Practica meditației de tip yoga transformă surprinzător de mult în bine unele dintre cele mai rău famate școli din orașul San Francisco
redactarea finală a articolului a fost realizată de profesor yoga Gregorian Bivolaru
La prima vedere, programul intitulat Quiet Time (Perioadă de reculegere) este o strategie ce are ca scop reducerea stresului și care este pusă în practică atât în câteva dintre gimnaziile și liceele din San Francisco (SUA), cât și în unele școli de pe coasta de vest a SUA. Toate acestea par, la prima vedere, a fi ceva asemănător cu practicile de îngânare a MANTRA-elor din anii ’60. De două ori pe zi, în sălile de clasă se aude un gong, iar după aceea adolescenții gălăgioşi – unii dintre ei chiar scandalagii – care în mod obișnuit sunt atât de agitați, încât nu pot rămâne locului nici măcar 10 secunde, își închid ochii și urmăresc cu toții la unison să-și liniștească mintea. În școlile urbane din America nu a mai fost văzut până acum niciodată ceva de acest gen.
Practica acestui gen de meditație simplă, dar eficientă merită o atenție adecvată din partea părinților și a celor responsabili cu politicile educaţionale. Un impresionant număr de studii demonstrează deja că integrarea practicii meditației yoga în rutina zilnică a unei școli poate îmbunătăți în mod semnificativ atât viețile elevilor, cât și realizările lor școlare. Dacă inspectorul şcolar Richard Carranza – responsabil pentru școlile din San Francisco – va avea succes în eforturile sale de promovare, atunci programul Quiet Time ar putea fi adoptat la nivelul întregului oraș. Dacă vom lua în considerare ceea ce s-a petrecut la gimnaziul Visitacion Valley – care în anul 2007 a devenit prima școală publică din SUA ce a adoptat cu entuziasm acest program – vom înțelege de ce inspectorul este atât de entuziast în privința efectelor benefice ale acestui program.
În cartierul în care se află această școală (Visitacion Valley Middle School), focurile de armă sunt ceva la fel de comun ca și ciripitul păsărilor – în ultima lună au fost înregistrate 9 incidente ce au implicat folosirea armelor – iar cei mai mulți dintre elevii acestei școli cunosc cel puțin o persoană care fie a fost împușcată de către cineva, fie a împușcat ea însăși pe cineva. Mai mult decât atât, acolo crimele sunt atât de frecvente, încât școala a angajat un psihoterapeut cu normă întreagă pentru a-i ghida și consilia pe elevii care au suferit traume în urma unor astfel de incidente.
În urmă cu doar câțiva ani, elevii acestui gimnaziu erau, mulți dintre ei, cu totul ieșiți de sub control: se băteau în mod frecvent pe coridoarele școlii, umpleau toate zidurile cu grafitti și chiar îi înjurau pe profesori. Rata absenteismului de la școală era printre cele mai mari din oraș, același aspect fiind valabil chiar și în cazul suspendărilor. Profesorii, pur și simplu depășiți de situație, sunau adeseori conducerea pentru a se scuza de la serviciu, rămânând acasă. Neîntâmplător, performanțele școlare au fost și ele grav afectate în urma acestei situații. Școala a apelat tocmai de aceea la tot felul de soluții posibile: programe de consiliere, programe de educație alternativă, programe extracuriculare, introducerea unor sporturi noi în programa școlară etc., însă toate, dar absolut toate s-au dovedit a fi o dezamăgire, producând foarte puține efecte benefice.
Și iată că totuși acum – spre uimirea tuturor – acești elevi se comportă de mii de ori mai bine. În primul an după ce a fost adoptat programul Quiet Time, numărul suspendărilor a scăzut cu 45%. După 4 ani de la implementarea programului, rata suspendărilor era printre cele mai scăzute din oraș. Prezența la școală a crescut până la 98%, ceea ce este cu mult deasupra mediei orașului. Mediile elevilor au crescut și ele în mod uimitor. Aproximativ 20% dintre absolvenții gimnaziului au fost deja admiși la liceul Lowell (Lowell Highschool), în condițiile în care înainte de adoptarea programului Quiet Time era o raritate ca elevii acestui gimnaziu să intre la acest liceu de elită. În mod remarcabil, în sondajul anual ce a fost realizat de către asociația California Healthy Kids, printre adolescenții acestui gimnaziu s-au înregistrat stările și nivelurile cele mai înalte de fericire din San Francisco.
În mod similar, rezultatele au fost, de asemenea, în mod evident benefice în trei alte școli care au adoptat programul Quiet Time. De exemplu, printre elevii liceului Burton Highschool, care au participat cu toții la acest program, s-au înregistrat niveluri de stres și de depresie mult mai scăzute și în plus a apărut o stare de încredere în sine mult mai mare decât în cazul nonparticipanților. Nivelul de stres fiind astfel considerabil scăzut, rezultatele școlare și academice au înregistrat și ele o îmbunătățire semnificativă, în special în rândurile elevilor care se descurcau foarte greu la școală înainte de participarea lor în cadrul acestui program. De exemplu, notele în cazul elevilor care au participat în cadrul acestui program au crescut foarte mult comparativ cu cele ale nonparticipanților. Mai mult decât atât, în cadrul testului intitulat California Achievement Test de două ori mai mulți elevi din cadrul școlilor în care a fost adoptat programul Quiet Time au obținut rezultate maxime la limba engleză, în comparație cu elevii din școli similare unde programul respectiv nu există, iar această diferență uimitoare este chiar mai mare la matematică. Profesorii relatează chiar și ei că datorită acestei transformări ce a apărut în ambianța acelui loc, se simt mult mai puțin extenuați din punct de vedere emoțional și sunt lăuntric mult mai rezistenți.
„Cercetările pe care le-am întreprins arată că în urma implementării programului au apărut deja efecte majore benefice în ceea ce privește realizările școlare ale elevilor“, afirmă inspectorul Carranza. „Noile standarde de responsabilitate pe care le implementăm în tandem cu alte districte din statul California subliniază importanța factorilor psiho-emoționali în îmbunătățirea vieții elevilor. Se subliniază, astfel, că nu doar rezultatele academice contează atunci când toate acestea sunt analizate din acest punct de vedere. În această privință, noi considerăm că programul Quiet Time poate avea un impact benefic major evident și m-aș bucura dacă acest program va fi adoptat de cât mai multe școli în prezent.“
Este evident că un astfel de program este un sui generis panaceu, căci el oferă posibilitatea unei transformări benefice semnificative pentru mulți elevi care altfel ar fi ajuns chiar să renunțe la școală, iar toate acestea sunt motive suficient de puternice spre a face din practica meditației de tip yoga o modalitate de lucru de bază în cadrul tuturor școlilor din întreaga lume, nu numai în cele din orașul San Francisco.
Citiţi şi:
Meditaţia este cea mai înaltă formă de activitate
Cum putem dialoga, în intimitatea fiinţei noastre, cu Dumnezeu
yogaesoteric
11 martie 2014
Also available in: English