Presa turcă acuză cu temei: Un general american și CIA au pus la cale lovitura de stat

Oficiali americani au respins cu fermitate acuzațiile din presa turcă cum că Washingtonul ar fi fost în spatele loviturii de stat eșuate din 15 iulie a.c. din Turcia, după cum informează Intelnews.org. Yeni Șafak, un cotidian turc, a acuzat că încercarea de lovitură de stat ar fi fost finanțată și sponsorizată de guvernul Statelor Unite. Ziarul din Istanbul este cunoscut pentru poziția sa conservatoare și pentru legăturile strânse cu AKP, partidul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, editorialele sale reflectând cu fidelitate pozițiile AKP față de problemele politice curente.

Într-un editorial publicat la 25 iulie, Yeni Șafak a citat „oficiali guvernamentali importanți” turci care ar fi afirmat că CIA s-ar fi aflat în spatele complotiștilor turci care au realizat puciul. De asemenea, generalul în retragere al armatei americane John F. Campbell este considerat a fi fost principalul intermediar dintre CIA și complotiștii din armata turcă. Născut în anul 1957, generalul Campbell a servit în armata Statelor Unite ca șef adjunct al Statului Major până în 2014, când a preluat comanda tuturor forțelor armate americane din Afganistan. S-a retras în 2016, părăsind acel post ca ultimul comandant al Forței Internaționale de Asistență de Securitate din Asia Centrală.

Într-un articol de pe prima pagina este prezentată fotografia generalului Campbell sub titlul „Acest om a condus lovitura de stat”. În articol, generalul american în retragere este acuzat de a-i fi organizat și coordonat din umbră pe militari pentru a da lovitura de stat și că ar fi folosit pentru aceasta cel puțin două miliarde de dolari de la CIA, pe care i-ar fi distribuit complotiștilor prin intermediul United Bank for Africa (UBA) din Nigeria.

Într-o declarație publicată de UBA, se susține că afirmațiile din Yeni Șafak ar fi false și se insistă pe faptul ca ea nu este nici implicată și că nu are vreo legătură cu încercarea de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia. La rândul său, generalul Campbell a dezmințit în The Wall Street Journal acuzațiile împotriva sa ca fiind absolut ridicole, adăugând că ele nu merită să li se dea un răspuns.

În aceeași zi, președintele Marilor State Majore reunite ale SUA, generalul Joseph Dunford, a prezentat articolul din ziarul turc ca fiind „absurd”. Vorbind la o conferință de presă ținută la Washington alături de secretarul american al Apărării, Ashton Carter, generalul Dunford a spus: „Cu adevărat nu cunosc de unde ar fi putut apărea o astfel de știre”. În urmă cu o săptămână, președintele american Barack Obama îi telefonase omologului său turc pentru a-l asigura că Statele Unite nu avuseseră cunoștință despre puci și nici nu fuseseră implicate în aceste evenimente.

Presa pro-AKP din Turcia a acuzat în mod repetat Washingtonul de a fi fost în spatele încercării de lovitură de stat din 15 iulie a.c. Însă articolul din Yeni Șafak nominalizează pentru prima dată persoana străină care ar fi fost la originea încercării de lovitură de stat pe care ar fi și finanțat-o. Ankara susține că principalul vinovat pentru puci este Fethullah Gülen, o persoană religioasă carismatică ce conduce o largă mișcare religioasă anti-AKP din exilul său în statul american Pennsylvania. Se știe ca Turcia a depus o cerere formală pentru extrădarea lui Gülen, însă Casa Alba a răspuns că va lua în considerare extrădarea acestuia numai dacă Ankara va prezenta suficiente probe în acest sens. La rândul său, și Gülen dezminte toate acuzațiile de implicare a sa în complot.


Citiți și:

Organizatorii secreţi ai loviturii de stat proamericane din Turcia

Serviciile secrete, loviturile de stat şi atentatele

Zece aşa zise «teorii» şocante ale conspiraţiei care până la urmă s-au dovedit a fi pe deplin adevărate

 

yogaesoteric
15 noiembrie 2016


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More