Postul alimentar de mai multe zile dobândeşte popularitate fiind considerat o puternică metodă de reprogramare biologică benefică… (II)

… pentru sănătate şi longevitatede dr. Mercola


Postul alimentar este cea mai veche intervenţie în alimentaţia zilnică din lume. Ştiinţa modernă confirmă că poate avea o influenţă profund benefică asupra sănătăţii şi longevităţii.

Citiţi prima parte a articolului

Bărbatul care a postit timp de 382 de zile

S-a observat că majoritatea oamenilor au o frică de a posti, gândindu-se că nu vor putea tolera suferinţa pe care aceasta o implică, dar aşa cum spunea Fung, o persoană obeză ar putea trăi fără să mănânce luni de zile, fără să moară de foame. Fişa medicală, din 1965, a unui bărbat de 27 de ani care a postit doar cu apă timp de 382 de zile este un caz elocvent. Când a început postul, avea 206,8 kg. În final el pierduse peste 124,7 kg şi la cinci ani după ce încheiase acest post avea doar cu 5 kg mai mult.

 

Vă rog să înţelegeţi că nu recomand posturi alimentare de luni sau ani de zile. Acest bărbat era sub control medical strict şi la fel este necesar să faceți și dvs. dacă vă propuneţi să postiţi pentru o perioadă mai lungă de timp. El a luat vitamine şi potasiu zilnic. Ceea ce este foarte interesant în legătură cu acest caz este că demonstrează clar că posturile extreme (ca perioade de timp) doar cu apă, pot fi realizate în siguranţă.

Dacă nu sunteţi anorexic, bătrân şi slab, femeie însărcinată sau cu vreo altă problemă de sănătate mai serioasă, postul alimentar doar cu apă timp de trei-şapte zile nu vă va omorî. Acest caz demonstrează de asemenea că pierderea de masă musculară este o îngrijorare supraestimată.

ABC Science, care a relatat cazul, notează: „După două sau trei zile de post, organismul îşi ia energie din două surse diferite simultan. O foarte mică parte din energie vine din metabolizarea muşchilor – dar puteţi evita aceasta făcând antrenament de rezistenţă… Mare parte a energiei vine din arderea grăsimilor. Dar foarte curând, trecem la furnizarea întregii energii necesare prin metabolizarea grăsimilor. Moleculele de grăsime prin metabolizare dau naştere la două substanţe chimice – glicerol (care poate fi transformat în glucoză) şi acizi graşi liberi (care pot fi transformaţi în cetone). Organismul, inclusiv creierul, pot funcţiona cu glucoză şi cetone până când rămâneţi fără grăsimi.ˮ

De ce postul alimentar doar cu apă mai degrabă îmbunătăţeşte nivelul de energie, în loc să îl scadă

O altă îngrijorare majoră este aceea că postul doar cu apă v-ar putea lăsa fără energie vitală, letargici. Deşi cu siguranţă te vei simţi mai puţin bine în timpul primelor zile, când realizezi pentru prima dată postul alimentar doar cu apă, tendinţa este de a observa un efect chiar opus asupra nivelului de energie. Aşa cum explică Fung:

„După patru zile de post, rata metabolismului de bază este de fapt cu 10% mai ridicată decât la început. Organismul nu s-a stins deloc. De fapt, ceea ce s-a petrecut a fost schimbarea sursei de combustibil. Aceasta s-a modificat de la arderea alimentelor (hrana zilnică), la arderea grăsimilor (proprii organismului). Când începe să metabolizeze grăsimile, este ca şi cum ar spune «hei, din acestea ai suficient».ˮ

Cu alte cuvinte, dacă sunteţi supraponderal şi letargic, postul cu apă deblochează energia pe care deja aţi stocat-o în organism şi la care nu aveaţi acces. Postul forţează organismul să înceapă să acceseze acele rezerve de energie, şi odată ce face aceasta, organismul brusc descoperă că are o cantitate foarte mare de energie la dispoziţie. Insulina joacă şi ea un rol aici. Insulina este principalul hormon care spune organismului dacă să stocheze energia sau să o folosească.

Când mâncaţi, aduceţi calorii în organism, iar nivelul de insulină creşte. Nivelurile crescute de insulină semnalizează organismului că este momentul să stocheze energie. Când nivelurile insulinei scad, aceasta spune organismului că este necesar să elibereze energie, adică energia stocată în celulele adipoase. Din acest motiv este atât de greu să scazi în greutate când există rezistenţă la insulină.

Postul alimentar ajută, de asemenea, la îmbunătăţirea altor căi biochimice ale organismului. Există o interdependenţă între sisteme hormonale precum factorul țintă al rapamicinei la mamifere (mTOR), AMPK, leptine şi IGF-1 – toate sunt aduse la parametrii optimi în timpul postului alimentar cu apă. De asemenea, el îmbunătăţeşte şi funcţia mitocondrială, permiţând mitocondriilor să se regenereze.

Cum să ținem mai uşor un post alimentar doar cu apă timp de mai multe zile

Cu toate că ideea de a posti alimentar doar cu apă timp de mai multe zile poate părea descurajatoare, există modalităţi pentru a facilita aceasta, care vor diminua orice disconfort ce ar putea să survină. Modul în care am ajuns să țin cu ușurință un post alimentar de patru zile a fost prin mărirea duratei postului intermitent de la 16 ore, cum făceam deja de 18 luni, la 21 de ore, lăsând doar o fereastră de 3 ore în care mâncam pentru întreaga zi. După ce am făcut aceasta timp de două luni, am realizat un post alimentar complet de patru zile în care am consumat doar apă şi un supliment multimineral.

Nu consider că este necesar să țineți post alimentar intermitent timp de 18 luni înainte de a realiza postul alimentar complet pentru mai multe zile, dar dacă faceți aceasta timp de câteva luni, vor diminua radical orice reacţii secundare neplăcute. Nu am avut nicio durere din cauza foamei, ceea ce consider că este surprinzător, deoarece majoritatea oamenilor care postesc resimt o foame foarte intensă chiar de a doua zi. Cred că obişnuința de a posti intermitent 21 de ore a ajutat mult în acest sens.

 

Aşadar, dacă doreşti să ții un post alimentar doar cu apă timp de mai multe zile, ia în considerare la început extinderea postului intermitent, apoi extinde perioada de post la 24 de ore, 48 de ore şi 72 de ore sau chiar mai mult. Şi ţine minte că tu eşti cel care deţine controlul deplin şi poţi întrerupe postul alimentar oricând consideri. De fapt, unul dintre beneficiile majore ale postului alimentar de durată mai lungă este creşterea sentimentului de autocontrol şi libertate. Când în cele din urmă înţelegi că poţi rămâne cu uşurinţă zile întregi fără să mănânci, nu mai eşti victima împrejurărilor nefavorabile de acest gen. Dacă eşti într-o călătorie şi nu găseşti mâncare sănătoasă, nu este nevoie să mănânci junkfood. Poţi pur şi simplu să posteşti. Dacă eşti într-o situaţie gravă – dezastru, calamitate – poţi să fii mai liniştit ştiind că poţi să gestionezi cu uşurinţă lipsa alimentelor, fără să-ţi pierzi cumpătul.

După patru zile de post alimentar doar cu apă, pierdusem 5 kg, în primul rând prin curăţirea colonului şi prin eliminarea apei ataşate moleculelor de glicogen („greutatea de apăˮ). În final, nivelul cetonelor în sânge (corpii cetonici) era de 5,1 iar glicemia ajunsese la 45, ceea ce este dublu faţă de indicele prag al raportului corpi cetonici/glucoză pe care dr. Thomas Seyfried îl indică ca fiind necesar pentru a trata cancerul. După post, am mâncat. Pentru ieşirea din post am avut 139 g de carbohidraţi simpli cu cartofi dulci, fructe şi extraproteine.

Variaţiuni ale postului alimentar doar cu apă

Mai aveţi şi alte opţiuni care vă pot ajuta să vă pregătiți pentru a reuși să țineți un post alimentar doar cu apă pentru o durată mai lungă. Următoarele sunt cele mai obişnuite variaţiuni:

– Apă plus băuturi acalorice. O uşoară variaţiune în postul alimentar doar cu apă este includerea de băuturi acalorice, cum ar fi ceaiul sub formă de macerat la rece din plante medicinale.
– Post cu grăsimi. În acest caz, se consumă grăsimi sănătoase pe lângă apă şi/sau băuturi acalorice. Probabil nu veţi consuma un baton de unt, dar aţi putea adăuga la ceai o linguriță de ulei de cocos sau de ghee, de exemplu. Grăsimile dietetice produc un răspuns insulinic minor, şi atât timp cât vă menţineţi scăzut nivelul insulinei, beneficiaţi de majoritatea avantajelor postului, deşi consumaţi o cantitate mare de calorii. Adăugarea de grăsimi sănătoase precum untul (ghee), uleiul de cocos, uleiul MCT, avocado – poate face postul alimentar mai uşor.

Asistenta mea personală, care a ținut post alimentar doar cu apă, s-a plâns de oboseală severă timp de trei zile după aceea. Deşi acesta este un răspuns normal în stadiile iniţiale, i-am făcut o băutură „bombă cu grăsimiˮ cu ulei de cocos, ulei MCT, unt şi puţină ştevie dulce, care a repus-o pe picioare.

Cheia este să evităm proteinele, deoarece activează mTOR, şi pot fi chiar mai periculoase din punct de vedere metabolic decât excesul de carbohidraţi. Nivelul de proteine de la care contracarezi beneficiile postului alimentar variază de la persoană la persoană, și vei observa rezultate cel mai probabil atât timp cât rămâi sub 10-20 g de proteine/zi.

Contraindicaţii importante şi avertizări

Deşi mulţi oameni ar dori să beneficieze de pe urma postului alimentar doar cu apă, există mai multe contraindicaţii stricte. Dacă una dintre acestea există în cazul dvs., NU este deloc indicat să realizaţi posturi alimentare prelungite:

– stare subponderală, atunci când indicele de greutate corporală este de 18,5 sau mai mic;
– malnutriţie (în acest caz aveţi nevoie de alimente mai sănătoase şi hrănitoare);
– copiii nu este recomandat să postească mai mult de 24 de ore, deoarece au nevoie de nutrienţi pentru creştere. Dacă copilul dvs. este necesar să scadă în greutate, este mult mai bine şi sigur să eliminaţi din dieta lui zaharurile procesate şi cerealele. Postul alimentar doar cu apă este riscant pentru copii deoarece întrerupe aportul oricăror nutrienţi, inclusiv cei de care au nevoie în mod constant.
– femeile însărcinate sau care alăptează. Mama are nevoie de un aport continuu de nutrienţi pentru a asigura creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a fătului și a sugarului, de aceea postul alimentar doar cu apă în timpul sarcinii sau alăptării este mult prea riscant pentru copil.

De asemenea, este bine să evitaţi postul alimentar doar cu apă dacă vă luptaţi cu o problemă de alimentaţie de tipul anorexiei, chiar dacă nu sunteţi subponderali din punct de vedere medical. În plus, fiţi prudenţi dacă luaţi anumite tratamente medicamentoase, deoarece unele este necesar să fie administrate în timpul sau după masă – cum ar fi metformin, aspirină şi alte medicamente care pot crea un disconfort intestinal sau ulcer gastric. Riscurile sunt foarte mari dacă urmaţi un tratament pentru diabet. Dacă luaţi aceeaşi doză de medicaţie dar nu mâncaţi, există riscul să ajungeţi la niveluri foarte scăzute ale glicemiei (hipoglicemie), care poate fi foarte periculoasă (se poate ajunge la comă hipoglicemică). Deci dacă urmaţi un tratament medicamentos pentru diabet, este necesar să vă ajustaţi doza înainte de a posti. Dacă medicul dvs. este împotriva postului alimentar sau nu este familiarizat cu el, ar fi mai înţelept să găsiţi un altul care are o anumită experienţă în acest domeniu, pentru a fi ghidaţi cum să postiţi fără a vă supune la riscuri.

Postul alimentar doar cu apă timp de mai multe zile este o puternică metodă de reprogramare biologică pentru sănătate şi longevitate


 


Voi intervieva pe viitor mai mulţi experţi în postul alimentar doar cu apă pentru a cunoaşte mai detaliat toate beneficiile, dar până atunci vă sugerez să creşteţi zilnic durata lui de la 18 la 21 de ore, ceea ce vă va facilita tranziţia spre posturi alimentare doar cu apă care să dureze mai mult, fără efort considerabil. Dacă urmaţi un tratament sau aveţi o boală cronică este necesar să vă sfătuiţi cu medicul dvs., pentru a nu vă complica situaţia. Ideal ar fi să vă informaţi asupra procesului, înainte să începeţi. Cartea scrisă de dr. Fung, Ghidul complet pentru post (The Complete Guide to Fasting) este o sursă excelentă. De asemenea, înainte să vă lansaţi într-un post alimentar doar cu apă de mai multe zile, începeţi cu postul intermitent. Consider că aceasta vă va uşura în mod semnificativ demersul şi vă va creşte şansele de succes.

Citiţi şi: 
Postul numai cu apă – o uimitoare metodă terapeutică

Grație susținerii spirituale, m-am bucurat chiar de la început de roade uimitoare în TAPAS-ul de arderea KARMA-ei prin post alimentar 
 

 

yogaesoteric

30 septembrie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More