Președintele Parlamentului ungar despre votarea aderării Suediei la NATO: Nu suntem slugile nimănui! Suedezii – şi aş dori să subliniez că şi finlandezii – au mers atât de departe în defăimarea Ungariei
Poziţia Guvernului ungar a fost clară încă din primul moment: susţine extinderea NATO, indiferent de opiniile parlamentarilor din spatele cabinetului, în acelaşi timp, „noi nu suntem slugile nimănui”, a declarat László Kövér, preşedintele Parlamentului ungar, cu privire la aderarea Suediei la NATO, pentru portalul de ştiri Index din Budapesta.
Întrebat dacă nu i se pare neplăcută situaţia, deoarece Ungaria pare să fie ultima ţară care va ratifica aderarea Suediei la NATO, politicianul a răspuns: „De ce ar fi de așteptat să fie neplăcută pentru noi? Dacă nu este neplăcută pentru suedezi, nu mă simt incomod nicio clipă. Pe de altă parte, cineva e firesc să fie şi ultimul”.
Întrebat dacă acesta nu este un eşec pentru diplomaţia ungară, preşedintele Parlamentului ungar a răspuns că ei şi-au expus înainte problemele destul de clar.
„Ungaria ia în serios faptul că NATO – spre deosebire de fostul Pact de la Varşovia – este o alianţă de apărare formată din state egale şi suverane şi este în interesul nostru să fim membri ai acestei alianţe. Dar ca să fie clar pentru toată lumea: statele membre se angajează în mod voluntar ca, în cazul în care oricare dintre aliați este atacat, atunci acest atac va fi considerat automat ca şi cum ar fi fost îndreptat împotriva lor. Adică, acestea vor oferi ajutor militar statului atacat. Înţelege toată lumea ce responsabilitate este aceasta? Intrăm în mod colectiv într-un conflict militar atunci când cineva este atacat”, a explicat László Kövér.
„Dar ceea ce discutăm aici este că suedezii – şi aş dori să subliniez că şi finlandezii – au mers atât de departe în defăimarea Ungariei, în denigrarea unui guvern ales în mod democratic şi în limitarea spaţiului său de manevră, încât nu poate fi considerat un fapt care nu s-a petrecut sau o circumstanţă minoră”, a subliniat politicianul, şi a mai adăugat că, în special, după ratificarea bine intenţionată de către Parlamentul ungar a aderării Finlandei, Finlanda s-a alăturat imediat procedurilor împotriva Ungariei în faţa Curţii Europene de Justiţie.
Preşedintele Parlamentului ungar a subliniat că diplomaţia ungară a gestionat situaţia în modul cel mai adecvat: a sprijinit extinderea, a înaintat Parlamentului ungar proiectele de lege relevante şi a dat dovadă de deschidere pentru a ajuta la rezolvarea situaţiei care a cauzat incertitudine în rândul unor deputaţi. Dar, „într-o democraţie, nu guvernul, ci Parlamentul are ultimul cuvânt”, a subliniat acesta.
„Am luat iniţiativa să trimitem o delegaţie parlamentară să viziteze cele două ţări pentru ca acestea să simtă că aici există o mică problemă. La care, apoi, am primit un răspuns care a fost nesatisfăcător, ca să nu spunem altfel. Iar acum se pare că suedezii nu apreciază nici măcar ultimul gest”, a explicat László Kövér.
Întrebat ce ar fi indicat să facă suedezii, acesta a răspuns că, de exemplu, ar merita să ne luăm în serios unii pe alţii. „Sau credeţi că ar fi normal să îi implorăm, haideţi, să lămurim problemele? Dacă îmi permiteţi să folosesc jargonul militar, noi nu suntem slugile nimănui. Am impresia că există o neînţelegere serioasă în modul de a raționa al suedezilor”, a explicat politicianul de la Budapesta.
Potrivit lui László Kövér, nici turcii nu au păcălit Ungaria. „În mai multe interviuri, am afirmat personal că nu avem niciun acord cu turcii cu privire la cine şi când ratifică extinderea NATO. Aş vrea să spun aceasta mai în şoaptă: îmi amintesc că diplomaţia suedeză a făcut foarte repede eforturi mari pentru a rezolva diferendele cu Turcia. Premierul suedez a şi făcut un pelerinaj în Turcia. Regret timpul care s-a scurs, din cauza întârzierii ratificării de către Turcia, pe care politicienii suedezi nici măcar nu au încercat să îl folosească pentru a discuta cu noi”, a precizat politicianul de la Budapesta.
Întrebat dacă va avea loc o sesiune extraordinară a Parlamentului ungar pentru a dezbate problema aderării, acesta a afirmat că nu are nicio îndoială de faptul că unul dintre partidele de opoziţie – care adesea nu servesc interesele Ungariei – probabil va lua iniţiativa de a convoca o sesiune, însă probabil fără succes. „De altfel, nu simt că există ceva care să ne urgenteze, ba mai mult, consider că nu a apărut nicio situaţie de urgenţă”, a declarat László Kövér publicaţiei online.
Citiți și:
De ce s-a dorit ca Suedia și Finlanda să adere la NATO
Președintele Parlamentului ungar: Birocraţia UE „se răspândeşte ca o tumoare canceroasă”
yogaesoteric
30 ianuarie 2024