STUDIU. Creierul unui călugăr budist care practică meditația în mod regulat este cu opt ani mai tânăr decât vârsta sa biologică

 
Creierul unui călugăr tibetan budist în vârstă de 41 de ani, care a început să practice în mod regulat meditaţia de la vârsta de 9 ani, este similar creierului unui bărbat cu 8 ani mai tânăr, conform unui studiu de caz desfăşurat la Centrul pentru Minţi Sănătoase de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Călugărul Yongey Mingyur Rinpoche (YMR), un celebru învăţător şi practicant al meditaţiei, are creierul cu 8 ani mai tânăr decât vârsta sa biologică. Confirmarea, venită la finalul unui studiu longitudinal (care verifică acelaşi parametru de-a lungul timpului), se adaugă unei bogate literaturi ştiinţifice despre rolul meditaţiei în încetinirea procesului biologic de îmbătrânire.

Noul studiu a fost publicat recent în revista Neurocase.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit tehnologia RMN pentru a scana de patru ori creierul călugărului YMR, într-un interval de timp de 14 ani, prima scanare fiind făcută când acesta avea 27 de ani.

În această perioadă a fost scanat şi creierul a 105 adulţi americani de aproximativ aceeaşi vârstă cu călugărul tibetan, care au constituit grupul de control. Cercetătorii au folosit un sistem de inteligenţă artificială (AI), denumit BrainAGE (Brain Age Gap Estimation), pentru a analiza materia cenuşie în cazul lui YMR şi a celorlalţi participanţi la studiu. Acest algoritm estimează vârsta unei persoane în funcţie de anumite caracteristici ale materiei cenuşii din creier.

Analiza materiei cenuşii este o excelentă modalitate de a identifica vârsta creierului, conform coordonatorului acestui studiu, Richard Davidson, profesor de psihologie şi psihiatrie la Universitatea Wisconsin-Madison, fondator şi director al Centrului pentru Minţi Sănătoase din cadrul universităţii. „Materia cenuşie este maşinăria neuronală a creierului. Atunci când creierul se atrofiază, se remarcă un declin al materiei cenuşii”, a explicat Davidson pentru Live Science.

Analiza BrainAGE a dezvăluit faptul că, prin practicarea meditaţiei, creierul lui YMR a încetinit procesul de îmbătrânire prin comparaţie cu grupul de control.

„Marea descoperire este aceea că, de fapt, creierul acestui călugăr tibetan, care a petrecut peste 60.000 de ore din viaţa sa în meditaţie, îmbătrâneşte mult mai încet decât creierul persoanelor din grupul de control”, conform lui Davidson.

BrainAGE a arătat şi că anumite regiuni ale creierului lui YMR nu sunt cu nimic deosebite faţă de grupul de control, „ceea ce sugerează că diferenţele de îmbătrânire dintre creiere pot apărea din modificările coordonate înregistrate în materia cenuşie”, conform studiului.

În plus, analiza BrainAGE a arătat şi o maturizare mai timpurie a creierului călugărului tibetan. Deocamdată nu este foarte clar ce înseamnă aceasta, însă cercetătorii au venit cu o ipoteză.

„Unele regiuni ale creierului încep să se activeze între 24 şi 29 de ani, cum sunt, spre exemplu, regiunile care au un rol important în autoreglarea atenţiei. Este posibil ca aceste regiuni să se maturizeze mai devreme în cazul persoanelor care practică meditaţia, un aspect logic de altfel, pentru că suntem de părere că meditaţia poate întări aceste zone şi acest tip de funcţii (cerebrale)”, a arătat coordonatorul acestui studiu.

Evident însă că sunt multe aspecte pe care ştiinţa modernă este necesar să le redescopere cu privire la astfel de practici extrem de vechi. Acest studiu de caz analizează un singur practicant al meditaţiei şi încă unul dintre cei mai buni. Deocamdată nu se ştie de ce perioadă de meditaţie este nevoie pentru ca astfel de modificări în materia cenuşie să se poată produce.

În plus, viaţa lui YMR este unică. La vârsta de 12 ani, a fost recunoscut drept cea de-a 7-a reîncarnare a lui Yongey Mingyur Rinpoche. Ca adolescent, a devenit un maestru al meditaţiei şi i-a ghidat pe călugării mai în vârstă decât el în tainele acestei practici timp de 3 ani. Ulterior, YMR a acceptat să participe în mai multe astfel de studii pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă ce înseamnă meditaţia şi care este efectul ei asupra creierului în special şi asupra întregului organism în general.

Astfel de rezultate atestă faptul că meditaţia este o practică sănătoasă, susţine şi dr. Kiran Rajneesh, neurolog la Centrul Medical Wexner din cadrul Universităţii de stat din Ohio, care nu a participat însă la studiu.

„Pare logic din punct de vedere biologic, pentru că stresul este cel care provoacă îmbătrânirea. Şi nu este vorba doar de stresul psihologic, ci şi de stresul manifestat la nivel celular”, a comentat dr. Kiran Rajneesh pentru Live Science.

Citiţi şi:

Meditația modifică structura creierului și reduce la jumătate stresul, conform unui studiu recent 

Ce se petrece în creier atunci când meditezi

yogaesoteric

27 martie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More