Potrivit sondajelor trăim într-o lume din ce în ce mai atee. Vă oferim argumentul matematic al existenței lui Dumnezeu

 

 

Întrebarea dacă există sau nu un Dumnezeu, un Creator a tot ceea ce ne înconjoară este sau a fost, măcar pentru o singură dată în viață, pe buzele fiecăruia dintre noi. Potrivit unui sondaj realizat peste ocean, procentul americanilor care nu sunt adepții unei religii ajungea la finele anului 2014 la 23% din populație. De asemenea, procentul celor care nu cred deloc într-un Creator era de 33%, cu o creștere de 11% față de anul 2007.

De asemenea, credința în Dumnezeu a scăzut semnificativ în ultimul an și în Marea Britanie. Într-un sondaj realizat pentru cotidianul Times, numărul persoanelor care se declară atee a crescut cu 5 procente, de la 33% la 38%. Trendul pare a fi unul crescător în întreaga lume. Viața modernă pare a ne fi distras atenția de la căutarea unui răspuns la această întrebare. Tindem să ne bazăm din ce în ce mai mult pe tehnologie, pe experiențe oferite de realități virtuale, care gândesc pentru noi, și din ce în ce mai puțin pe intuiție, sentimente, suflet și conștiință.

În 1960, Eugene Wigner, fizicianul de la Princeton și ulterior câștigătorul Premiului Nobel, a ridicat o întrebare fundamentală: De ce natura, întotdeauna, respectă legile matematicii? Același lucru este susținut și de cercetători ca Philip Davis și Reuben Hersh: matematica există independent de realitatea fizică.

Cum pot atomii și moleculele fizice, de exemplu, să creeze ceva care există într-un domeniu separat și nu are o existență fizică: conștiința umană? Ca și legile matematicii, conștiința nu are nicio prezență fizică în lume, imaginile și gândurile din conștiința noastră nu au dimensiuni măsurabile, însă ele există.

În 2004, marele fizician britanic Roger Penrose a prezentat o viziune a unui univers compus din trei lumi independente – matematică, lumea materială și conștiința umană. După cum a recunoscut Penrose, a fost un puzzle extrem de complex pentru el nereușind să poată demonstra modul în care cele trei lumi interacționează una cu alta, susținând însă că, fără îndoială, legătura este făcută de un mare matematician.


Citiți și:

« Unităţile de măsură » ale lui Dumnezeu

Ce este conştiinţa? Savanţii elveţieni au găsit răspunsul la o întrebare care a măcinat întotdeauna oamenii de ştiinţă şi filozofii

D. C. Dulcan: «În spatele tuturor lucrurilor este prezent Dumnezeu»

 

yogaesoteric
18 septembrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More