Polonia albă, refugiații afară: 60.000 de naționaliști polonezi au cântat la Varșovia «Îl vrem pe Dumnezeu» și «Să gonim canaliile roșii!»

 

Zeci de mii de persoane au participat în data de 11 noiembrie la Varșovia la un marș naționalist pentru a sărbători Ziua Independenței Poloniei.
Marșul a fost cea mai amplă manifestație de Ziua Independenței din ultimii ani, trecând în plan secund evenimentele oficiale.

Masa manifestanților a fost foarte eterogenă: alături de tineri îmbrăcați în negru, cu fețele acoperite, puteai vedea familii cu cărucioare sau pensionari, mărșăluind umăr lângă umăr în rânduri strânse, sub o pădure de steaguri alb-roșii, în mijlocul exploziilor de petarde sau al torțelor fumigene.

Participanții au intonat vechi cântece patriotice și religioase poloneze: „Dumnezeu, Onoare, Patrie”, „Slavă eroilor noștri” sau „Îl vrem pe Dumnezeu”, din care a citat câteva versuri și Donald Trump în memorabilul său discurs de la Varșovia, din luna iunie.

Grupuri mai mici au scandat și „Polonia pură, Polonia albă”, „Refugiații afară”. Pe un banner scria „Europa albă a națiunilor surori”. Unii participanți aveau în mâini bannere cu așa-numita „falanga”, un braț cu o sabie-cruce, simbol al unei organizații de dreapta din anii 1930. Una dintre lozincile favorite a sunat așa: „Cu lovituri de ciocan, cu lovituri de seceră, să gonim canaliile roșii”.

Televiziunea poloneză de stat, TVP, a numit manifestația „un mare marș al patrioților”.
„A fost o priveliște minunată”, a declarat ministrul de Interne Mariusz Blaszczak.
„Suntem mândri că atât de mulți polonezi au ținut să participe la aniversarea legată de sărbătorirea Zilei Independenței.”

În paralel, o grupare antifascistă a organizat un protest de mici dimensiuni. Organizatorii au ținut separați participanții la cele două evenimente, pentru a preveni violențele, dar chiar și așa s-au înregistrat câteva mici incidente.

Kamil Staszalek, unul dintre cei 60.000 de oameni care, potrivit estimărilor poliției, au participat la marele marș, a avertizat că nu trebuie făcute generalizări: „Aș spune că unii oameni de aici au într-adevăr concepții extremiste, poate 30% dintre participanți, însă 70% pur și simplu manifestează pașnic, fără a striga sloganuri fasciste.” Citat de AP, Staszalek a declarat că el personal participă pentru a „cinsti memoria celor care au luptat pentru libertatea Poloniei”.

Citiţi şi:

Donald Trump, discurs senzațional în Polonia: Popoarele Europei încă mai strigă: «Îl vrem pe Dumnezeu!»

Mii de persoane la un protest anti-UE din Italia: «Separare de Uniunea Europeană şi cuşca euro»

 

yogaesoteric
22 iulie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More