Postul alimentar de mai multe zile dobândeşte popularitate fiind considerat o puternică metodă de reprogramare biologică benefică… (I)
… pentru sănătate şi longevitate
de dr. Mercola
Scurtă prezentare:
– Postul alimentar este cea mai veche intervenţie în alimentaţia zilnică din lume. Ştiinţa modernă confirmă că poate avea o influenţă profund benefică asupra sănătăţii şi longevităţii.
– Mărirea perioadei de post intermitent zilnic la 20 sau 21 de ore vă va permite să treceţi la perioade mai lungi de post fără efecte secundare semnificative. De asemenea, vă puteţi acomoda să postiți pentru un timp mai îndelungat recurgând la un „post fără grăsimiˮ.
– Contrar părerii generale, postul alimentar doar cu apă este sigur pentru majoritatea oamenilor. Grupurile de persoane care NU este recomandat să ţină post sunt cei subnutriţi sau malnutriţi, copiii şi femeile însărcinate sau cele care alăptează.
Un factor legat de stilul de viaţă care pare să contribuie nu doar la apariţia obezităţii dar şi a multor boli cronice, este faptul că evităm să ne abținem să mâncăm o perioadă lungă de timp. Strămoşii noştri nu aveau în fiecare zi ce să mănânce şi din punct de vedere biologic, organismul uman nu este conceput să funcţioneze optim când este alimentat cu hrană în continuu. Dacă mănânci în cursul zilei fără să sari nicio masă, organismul se va obişnui să metabolizeze zaharurile drept combustibil de bază, ceea ce inhibă enzimele care utilizează şi ard grăsimile depozitate. Dacă te lupți să elimini kilogramele în plus, aceasta poate fi o parte semnificativă a problemei – organismul tău pur şi simplu şi-a pierdut flexibilitatea metabolică de a arde grăsimile pentru a le folosi drept combustibil. Pentru a corecta aceasta, este necesar să reduci consumul de carbohidraţi şi, ideal ar fi să reduci şi frecvenţa meselor. Postul alimentar este una dintre cele mai străvechi intervenţii în dietă din lume, iar ştiinţa modernă confirmă că acesta poate avea o influenţă profund benefică asupra sănătăţii.
După cum menţionează revista Fitness and Power:
„Un număr din ce în ce mai mare de cercetători afirmă că metoda postului alimentar intermitent este o cale sigură pentru persoanele care vor să elimine excesul de grăsimi. Un studiu publicat în anul 2015 în Jurnalul European de Nutriție clinică (European Journal of Clinical Nutrition) a arătat că postul alimentar intermitent conduce la o rată sigură de pierdere în greutate între 230g şi 770g/săptămână, concomitent cu diminuarea procentului global de grăsimi din organism.ˮ
Cercetările au confirmat, de asemenea, că multe procese biologice importante de regenerare şi reîntinerire au loc în absenţa hranei, iar acesta este un alt motiv pentru care a mânca pe toată durata zilei duce la apariţia bolilor. Pe scurt, organismul uman este conceput a) să funcţioneze cu grăsimi drept combustibil primar, şi b) să funcţioneze trecând ciclic prin perioade de hrănire şi abținere de la mâncare. În prezent, majoritatea oamenilor fac exact invers.
Postul alimentar intermitent versus postul alimentar pe perioade mai lungi de timp
Expresia „post alimentar intermitent” este un termen umbrelă care acoperă mai multe tipuri de planificări ale meselor. Ca regulă generală, el implică reducerea aportului de calorii complet sau parţial, fie câteva zile pe săptămână, fie o zi da și una nu, fie în fiecare zi. Fundamentală este realizarea ciclică a etapelor de hrănire şi de post. Mimând obiceiurile alimentare ale strămoşilor noştri, care nu aveau acces la mâncare oricând, îţi poţi readuce organismul la o stare mai naturală care permite unei întregi serii de procese biochimice benefice să aibă loc.
Postul de scurtă durată („peak fastink”) implică postirea între 14 și 21 de ore în fiecare zi şi luarea meselor în cele 3-10 ore rămase. Evident, pentru ca această schemă să funcţioneze este necesar să săriţi peste cel puţin o masă principală. Una dintre cele mai simple modalităţi de a face aceasta este să împingeți gradat înapoi ora rezervată micului dejun până îl eliminaţi complet, şi să luaţi doar prânzul şi cina.
Este de asemenea important să vă asiguraţi că luaţi cina cu cel puţin trei ore înainte de a vă culca. În timpul somnului organismul are nevoie de cea mai puţină energie, iar dacă mâncaţi atunci când nu este nevoie de energie, mitocondriile ajung să producă niveluri excesive de radicali liberi, care pot afecta celulele și ţesuturile. Evitarea consumului alimentar la ore târzii din noapte este o modalitate foarte simplă de a proteja funcţia mitocondrială şi a preveni degenerarea celulară ce poate altfel să apară.
Odată ce te obişnuieşti cu postul intermitent, poţi lua în considerare posturi alimentare de durată mai lungă, în care se consumă doar apă şi, eventual, suplimente minerale, în posturile de foarte lungă durată. Înainte mă opuneam postului alimentar doar cu apă timp de mai multe zile dacă persoana avea deja o greutate trupească ideală. Dar ceea ce nu realizasem era că posturile de durată mai lungă fac să apară un fel de „magie metabolicăˮ care nu poate să apară nici măcar în cazul posturilor intermitente.
Postul alimentar timp de mai multe zile este analogic procesului de „scoatere afară a gunoiuluiˮ. El permite organismului să îşi dinamizeze procesele de autofagie şi mitofagie pentru a îndepărta celulele îmbătrânite degradate din organism, inclusiv celulele premaligne. Consider că poate fi o modalitate foarte bună de a reduce semnificativ riscul apariţiei cancerului. Este, de asemenea, o modalitate foarte eficientă de a elimina excesul de greutate şi de a prelungi durata vieţii.
Silicon Valley îmbrăţişează metoda postului alimentar timp de mai multe zile
Din ce în ce mai mulţi oameni încep să recunoască beneficiile postului alimentar pentru sănătate. Strategia a devenit rapid populară prin intermediul directorilor din Sillicon Valley, care au recunoscut-o ca pe o modalitate de programare biologică, opusă unui simplu regim alimentar.
The Guardian scrie: „În ultimele opt luni (Phil Libin) fostul CEx al Evernote şi actualul CEx al AI studio All Turtles, a renunţat la mâncare pentru perioade de timp cuprinse între 2 şi 8 zile, alternate cu perioade similare în care a mâncat. El a pierdut aproximativ 40,8 kg şi descrie asumarea postului ca fiind «transformatoare».
«Apare o uşoară euforie. Sunt într-o stare psihică mult mai bună, focalizarea mea s-a îmbunătăţit şi există în permanenţă o susţinere energetică. Mă simt pur şi simplu mai sănătos. Mă ajută să fiu un director mai bun», a spus el. «Asumarea postului alimentar este cu siguranţă unul dintre cele două sau trei cele mai importante opțiuni pe care le-am făcut în viaţă». Libin face parte din grupul tot mai numeros al celor din Silicon Valley care experimentează perioade lungi de post alimentar, mărturisind beneficii ce includ pierderea în greutate, mai puţine oscilaţii emoţionale şi productivitate crescută.ˮ
Un alt susţinător entuziast al postului alimentar de mai multe zile este Geoffrey Woo, director executiv al companiei de reprogramare bilogică (biohacking) HVMN (se pronunţă „humanˮ – uman). El a spus celor de la The Guardian: „cetonele (corpii cetonici) reprezintă un combustibil extraordinar pentru creier. Astfel că multe dintre beneficiile subiective ale postului alimentar, incluzând claritatea mentală, se datorează creşterii nivelului cetonelor din organismˮ.
De ce postul alimentar îmbunătăţeşte aptitudinile mentale: Mark Mattson
Contrar credinţei generale, abţinerea de la hrană mai multe zile nu deteriorează progresiv funcţionarea mentală şi fizică. Aşa cum nota Woo, pentru experienţa căruia pot garanta, imediat după trei zile de post foamea diminuează semnificativ, iar claritatea mentală creşte, datorită creşterii nivelului corpilor cetonici. În materialul video de mai sus, Mark Mattson, şeful laboratorului de neuroştiinţe de la Institutul Național de Gerontologie (National Institut of Aging) şi profesor de neuroştiinţe la Universitatea Johns Hopkins, explică acest proces.
Spulberarea miturilor referitoare la postul alimentar
În toamna anului 2016, l-am intervievat pe dr. Jason Fung, nefrolog (specialist în tratarea bolilor de rinichi) canadian şi autor al lucrării Ghid complet pentru post alimentar. Fung este unul dintre cei care sunt în favoarea postului alimentar pe perioade mai lungi, doar cu apă, în special pentru pacienţii obezi şi/sau cu diabet zaharat de tip 2. Cartea lui Fung oferă indicaţii importante pentru realizarea postului alimentar şi reconsideră unele dintre cele mai obişnuite mituri şi frici care îi împiedică pe mulţi să abordeze postul alimentar.
Un mit foarte obişnuit este acela că postul alimentar de mai multe zile duce la scăderea masei musculare. Cartea descrie în mod clar procesul de catabolism proteic, explicând modul în care organismul uman scade rata catabolismului proteic şi măreşte secreţia hormonilor de creştere ca răspuns la post. După cum menţionează Fung:
„Dacă urmăreşti biochimia, organismul uman stochează energie sub formă de glicogen în ficat, care este alcătuit din legături sau lanţuri de glucoză, şi apoi o depozitează ca grăsime în organism. În timpul perioadelor de post alimentar, organismul începe prin a arde tot glicogenul din ficat, adică tot zahărul. Există un punct în care o parte din aminoacizii din organism este necesar să fie şi ei metabolizaţi («arşi»). Acela este momentul în care oamenii zic: «acum se ard muşchii». Dar aceasta de fapt nu se petrece. Organismul niciodată nu îşi creşte catabolismul proteic. Niciodată nu îşi metabolizează muşchii; există un circuit firesc. Este necesară o anumită cantitate de proteine pentru a avea un metabolism normal. Când începi postul, aceasta începe să diminueze şi oxidarea grăsimilor începe să crească semnificativ. În esenţă, ceea ce se petrece este trecerea de la arderea zaharurilor, la arderea grăsimilor.
Odată ce începe arderea grăsimilor, există o cantitate aproape nelimitată de calorii acolo. Poţi ţine post alimentar zile în şir. Ceea ce este interesant este că o jumătate de kilogram de grăsime are în jur de 3500 de calorii. Dacă mănânci aproximativ 1800-2000 calorii pe zi, sunt necesare două zile întregi de post cu apă pentru a arde o jumătate de kg de grăsime, aspect care îi surprinde pe mulţi.
Dacă urmăreşti să îţi reduci greutatea cu 50 de kilograme, teoretic ai putea ţine post negru 200 de zile, doar pentru a arde acea grăsime… Dar oamenii se îngrijorează la gândul unui post alimentar de doar 24 de ore. Eu sunt genul care gândește astfel: «Poţi să ţii post 200 de zile». Apoi este ca şi cum îți spui: «În regulă. Poate că este în regulă şi posibil să rezişti 24h fără să mănânci.»ˮ
Citiți a doua parte a acestui articol
Citiţi şi:
Postul și restricțiile alimentare înțelepte ne prelungesc viața – arată cele mai noi cercetări derulate la Harvard
Postul, cea mai firească terapie
yogaesoteric
27 septembrie 2019
Also available in: Français