Poți avea pace sau imperiul american – nu le poți avea pe amândouă

 

Israel și pacea – Vaca și baletul

La sfârşitul lunii august 2020, Israelul ar fi aruncat muniții cu dispersie și fosfor alb în sudul Libanului, a bombardat Gaza și a lansat rachete asupra Damascului, deoarece Israelul este o națiune a cărei existență depinde de o violență militară neîncetată.

Pentru ca Israelul să continue să existe ca stat imperialist de apartheid, face război în toate direcțiile și în orice moment, atât împotriva vecinilor săi, cât și împotriva populației palestiniene din ce în ce mai brutalizate. Dacă bombardamentul se oprește, la fel se oprește Israelul așa cum îl știm, pentru că populația regională nu va tolera niciodată opresiunea, tirania și multiplele ocupații ilegale.

Pacea și Israelul sunt, prin urmare, două concepte care se exclud reciproc. Puteți avea pace sau puteți avea Israelul de astăzi; nu le poți avea pe amândouă.

După acţiuni ale Israelului aşa cum sunt şi cele enumerate mai sus, mass-media occidentală tace și „comunitatea internațională” nu se găsește nicăieri.

O națiune care nu poate exista fără un război implacabil nu este de fapt o națiune deloc: este o operațiune militară în curs de desfășurare, cu câteva suburbii și școli amestecate. O națiune care nu poate exista fără un război implacabil este ca o casă care nu poate fi locuită fără renovări constante: dacă locuința ta ar avea nevoie de lucrări de construcție 365 de zile pe an, fie o reparați complet, fie ieșiți afară. Acest fapt este valabil pentru Israel și, la o scară mai largă, este adevărat pentru ordinea mondială oligarhică de tip imperiu care este centralizată în Statele Unite.

Acest imperiu centralizat din Statele Unite, din care face parte Israelul, depinde în întregime de războiul nesfârșit pentru supraviețuirea sa. Dacă violența militară ar înceta să mai fie un instrument pe care structurile de putere îl pot folosi pentru a-și implementa agendele, acel imperiu ar înceta neapărat să existe, deoarece nimic nu ar împiedica națiunile să-și exercite suveranitatea pe scena mondială. Monedele, resursele și comerțul ar începe să curgă în moduri complet diferite.

Aceasta ar pune capăt nu doar Imperiului american, ci și Statelor Unite așa cum le cunoaștem. Fără capacitatea de a intimida și a pedepsi lumea pentru a se alinia la agendele lor, Statele Unite, dacă ar continua să existe într-o oarecare măsură, ar fi complet de nerecunoscut. Ce ar rămâne ar fi forțat să dezvolte un tip complet diferit de economie, deoarece Statele Unite au ajuns la supremația lor economică nu prin „piața liberă“, ca unii susţinători ai capitalismului ca să-și imagineze astfel, ci prin râuri de sânge uman.

„Economia” americană, dacă o puteți numi așa, este susținută nu numai de o rețea de neînțeles de datorii și decrete birocratice, ci și de un acord petrodollar privind fabricarea armelor și alianțele militare, de acte implacabile de brutalitate pe scară largă și de cea mai sofisticată mașină de propagandă care a existat vreodată. Statele Unite ale Americii au fost construite pe război, sunt făcute din război și sunt susținute de război. Dacă războaiele se termină, America așa cum o știm se termină.

Pun punct în parte, pentru că cei dintre noi care trăim în orice parte a imperiului centralizat în Statele Unite ar fi necesar să știm că stilurile de viață cu care suntem obișnuiți sunt construite pe un munte de oase umane care nu încetează să crească. Subliniez, de asemenea aceasta, deoarece cred că este important ca cei care pretind că vor pacea să fie absolut clari asupra a ceea ce cer.

O dorință sinceră de pace înseamnă că cineva dorește aceasta mai mult pentru sfârșitul sacrificării ființelor umane care trăiesc în alte părți ale lumii decât pentru menținerea status quo-ului personal. Mulți oameni care se consideră „anti-război” nu se simt prea confortabil cu ideea că Statele Unite își pierd poziția de dominație unipolară asupra afacerilor planetei noastre și își asumă un risc într-o lume fără imperialism. American.

Când vine vorba de a defini ce este cu adevărat pacea și ce înseamnă cu adevărat, mulți dintre aceia ale căror vieți au fost spălate de potopul de sânge nu o vor cu adevărat. Dar cel puțin ar fi necesar să fie sinceri cu ei înșiși. Ar fi bine cel puțin să își recunoască faptul că sub fațadele lor anti-război se agață cu dinții de o paradigmă ale cărei cărămizi și mortar sunt actele nemiloase de crime în masă.

Pacea este neapărat un salt în necunoscut

Dacă îți dorești pacea, îți dorești o lume diferită de cea care există astăzi și de toate cele care au existat odinioară. Dacă îți dorești cu adevărat aceasta – dacă te-ai luptat de fapt cu realitatea sa la un nivel profund, visceral și încă o dorești cu adevărat – te va transforma în mod necesar ca persoană.

Și asta te va transforma în bine. Te va face o persoană mult mai cinstită pentru că te-ai confruntat cu realitatea situației tale și ai ales întotdeauna interesele majorității.

La fel cum stilurile noastre de viață sunt construite pe războaie nesfârșite, viețile noastre sunt transformate printr-o judecată adevărată cu o dorință autentică de pace. Această transformare face parte din aceeași mișcare ca transformarea noastră colectivă de la o specie autodistructivă la o specie care funcționează armonios cu ea însăși și cu ecosistemul ei. Participarea la această transformare interioară este cea mai înaltă vocație a ființei umane.

Nu putem continua așa cum am făcut-o. Specia noastră fie își va transforma radical comportamentul, fie va dispărea. Este timpul să faceți un salt în necunoscut și să alegeți pacea. Fii printre primii care țin pasul.

Autor: Caitlin Johnstone


Citiți și:
New York Times: «Niciun președinte al SUA nu a făcut război atât de mult timp ca Obama». Harta intervențiilor militare actuale
The American Conservative: Declasificați secretele murdare ale SUA privind Siria pentru a împiedica un război declanşat de Biden
Deține sau nu deține Israelul arme atomice? Și dacă da, de ce această țară nu se supune acelorași reguli?

 

yogaesoteric
6 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More