Premierul polonez provoacă proteste susținând că au existat «autori evrei» ai Holocaustului

 

Primul ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a stârnit un scandal sâmbătă, 17 februarie, vorbind despre „autori evrei” ai Holocaustului, informează AFP citată de Agerpres.

Șeful guvernului de la Varșovia a comentat acest subiect încercând să explice recenta lege, controversată pe plan internațional, care ar fi menită să apere Polonia de acuzaţii privind complicitatea cu naziştii la genocidul din al Doilea Război Mondial.

Prezent la Conferinţa de securitate de la Munchen, premierul Morawiecki a fost întrebat de un jurnalist israelian, Ronen Bergman, dacă ar fi pedepsit în Polonia în cazul în care ar relata istoria unor membri ai familiei sale, deportaţi după ce fuseseră denunţaţi Gestapoului de către vecini ai lor polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Acesta nu va fi pedepsit, nu va fi considerat infractor dacă spune că au existat autori polonezi (individuali) (ai genocidului evreiesc), la fel cum au existat şi autori evrei, autori ucraineni şi germani”, a declarat el în limba engleză. „Bineînţeles că nu vor exista urmăriri penale împotriva oamenilor care spun că au existat autori polonezi, pentru că ei au existat. Dar nu putem să amestecăm autori şi victime pentru că aceasta ar fi o insultă adusă tuturor evreilor şi tuturor polonezilor care au suferit atât de mult în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat şeful guvernului polonez.

Noa Landau, de la publicaţia israeliană Haaretz, a reacţionat pe Twitter, denunţând afirmaţiile „scandaloase” şi acuzând sala, care aplaudase întrebarea jurnalistului, că a rămas tăcută după răspunsul premierului polonez.
Ronen Bergman a notat pe Twitter că „reacţia premierului polonez a fost incredibilă”.

Afirmațiile premierului polonez vin în contextul unei dispute istorice apărute în jurul lagărelor de concentrare germane din Polonia. Unii istorici sau chiar oameni politici din Israel (dar nu numai ei), s-au referit la ele ca la „lagărele de concentrare poloneze”.

Afirmația a stârnit mânia guvernului conservator polonez care a inițiat o lege care pedepsește pe oricine afirmă că „Polonia ar fi fost implicată în Holocaust”. Legea a fost votată în Parlamentul Polonez şi a intrat în vigoare fiind aprobată şi de președintele Poloniei.

Polonia a fost o victimă a nazismului fiind atacată de la vest de armatele germane ale lui Hitler şi de la est de armatele sovietice ale lui Stalin. Polonia a fost practic împărțită între Germania şi Uniunea Sovietică. După ocuparea Poloniei, nu au existat corpuri de voluntari polonezi care să lupte alături de Hitler, așa cum au existat pe scară largă în Ucraina.

Teribilele lagăre de concentrare din Polonia au fost construite de armata germană şi s-au aflat permanent sub administrație germană. Din punct de vedere istoric referirea corectă la ele este: „lagărele de concentrare germane din Polonia”, deoarece aceste lagăre nu au fost administrate nicio clipă de polonezi iar Polonia, fiind ocupată de nemți şi de sovietici, nu se pune problema ca aceste lagăre de concentrare să fi fost construite de nemți cu acordul vreunei administrații poloneze (care nu mai exista).

Numeroși oameni politici, ziariști şi istorici din Israel şi din lume, au protestat însă împotriva legii poloneze, spunând că deși nu se poate vorbi de vreo administrație poloneză legată de lagărele de concentrare ale Germaniei Naziste din Polonia, au existat polonezi, uneori chiar comunități, care i-au turnat la nemți pe unii evrei, spunând despre ei „că sunt evrei”, atunci când germanii îi adunau pe evrei ca să-i epureze. (Așa cum desigur au existat şi polonezi care i-au ascuns pe unii evrei.)

Guvernul Polonez a replicat la aceste critici spunând că deși recunoaște că astfel de cazuri individuale au existat, ele implică o răspundere individuală a acelor persoane şi nu a administrației sau a statului polonez, urmașul de drept al Poloniei interbelice.

Acesta a fost contextul tensionat în care jurnalistul israelian Ronen Bergman, l-a întrebat pe premierul Morawiecki dacă el sau oricine altcineva ar fi pedepsit în Polonia, de noua lege, în cazul în care el ar merge acolo şi ar relata istoria unor membri ai familiei sale, deportaţi după ce fuseseră denunţaţi Gestapoului de către vecini ai lor polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Noul scandal s-a pornit atunci când prim ministrul polonez a indicat în răspunsul său şi participarea individuală la Holocaust a unor evrei, alături de polonezi, ucraineni etc.

„Acesta nu va fi pedepsit, nu va fi considerat infractor dacă spune că au existat autori polonezi (individuali) (ai genocidului evreiesc), la fel cum au existat şi autori evrei, autori ucraineni şi germani”, a declarat Morawiecki în limba engleză.

Această afirmație a trezit mânia ziarelor din Israel.

Citiți și:
De ce nu cred că a existat un «holocaust» românesc
De ce trebuie demis Alexandru Florian, komisarul rasist, xenofob și antisemit de la Institutul «Elie Wiesel»

 

yogaesoteric
27 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More