Prin transfigurări succesive putem asimila toate modurile existenţiale universale

Constatăm astfel că transfigurarea are un caracter relativ şi nu unul absolut, întrucât o stare de transfigurare a fiinţei în raport cu un nivel de manifestare inferior este, pe de altă parte, o stare cât se poate de obişnuită pentru nivelul de manifestare superior atins, care la rândul său, poate fi depăşit printr-o nouă transfigurare. Să spunem că o femeie, printr-o astfel de transfigurare, atinge condiţia de zeiţă încarnată şi, deşi ea trăieşte într-un corp fizic, va avea tot timpul o rezonanţă subtilă de zeiţă.

Să luăm un exemplu mai concret: o femeie care are tot timpul o predominanţă a nivelului de conştiinţă pe ANAHATA Chakra (centrul de forţă al energiilor iubirii şi afectivităţii universale)- aceasta fiind starea ei de conştiinţă – este superioară femeilor obişnuite, a căror dominantă se află la nivelul lui SWADHISTHANA Chakra – centrul energiilor sexuale. Dar să nu uităm că ANAHATA chakra corespunde în Univers unei lumi subtile paralele, şi din acest punct de vedere, faţă de fiinţele din această lume, specifică lui Anahata Chakra, ea nu este decât o femeie obişnuită. Atunci, din nou, printr-o nouă transfigurare, poate să treacă într-o altă stare, de exemplu, în condiţia existenţială a unei zeităţi, dominant activată la nivelul lui VISHUDDHA Chakra – centrul energiilor purităţii arhetipale.

În felul acesta, realizăm caracterul relativ al transfigurării, dar şi faptul că prin transfigurări succesive, o fiinţă umană poate ascensiona întreaga ierarhie a modurilor existenţiale posibile, de la cel al omului obişnuit, la starea ultimă, a fiinţei unite cu Divinul. O observaţie se impune aici. Am vorbit până acum de transfigurare ca fiind o stare sau un proces al conştiinţei. Deseori auzim vorbindu-se despre lucruri „neanimate” ca fiind transfigurate: un peisaj, o ambianţă etc. În primul rând, aceste lucruri nu sunt transfigurate prin ele însele, ci prin impresia pe care o lasă unui subiect conştient, adică unei conştiinţe care percepe; aşa-zisa realitate transfigurată nefiind altceva decât o percepţie a unei fiinţe transfigurate. Cu alte cuvinte, frumuseţea este în ochii privitorului . În al doilea rând, în realitate nu există lucruri neanimate, în Univers totul este animat, căci întreaga manifestare este străbătută de Oceanul de Conştiinţă al Divinului.

yogaesoteric

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More