Pregătește-te de meditație
Te-ai așezat într-o postură de meditație. Te pregătești să îți faci tapas-ul zilnic. Ești sigur că va urma o jumătate de oră în care vei fi pe deplin liniștit și în comuniune perfectă cu aspectele elevate asupra cărora meditezi. Ești nemișcat cu ochii închiși. Și deodată, fără niciun avertisment, începe asediul. Eşti pur și simplu bombardat de imagini, gânduri și idei despre te miri și tu ce. Toți cei din casă merg pe vârfuri: „ssssssst… meditează!”.
Ți se oferă toate condițiile, nu poţi găsi niciun vinovat. Nu poți spune: „E clar, e gălăgie, nu mă pot concentra.” Ești singur, doar tu cu tine și totuși, e un zgomot asurzitor. Ce e de făcut?
Mai mult ca sigur, ai sărit o etapă importantă în meditație. Nu e totul să te așezi în postură adecvată și să închizi ochii. Starea specifică de interiorizare nu apare din senin. Adu-ți aminte de PRATYAHARA, retragerea simțurilor de la obiectele exterioare. De nenumărate ori ai realizat aceasta inconștient. Când citeai ceva extrem de interesant sau priveai un film care te-a ținut cu sufletul la gură, brusc, sunetele și agitația din jurul tău se estompau. Îți îndreptai toată atenția asupra activității pe care o desfășurai.
În textele yoghine, PRATYAHARA este definită ca detașarea de obiectele simțurilor prin fixarea atenției asupra unui singur obiect (o YANTRA, flacăra unei lumânări, o MANTRA, o idee-forță, o energie subtilă, o stare de conștiință etc.) până la completa identificare a conștiinței cu acesta. În stadii avansate implică însăși abstragerea simțurilor de la procesul gândirii și observarea detașată a propriilor activități, într-o stare de introspecție conștientă.
Cum se realizează?
Ești deja așezat în postură de meditaţie, ai spatele drept și ochii închiși. Te relaxezi și te concentrezi asupra ritmului respirator. Respirația ta devine din ce în ce mai amplă, mai profundă, mai lentă. Continui relaxarea prin focalizarea gradată asupra diferitelor părți ale trupului de jos în sus. Relaxezi talpa, gamba, coapsa stângă. Apoi, treptat, destinzi piciorul drept, mâna stângă, mâna dreaptă, zona bazinului, abdomenul, spatele, zona pieptului, gâtul, pielea capului. Contururile trupului tău se estompează. Ești un spațiu în interiorul unui alt spațiu, mult mai vast. Poți vizualiza, prin analogie, imaginea unui balon de săpun plin cu aer care plutește în atmosferă. În final, devii din nou atent la ritmul respirator. Observă cât de liniștită îți este acum respirația și ce ușor te interiorizezi.
Gradat, fără grabă, urmărește să îți retragi atenţia de la orice gânduri sau imagini care apar datorită percepțiilor exterioare. Observă mulțimea de gânduri cu detașare: lasă-le să vină și să plece, nu încerca să intervii în niciun fel. Pe măsură ce starea de calm și relaxare fizică se aprofundează, mintea ta se va liniști. Chiar și câteva secunde (pentru început) de pace mentală îți vor aduce o mare bucurie. Caută să fii permanent vigilent și nu te lăsa prins de fluxul gândurilor. Mărește pe cât posibil perioadele de tăcere mentală.
Secretul în PRATYAHARA este o atentă îmbinare între puterea voinței și perseverența de care dai dovadă. Practica își va spune la momentul potrivit cuvântul și vei dobândi un control perfect asupra proceselor mentale.
Articol preluat din Revista Yoga Magazin nr. 56.
Citiți și:
100 de motive aproape irezistibile pentru a medita în fiecare zi
Comentarii utile despre practica meditaţiei (I)
yogaesoteric
15 aprilie 2020