Primul ministru al Australiei propune constituirea unei comunităţi Asia-Pacific după modelul Uniunii Europene

de George Preda


În luna iunie 2008 Kevin Rudd, primul ministru al Australiei, a vorbit pentru prima oară de planul creării, în regiunea Asia-Pacific, a unei comunităţi după modelul Uniunii Europene.

„Ambiţiile noastre sunt să creăm până în 2020 o comunitate Asia-Pacific, o instituţie pe modelul Uniunii Europene, cu o agendă largă, care să aducă împreună SUA, China, India, Indonezia, Japonia şi alte ţări din regiune pentru a ne ocupa de problemele politice economice şi de securitate ale viitorului. Este momentul să facem lucrurile să înainteze în acest sens.”

Richard Woolcott, fost ministru al afacerilor externe, a fost trimis în regiune pentru a face lobby acestui proiect şi a obţine susţinerea celorlalte state. Iniţial ideea lui Rudd a fost primită cu răceală de  ţările în cauză, care nu au înţeles de ce ar fi necesară crearea unei uniuni de acest tip, când există deja numeroase organizaţii de cooperare în zonă.

Cu toate acestea, înainte de a pleca la summitul APEC (Asia Pacific Economic Cooperation), desfăşurat în luna noiembrie 2008 în Peru, Kevin Rudd şi-a reafirmat hotărârea de a face tot ce îi stă în putinţă pentru crearea noii uniuni.

La rândul său, Richard Woolcott a declarat că „alegerea lui Barak Obama ca preşedinte al SUA şi criza financiară globală dau un suflu nou acestei idei. În timp ce alegerea lui Obama a restabilit credibilitatea SUA, criza financiară a subminat încrederea statelor în instituţiile financiare existente. Oamenii şi-au dat deci seama că instituţiile care erau la modă după cel de-al doilea război mondial nu mai sunt adaptate pentru a face faţă situaţiei din prezent. ”

Citiţi şi:
Uniunea pentru Mediterana : un viitor stat supranaţional, alcătuit din UE şi ţările din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu
A fost constituit al treilea pilon al statului unic planetar – Uniunea Statelor Sud Americane

yogaesoteric
15 decembrie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More