Primii oameni din România care vor fi vaccinați pentru Covid. Strategia autorităților

În ciuda avertismentelor lansate de numeroşi specialişti asupra pericolelor chiar grave ce pot să apară datorită noilor tipuri de vaccinuri ARN, care nu au fost suficient testate, cursa nebunească pentru vaccinul anti Covid continuă neabătută, acesta fiind aşteptat să iasă în curând pe piaţă. 

În România, autoritățile au decis deja cine vor avea prioritate la acest vaccin aşa-zis „salvator”. Totodată, România a asigurat deja milioane de doze care vor fi administrate românilor.

Cine va avea prioritate la vaccinul anti Covid?

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a susținut că primele persoane care vor avea prioritate la vaccinarea împotriva noului virus vor fi copiii, persoanele în vârstă, medicii și cei cu alte boli asociate. Potrivit acestuia, România s-a înscris deja pe lista țărilor care vor primi vaccin, atunci când va apărea. Precomanda țării este de 10 milioane de doze, cantitate care va fi asigurată printr-un mecanism pus la punct de Comisia Europeană. Totodată, Alexandru Rafila a mărturisit că dozele vor veni în tranșe, deoarece vaccinul necesită condiții speciale de transport.

„Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie. Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură şi este necesar să fie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. 

Cred că ar fi necesar să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potenţial produs vaccinal, oamenii este necesar să ştie că el este un produs sigur”, a spus Rafila.

Când apare vaccinul?

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a declarat de curând că este foarte probabil ca un vaccin să apară până la sfârșitul anului. Dezvoltatorii unui astfel de antidot dau semne bune în ceea ce privește apariția acestuia.

„Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a spus Stella Kyriakides.

Citiţi şi:

La ce ne putem aștepta de la vaccinul anti Covid-19?

Opinia unui medic: ‘Este necesar să refuzăm vaccinul împotriva Covid-19’

Trei medici propun să fie pedepsite persoanele care refuză vaccinul împotriva coronavirusului

yogaesoteric

2 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More