Povești de groază despre «moartea cerebrală» și afacerea transplantului de organe

 

Poate vă mai amintiți că în urmă cu ceva vreme am postat un articol Și-a salvat fiul de la eutanasiere, despre intervenția disperată a unui tată pentru a împiedica deconectarea de la aparate a fiului său aflat în comă. Întâmplare redată la vremea respectivă și de către cei de la DailyMail.

Povestea cutremurătoare a stârnit un val de comentarii interesante din partea cititorilor ziarului englez, mulți dintre ei relatând situații similare, în care pacienți cărora medicii nu le mai dădeau nicio șansă și erau vizați pentru donarea de organe, și-au revenit după aceea. Iată câte dintre aceste comentarii:

American Dreamer, New York, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
Nu am opțiunea pe permisul de conducere din același motiv. Am spus familiei că doar atunci când sunt mort pot să vină pentru ce mai rămâne. Am auzit povești de groază. Au încercat să-i facă asta cumnatei mele în mai. Au spus că este în moarte cerebrală și că trebuie deconectată de la aparate, dar am avut un vis în noaptea precedentă, auzindu-i vocea cerând 13 zile pentru a-și reveni. I-am spus asta fratelui meu în ziua următoare și el i-a cerut doctorului să-i acorde 13 zile. S-a trezit din comă după 10 zile și a fost externată în a 13-a zi.

RebelWilson, Superior, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
Mi-am încurajat familia și prietenii să iasă din registrul de donatori. Am procedat astfel pentru că am citit mai mult articole despre cum donatorul trebuie să aibă o inimă care încă bate. Cu alte cuvinte, trupul trebuie să fie încă în viață pentru a se putea dona organe. Gândiți-vă la asta. Ești declarat în moarte cerebrală, pus pe o masă de operație, nu îți administrează niciun fel de anestezice și încep să te taie. Dacă o persoană are nevoie de ochii tăi, ți-i iau în timp ce inima încă îți bate. Dacă cineva are nevoie de rinichii tăi, ți-i iau în timp ce inima încă îți bate. (La acest stadiu te conectează la mașini pentru a-ți menține bătăile inimii pentru a preleva mai multe organe.) Ultimul organ pe care îl iau e inima în timp ce încă bate.

Hoong Wah Looi, Kuantan, Malaezia, cu 2 ani în urmă
După 45 de ani lucrând ca medic într-un mare spital am văzut suficiente lucruri pentru a mă convinge că diagnosticul de moarte cerebrală este unul care se autoîmplinește. Putem spune cu adevărat că o persoană a decedat doar dacă biopsii cerebrale multiple, tomografii sau scanări prin rezonanță magnetică arată dovezi fără echivoc de lichefiere… sau în urma încetării totale a circulației sanguine naturale sau artificiale timp de cel puțin 10 minute.

Belkor, Dogbutt NJ, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
Mama mea a fost în comă timp de 6 săptămâni. Doctorii începuseră să discute deconectarea de la aparate. Le-am spus că nu ne cunoașteți pe noi, voința și puterea noastră. I-am citit în fiecare zi, i-am pus muzica preferată (de fiecare dată verificând volumul în căști), i-am spus cum e vremea și ce discută doctorii. Într-o zi și-a deschis ochii și și-a revenit complet.

PyroRaptor, Omaha, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
Am o cunoștință care e medic rezident în Turcia. Mi-a zis că în secția de oncologie unde lucrează, li se spune discret să nu facă eforturi să resusciteze pacienți pentru că menținerea lor în viață costă. Este consternată și refuză să procedeze așa, dar asta duce la întrebarea câte astfel de lucruri se petrec aici și cu cât mai mult se vor petrece odată ce sistemul sanitar este deținut în tot mai mare parte de stat, concentrându-se pe reducerea costurilor.

LinaLamont, Hollywood, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
Prietenei mele i s-a spus să-și deconecteze fiul de la aparate, și nu avea o armă dar și-a protejat fiul. Personalul spitalului n-o putea suporta. Dar, precum acest tânăr, fiul ei și-a revenit. Are leziuni cerebrale, dar este în viață, pe picioare și urmează să-și petreacă Crăciunul alături de mama lui devotată.

Mitchum, Syracuse, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
Se pare că sistemul sanitar are un fel de cod „secret” ce stabilește ca pacienții „neviabili” să fie eutanasiați precum câinii. Am asistat la evenimente de moarte indusă în spitale pentru pacienți vârstnici, unii au supraviețuit în urma intervenției celor dragi, unii nu. Un doctor chiar a spus că familia noastră „va trebui să trăiască cu această decizie” doar pentru că doream să ne ținem persoana dragă în viață și nu în „îngrijire de confort” (expresia pentru eutanasie). Este necesar să fii vigilent atunci când un membru vârstnic al familiei este spitalizat, nu au nicio valoare în acest mandat de „servicii sanitare”.

ParrotLover, Jackson, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
După ce tatăl meu a trecut printr-o operație pe creier în urma unei căderi, doctorii au interzis orice proceduri. A fost declarat un risc de sufocare și nu doreau nici măcar să-i monteze un tub pentru alimentare. Urmau să-l lase să moară de foame. M-am luptat și m-am luptat până când i l-au montat. Acum cântă la pian… are sute de piese memorate și o duce mult mai bine. Este la un centru de recuperare, dar poate să meargă cu asistență și să vorbească la fel ca oricine.

bondgirl, Sunrise, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
Am lucrat în terapie intensivă mulți ani. În opinia mea, echipele de prelevare a organelor pun presiune în cea mai mare măsură pe alți doctori și pe familii să-i deconecteze pe cei dragi de la aparate prematur, după evaluări superficiale de apnee, nu în urma unor perioade de evaluare pe termen mai lung cu electroencefalograme multiple. Am văzut cazuri identice cu acesta, unde familia rezista iar pacientul își revenea, dar prelevatorii se învârteau precum vulturii, încercând să convingă oameni copleșiți de durere să pună capăt vieții pentru că asta le-ar onora copilul. Sunt necruțători. Mi s-a părut atât de ofensator încât am eliminat opțiunea de donație de organe de pe permis. Sunt cu adevărat îngrijorată că dacă aș avea un accident, organele mele ar valora mai mult decât viața mea pentru acești oameni, care nu te văd ca pe o ființă umană ci ca pe un ansamblu de organe valoroase.

Jerseygurl, Plano, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
Doctorii nu ar trebui să ceară permisiunea unei foste soții dar o fac dintr-un singur motiv: sunt plătiți bine pentru organe și vor face orice e nevoie pentru a le obține. Vărul meu a fost împușcat și era în comă. Doctorii au încercat să-mi convingă mătușa și unchiul să semneze, au luat legătura cu fiecare frate și soră iar apoi au chemat-o pe fosta lui soție. Sunt necruțători pentru că din asta câștigă mulți bani. Familia a refuzat. Fosta lui soție, ce nu îl văzuse de 3 ani, a încercat să vină să semneze, iar doctorii au chemat paza încercând să evacueze familia. Vărul meu era polițist, iar colegii lui l-au înconjurat. A supraviețuit, și-a reluat slujba și a câștigat multe premii.

Deal Breaker, Southampton, Bermuda, cu 2 ani în urmă
Sunt de-acord că doctorii uneori se grăbesc să deconecteze de la aparate. Cunosc o femeie al cărei fiu a avut un accident și câteva zile mai târziu doctorii au spus că este în „moarte cerebrală” și trebuie deconectat de la aparate. A refuzat. Apoi compania de asigurări a spus că nu va mai acoperi costurile pe baza spuselor medicilor, dar ea a zis că le va achita de una singură și din fericire a avut resursele necesare pentru asta. Ca să scurtez povestea, a supraviețuit – merge cu un baston până în ziua de azi și are o anumită paralizie facială și vorbire neclară, dar este cât se poate de viu! Oamenii au uneori nevoie de mai multă vreme să se vindece.

lfjt, S.A, Statele Unite, cu 2 ani în urmă
Socrul meu era conectat la aparate după un anevrism și ni s-a spus că starea sa nu se va ameliora și că nu-și va recăpăta cunoștința, astfel că trebuie să încetăm tratamentul. Două luni mai târziu a ajuns la terapie, învățând să meargă și să vorbească din nou, dar este complet conștient de ce se petrece și comunică cu noi. Am fost atât de aproape să renunțăm.


Citiți și:

Minciunile sfruntate însă profitabile ale ştiinţei: Moartea cerebrală şi frauda donării de organe (I)

Transplanturile: donaţie sau crimă?

Statisticile donatorilor de organe. Un caz tipic de manipulare care ar trebui să ne dea tuturor de gândit

 

yogaesoteric
10 februarie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More