Presa franceză: Candidații LGBT la Eurovision au fost suprareprezentați în 2024

Eurovision 2024 a fost marcat de un număr aproape record de candidați LGBT+, făcând din nou spectacolul o platformă pentru probleme de diversitate, scrie L’Internaute, citat de mariustucă.

Eurovision era un concurs kitsch și plictisitor, care s-a vrut să devină cool. Mirosea a naftalină, acum este un avanpost al diversității LGBT+. Ca în fiecare an de aproximativ 10 ani, marea emisiune europeană, care anul acesta a avut loc sâmbătă, 11 mai, la Malmö, Suedia, a evidențiat numeroși candidați din comunitățile LGBT, LGBTQ sau LGBTQIA (lesbiene, gay, bisexuali, trans, queer, intersex și asexuat). Din 37 de candidați, 8 se declară în mod deschis membri ai comunității LGBT+, sau 20% dintre artiști.

Această cifră plasează ediția din 2024 a Eurovision printre cele mai reprezentative pentru diversitatea sexuală și de gen, aproape atingând recordul din 2021, care a inclus nouă candidați LGBT+. În acest an, competiția a inclus și participarea a doi artiști non-binari, o premieră istorică, unul dintre ei, elvețianul Nemo, fiind câștigătorul concursului. Suficient pentru a consolida acest statut particular al Eurovision, care a devenit o reflectare a evoluției societăților europene pe probleme de diversitate și incluziune, dar și o platformă privilegiată pentru vizibilitatea queer.

Artistul elvețian Nemo, una dintre figurile non-binare ale Eurovision 2024, a câștigat competiția cu piesa sa „The Code”, iar Bambie Thug, o non-binară care a interpretat „Doomsday Blue” pentru Irlanda, a ocupat locul 6.

Nemo Mettler

Nemo Mettler (numele adevărat al elvețianului), și-a afirmat caracterul non-binar în mai multe interviuri. Alături de Bambie Thug, născută Bambie Ray Robinson, aceștia și-au exprimat speranța că prezența lor va permite recunoașterea non-binarității pe scena internațională și îi va încuraja pe alții să-și accepte identitatea.

Unii artiști s-au declarat non-binari după ce au participat la Eurovision, cred. Faptul că am fost doi în acest an arată că este timpul să vorbim despre asta. Sper că va încuraja oamenii să învețe despre ce este non-binaritatea și că asta va crea discuții”, a spus Nemo pentru 20 Minutes.

Printre reprezentanții acestei diversități la Eurovision s-au numărat și alți artiști precum Zaachariaha Fielding și Michael Ross, duo-ul care a reprezentat Australia (participantă în concurs deși nu face parte din Europa). Ambii artiști sunt figuri emblematice ale comunității queer din țara lor. Fielding în special, care este de origine aborigenă, este recunoscut pentru performanțele sale de drag queen. Aceasta este valabil și pentru belgianul Mustii, pseudonimul lui Thomas Mustin, cântăreț, compozitor și regizor, care se definește queer și a participat ca jurat la emisiunea Drag Race în țara sa.

Zaachariaha Fielding și Michael Ross

Reprezentanta Danemarcei, cu numele de scenă Saba, a fost și ea o icoană specială în acest concurs de cântece Eurovision. Ca femeie de culoare ‒ a fost adoptată în Etiopia la vârsta de opt luni ‒ și lesbiană, Anna Saba Lykke Oehlenschlægera, numele ei adevărat, a subliniat înaintea spectacolului importanța simbolului pe care îl poate reprezenta pentru o serie de fete tinere. Ea a împărtășit cu Kenzy Loevett, candidata din San Marino, sarcina dificilă de a face lesbienele vizibile în competiție. Aceasta din urmă și-a împărtășit public călătoria ei personală, subliniind longevitatea relației ei cu partenera ei.

Silvester Belt, un cântăreț lituanian în vârstă de douăzeci de ani, a fost o revelație în țara sa înainte de Eurovision. Atât de mult încât întrebările despre orientarea sa sexuală au devenit o preocupare pentru unii dintre locuitorii săi. „Dacă ai nevoie de o etichetă, poți spune că sunt bisexual”, a spus el destul de simplu în timpul preselecțiilor. O naturalețe care și-a pus amprenta într-o țară încă lovită de dificultăți pentru persoanele LGBT+.

Silvester Belt

În fine, cu greu putem vorbi despre artiștii queer ai Eurovision 2024 fără a-l aminti pe britanicul Olly Alexander, un mare activist pentru drepturile LGBT+ în țara sa, autor al mai multor mărturii cheie despre sănătatea psihică a tinerilor gay sau despre promovarea sexului mai sigur.

Olly Alexander

Eurovision și LGBT+, o istorie lungă

Afinitățile dintre comunitatea LGBT+ și Eurovision nu sunt noi. Organizatorii competiției subliniază în mod regulat că Eurovision își propune să reunească un public larg, indiferent de identitatea sexuală sau de gen. Unii cred însă că o legătură a existat deja, ascunsă, din anii 1950-1960, cu participarea artiștilor homosexuali într-o oarecare ambiguitate, precum cântăreața lesbiană Dany Dauberson, care a reprezentat Franța în 1956. Accentul pus pe diversitate la Eurovision, în primul rând cultural și lingvistic, apoi valul muzicii disco și punerea în scenă a unor ținute extravagante, cu divele sale, va schimba treptat competiția de la începutul anilor 1970 și va atrage fanii gay în număr mare.

Coming out” s-a desfășurat încetul cu încetul în anii 1980 și 1990, cu un public LGBT din ce în ce mai vizibil la televizor, spectacolul fiind organizat în direct și cu public din 1998. Islandezul Paul Oscar a fost primul concurent gay care a intrat în competiție în 1997 și apoi Dana International a fost prima femeie trans care a câștigat competiția în anul următor. Amenințată cu moartea de oameni religioși ortodocși, ea va fi un pivot în preschimbarea Eurovision într-un forum politic.

Alți artiști vor marca competiția, precum sârboaica Marija Serifovic în 2007, sau finlandeza Krista Siegfrids, care își va săruta una dintre dansatoare la finalul spectacolului ei din 2013. Dar victoria drag queen-ului austriac Conchita Wurst, în 2014, va fi catalizatorul tuturor acestor mișcări. A fost acum zece ani și și-a dedicat victoria „oricui crede într-un viitor de pace și libertate”. Un mesaj care a avut o rezonanță deosebită pentru Eurovisionul 2024.

Conchita Wurst

Citiți și:
Mascarada cea jalnică a Eurovisionului, o propagandă globalistă cântăcioasă
Eurovision «corect politic»: Spălarea creierilor la nivel continental prin progresismul globalist

 

yogaesoteric
20 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More