Poluarea reduce inteligența
Poluarea atmosferică cauzează o reducere „imensă” a inteligenţei, potrivit unui studiu (2018) care indică faptul că impactul nefast pe care aerul toxic îl are asupra societăţii este cu mult mai profund decât bine-cunoscutele efecte nocive asupra sănătăţii fizice.
Cercetarea a fost realizată în China, însă este relevantă pentru întreaga planetă, 95% din populaţia globului respirând un aer care este dăunător sănătăţii.
S-a descoperit că nivelul mare de poluare atmosferică a condus la scăderi semnificative ale rezultatelor la testele lingvistice şi aritmetice, impactul mediu al aerului nociv asupra fiinţei umane fiind echivalent cu pierderea unui an de educaţie din viaţă.
„Aerul poluat are drept efect reducerea nivelului intelectual al fiinţei umane cu echivalentul unui an de educaţie, ceea ce este enorm”, a declarat Xi Chen, membru al echipei de cercetare de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Yale din SUA. „Dar ştim că efectul este chiar mai dăunător pentru cei în vârstă, în special pentru cei de peste 64 de ani, mai ales bărbaţi, şi pentru cei cu un grad de educaţie scăzut. Dacă am calcula echivalentul pierderii cognitive/intelectuale pentru aceştia, s-ar putea spune că este vorba de câţiva ani de educaţie.”
Cotidianul american The Guardian menționează faptul că studiile anterioare ajunseseră deja la concluzia că poluarea aerului afectează performanţele cognitive ale studenţilor, însă aceasta este prima dată când se cercetează efectul asupra fiinţelor umane, pe vârste şi pe sexe.
Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în revista prestigioasă de specialitate Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS), a arătat că Efectul nociv asupra inteligenţei este mai mare în cazul persoanelor de peste 64 de ani şi are consecinţe grave deoarece, aşa cum a spus Chen, „de obicei, cele mai multe decizii financiare importante le luăm la o vârstă mai înaintată”.
Rebecca Daniels, de la asociaţia britanică de caritate în domeniul sănătăţii publice Medact a subliniat faptul că „descoperirile acestui studiu sunt extrem de îngrijorătoare”.
Poluarea atmosferică duce la moartea prematură a aproximativ şapte milioane de oameni anual, însă pericolul asupra abilităţilor intelectuale este mai puţin cunoscut. Un studiu recent a arătat că aerul toxic are legătură cu „mortalitatea foarte ridicată” la persoanele care au tulburări psihice.
Acest nou studiu a analizat testele aritmetice şi de limbaj efectuate de 20.000 chinezi din toată ţara, între anii 2010 şi 2014. Oamenii de ştiinţă au comparat rezultatele testului cu rezultate similare înregistrate anterior la aceleaşi grupe de vârstă şi au urmărit să le coreleze cu modificările nivelului de poluare cu dioxid de azot şi dioxid de sulf înregistrate în aceeaşi perioadă de timp.
S-a descoperit că scăderea inteligenţei este proporţională cu durata timpului la care oamenii sunt expuşi la un aer nociv şi că abilităţile lingvistice sunt mai afectate decât cele matematice. În plus, același studiu arată faptul că bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 20 dintre cele mai poluate oraşe ale lumii se află în ţări în curs de dezvoltare. China, din care fac parte multe dintre aceste oraşe, este implicată în mod oficial de mai mulți ani într-o luptă împotriva poluării.
Citiţi şi:
Particule magnetice rezultate din poluarea mediului au fost găsite în creierul uman. Sunt milioane per gram de țesut cerebral…
Aerul îmbuteliat, cea mai profitabilă afacere din exploatarea unui produs pentru care nimeni nu ar trebui să plătească vreodată
yogaesoteric
27 septembrie 2019
Also available in: Français