Președintele Academiei Române, prof. Ioan Aurel Pop: Există anumite forțe care au profitat de pandemie și ne-au răpit din drepturile noastre cetățenești

Prof. Ioan-Aurel Pop a declarat că există forțe care au profitat de pandemie pentru a restrânge drepturile cetățenești.

Nu este indicat să folosim atmosfera pe care o traversăm pentru a restrânge drepturile cetățenești. Ne-am luptat 40 de de ani să eliminăm aceste restrângeri, aceste dictări.

Acum, din motive care plutesc în aer – pentru că pandemia nu este o dictatură în sine, ne trezim restrânși în drepturile noastre, obligați să gândim cum vrea o anumită grupare, să vorbim cum dorește o anumită grupare, ceea ce provoacă o îngrijorare în toate spiritele care iubesc libertatea.

Există anumite forțe care au profitat și ne-au răpit din drepturile noastre cetățenești”, a spus el la Marius Tucă Show.

De-asemenea, președintele Academiei a criticat corectitudinea politică din jurul unor personalități ale culturii românești, precum poetul Octavian Goga.

Reamintim că ridicarea la Iași a unui bust al poetului a fost întâmpinată cu critici din partea institutului „Elie Wiesel”. Ioan-Aurel Pop a spus că este necesar să fie scoase în evidență valorile produse de poet, nu greșelile.

Octavian Goga a lăsat o moștenire spirituală poporului român greu de egalat. La marii creatori de valori, dacă greșelile au o contrapondere în valori, haideți să le studiem.

Ce să facem acum? Să dărâmăm statuile poetului pătimirii noastre? Păi dacă mergem pe linia asta, nici cronicarii evului mediu nu erau corect politici. Vom ajunge să exilăm cultura română și vom studia, ca-n comunism, false valori”, a precizat Președintele Academiei Române.

Reputatul istoric a comentat și decizia Parlamentului European de a recomanda evitarea cuvintelor „mamă” și „tată” pentru a crea un climat „incluziv”. Profesorul clujean a precizat că ideea interzicerii unor cuvinte este apanajul dictaturilor.

Ideea de a interzice cuvinte e tipic dictatorială. Numai regimurile dictatoriale care au vrut să-i facă pe oameni să gândească precum unii dintre liderii acestor regimuri, numai ele au introdus asemenea măsuri. Niciodată nu am rezonat la interzicerea cuvintelor”, a conchis el.

Citiţi şi:
Este necesar să ținem cu România! – Interviu cu prof. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române
Ioan Aurel Pop: Se lucrează sistematic la eradicarea urmelor identității noastre
 A fi Român nu-i totuna cu a fi cetăţean român

 

yogaesoteric
29 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More