO, care a avertizat în același timp că „2% nu ar fi suficiente pentru toată lumea”.

O a doua problemă este soldul contribuțiilor. Oficialii și experții se așteaptă ca majoritatea trupelor de înaltă pregătire să provină din aliații europeni. Dar asta înseamnă că în Europa capitalele vor fi nevoite să intensifice pregătirile în timp ce Washingtonul se gândește la cum să abordeze provocările din China.

Răspunsul va arăta dacă NATO dorește serios să-și atingă ambițiile.

Este greu să te asiguri că rămâi în vârful jocului militar în timp de pace, când nu există nicio amenințare”, a spus Townsend, fostul oficial american. NATO, a spus el, este în mijlocul unui test de stres.

Toți facem afirmațiile potrivite”, a adăugat el. „Dar la momentul confruntării vom face ceea ce este necesar? Sau vom urmări să scăpăm aducând chipsuri la masă?

Citiți și:
Alarmă generală într-o țară NATO! Autoritățile reintroduc serviciul militar obligatoriu
NATO, „imprimanta de bancnote a SUA”

 

yogaesoteric
14 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More