Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a confiscat telefoanele mobile ale colegilor săi, pentru a preveni scurgerea de informaţii
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a confiscat telefoanele mobile ale colegilor săi şi i-a mustrat pentru că au scurs informaţii esenţiale înainte de decizia de politică monetară, au declarat mai multe surse pentru Reuters. Telefoanele au fost luate înainte de nominalizarea lui Buch ca preşedinte al Consiliului Unic de Supraveghere.
O premieră în funcţionarea BCE a fost înregistrată când, pentru a opri informaţiile care ies din Consiliul Guvernatorilor, o problemă care a afectat preşedinţia ei, precum şi pe cea a predecesorului ei, Mario Draghi, celor 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor li s-a spus să-şi predea telefoanele mobile, în prima zi a reuniunii, în vreme ce factorii de decizie erau pe cale să o aleagă pe Claudia Buch drept principala supraveghetoare bancară a BCE.
Telefoanele au fost returnate după ce a fost anunţată nominalizarea Claudiei Buch ca preşedinte al Consiliului Unic de Supraveghere, care supraveghează peste o sută dintre cele mai mari bănci ale zonei euro, au adăugat sursele. Decizia a fost luată deoarece alegerea în 2018 a actualului preşedinte, Andrea Enria, a apărut în presă înainte de lansarea oficială, au precizat sursele. Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.
Măsura lui Lagarde a venit la o zi după ce Reuters a dezvăluit în exclusivitate că BCE va revizui în urcare o prognoză cheie referitoare la inflaţie, în acea săptămână, ceea ce a deschis calea pentru o creştere a ratei dobânzii. Majoritatea economiştilor şi traderilor se aşteptau ca BCE să menţină dobânzile neschimbate, dar mulţi şi-au schimbat punctul de vedere după ce articoul Reuters a fost publicat. Lagarde a criticat scurgerea de informaţii, la începutul întâlnirii de două zile, critică la care s-au alăturat mai mulţi colegi.
Lagarde a moştenit de la Mario Draghi un consiliu guvernamental divizat, care i-a înstrăinat pe susţinătorii politicii conservatoare din nordul zonei euro în condiţiile unei politici monetare ultra-uşoare şi unui stil de management abraziv. Ea a urmărit în mod constant să creeze o atmosferă mai armonioasă şi mai multe surse sunt de acord că a reuşit în mare măsură.
În mod ironic, eforturile ei au fost ajutate de o inflaţie dureros de ridicată din ultimii doi ani, care a redus spaţiul de disidenţă şi a forţat efectiv BCE să se lanseze într-o serie de majorări ale ratelor dobânzii. Dar, pe măsură ce costurile de împrumut au crescut, mai mulţi factori de decizie şi-au exprimat rezerve cu privire la noi creşteri, au spus sursele.
Preşedintele Lagarde a impus colegilor să prezinte publicului punctul de vedere majoritar după deciziile de politică ale BCE şi să păstreze opiniile „personale” o perioadă determinată de timp.
Citiți și:
Christine Lagarde (BCE): Schimbările climatice au un impact clar, în special asupra inflației
Șefa Băncii Europene s-a dat de gol: Euro digital va fi folosit pentru a „controla” oamenii și plățile
Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord final cu privire la înfiinţarea „portofelelor europene pentru identitate digitală”
yogaesoteric
4 decembrie 2023
Also available in: Français