PRINCIPALELE CARACTERISTICI ŞI TENDINŢE SUBTILE CARE SUNT SPECIFICE MOMENTULUI DE HIATUS SOLAR DIN ANUL 2009

Comentarii lămuritoare cu privire la momentul Hiatusului anual din 27 august 2009, ora 13:15

– la sintetizarea acestor informaţii despre momentul de hiatus a participat astrolog Rodica Purniche
– redactarea finală și corectura acestui text a fost realizată de profesor yoga Gregorian Bivolaru

În Costineşti, Joi, 27 august 2009, Soarele răsare la 6:23 și apune la ora (ziua astrologică începe, după cum se ştie, la răsăritul Soarelui şi se sfârşeşte la următorul răsărit de Soare).

Notă: Interpretarea momentului de hiatus a fost făcută folosind Sistemul de Case pe Semne întregi, conform căruia Casa este identică Semnului zodiacal de pe cuspida ei (de exemplu, deşi AS este la 22 grade şi 1 minut în constelaţia zodiacală a Scorpionului, Casa I este egală cu acest Semn, AS fiind cuprins în ea; deci constelaţia zodiacală a Scorpionului ocupă Casa I, constelaţia zodiacală a Săgetătorului ocupă Casa a II-a, constelaţia zodiacală a Capricornului ocupă Casa a III-a ş.a.m.d.)

1. MOMENTUL DE HIATUS ARE LOC ANUL ACESTA SUB INFLUENŢĂ SPECIFICĂ A ŞASE SFERE DE FORŢĂ ASTRALĂ PLANETARE.
Primele trei dintre ele sunt: sfera de forţă a Soarelui, aflat în constelaţia zodiacală a Fecioarei (care este domiciliul planetei Mercur), sfera de forţă a planetei Mercur, aflat în Constelaţia zodiacală a Balanţei (care este domiciliul planetei Venus), şi sfera de forţă a planetei Venus, aflată în Constelaţia zodiacală a Leului (care este domiciliul Soarelui). Toate trei la un loc alcătuiesc un aspect particular, care în astrologie se numeşte „recepţie mutuală“.
Recepţia mutuală este aspectul astrologic care rezultă din acţiunea conjugată – în mod mai mult sau mai puţin armonios – dintre două planete, aflată fiecare în Constelaţia zodiacală de domiciliu a celeilalte. De exemplu, Venus în Constelaţia zodiacală a Gemenilor şi Mercur în Constelaţia zodiacală a Taurului. În acţiunea lor, planetele se pot susţine reciproc şi pot acţiona ca una singură, sau, dimpotrivă, ele se pot slăbi reciproc, fiecare acţionând în contratimp faţă de cealaltă, deci ca două energii complet separate şi, adeseori, contradictorii.

La momentul de hiatus solar de anul acesta nu are loc o „recepţie mutuală“ tipică, ci o manifestare particulară a ei, care implică trei planete, trei Constelaţii zodiacale şi trei Case astrologice. Practic, se formează o buclă energetică între toate cele trei planete, care activează şi dinamizează cele trei Constelaţii zodiacale (şi, automat, cele trei Case astrologice).
Pentru cei iniţiaţi sau aflaţi pe o cale de evoluţie spirituală autentică, triada aceasta poate semnifica prezenţa plenară a Divinităţii în viaţa noastră, într-un mod cu totul special, în noul an energetic ce va începe de acum încolo (altfel spus, de la data actualului hiatus solar până la următorul, care va fi în august 2010), în aspectul ei întreit de Tată Ceresc (DUMNEZEU) (care este simbolizat de fundamentala sferă de forţă a Soarelui), de Fiu (care este simbolizat de sfera de forţă a lui Venus) şi de Sfânt Duh (care este simbolizat de sfera de forţă a lui Mercur). De aceea, ne putem aştepta ca toate marile tradiţii spirituale autentice să cunoască într-un anume sens o semnificativă revigorare, o înţelegere şi o actualizare superioară a mesajului lor divin (care, desigur, în esenţă este acelaşi – deşi diferit exprimat – în fiecare dintre ele) şi o deschidere creatoare a unora către altele, în vederea unei viitoare (dar deloc îndepărtate) unificări spirituale a planetei noastre.

Aceste trei sfere de forţă subtilă astrală aparţin deci, unuia dintre cele două Luminarii (Soarele şi Luna), în cazul nostru Soarelui și a două dintre cele cinci planete tradiţionale (Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn) amintite mai sus, Mercur şi Venus. Conform astrologiei moderne, Mercur şi Venus alcătuiesc grupul planetelor aşa-zis „personale“ sau „interioare“ (ele se află între Soare şi Pământ). Aceasta ne ajută să înţelegem că marile transformări pe care le dorim, le aşteptăm sau a căror apariţie chiar o impulsionăm (prin practica noastră spirituală) să se producă la nivel global, planetar, încep în realitate cu fiecare fiinţă umană care a ales, în mod conştient, să iasă definitiv din starea de ignoranţă şi să-L pună pe DUMNEZEU pe primul loc în viaţa ei. Cu alte cuvinte, adeseori aspectul de ordin general nu se poate produce până când aspectele şi elementele individuale (care sunt înglobate în respectivul aspect general) nu acţionează în sensul dorit. Astfel, se poate spune că aproape totdeauna, la baza unei transformări de proporţii a realităţii sau chiar a unei transformări totale, s-a aflat partea, „celula“ care a generat transformarea, fenomenul care a produs energia ce a pus ulterior în stare specifică de rezonanţă întregul sistem.

Cele trei planete componente ale acestei bucle energetice sunt într-un mod deosebit în relaţie directă cu sfera de forţă planetară a lui Pluto, aflat în Constelaţia zodiacală a Capricornului şi în Casa a III-a: Venus în aspect de inconjuncţie (aspect de 150 de grade), Soarele în aspect de trigon (aspect de 120 de grade) iar Mercur în aspect de cuadratură (aspect de 90 de grade). Energia rezultată de aici susţine din punct de vedere subtil necesitatea de a învăţa să comunicăm prin iubire, de a folosi cunoaşterea (deopotrivă intuitivă şi intelectuală) pentru iniţierea unor transformări calitative în viaţa societăţii, precum şi urgenţa de a ne asuma responsabilitatea de a desfiinţa structurile sociale învechite, depăşite, decrepite, care ţin omenirea în loc. Dintr-o perspectivă spirituală, aceste relaţii planetare ne avertizează şi asupra folosirii defectuoase a comunicării pe această planetă, precum şi asupra urgenţei de a deveni conştienţi de imensa putere creatoare a Cuvântului, parte componentă a Logosului Divin, prin care Lumile (inclusiv Universul ASTRAL în care există tărâmurile tainice subtile paralele) apar şi dispar.

Constelaţiile zodiacale Leu, Fecioară şi Balanţă ce sunt angrenate în această SUI GENERIS buclă energetică susţin spiritul de sacrificiu, altruismul necondiţionat, abnegaţia, dăruirea necondiţionată şi iubirea pură, creativitatea excepţională, inspiraţia divină, idealurile spirituale cele mai înalte, speranţele sublime, nevoia de a cunoaşte, forţa de a conştientiza, curajul de a apăra o cauză sau un ideal, prieteniile bazate pe afinităţi artistice, spirituale sau chiar civice, puterea de interiorizare, credinţa fermă în DUMNEZEU, autocontrolul, atitudinile mature, asocierea oamenilor în grupuri spirituale de amploare şi, nu în ultimul rând, reconsiderarea conceptului de „lider“, de „conducător“.

Casele astrologice implicate – Casele a X-a, a XI-a şi a XII-a – Case care se află în profundă relaţie de analogie cu respectivele Constelaţii zodiacale considerate „bătrâne“ (adică, mai exact, Constelaţiile zodiacale de la sfârşitul Zodiacului) confirmă o dată în plus transformările ce urmează să cuprindă lumea, începând cu aspiraţiile noastre individuale, cu nevoia noastră interioară de a îmbina binele cu frumosul şi plăcutul cu utilul, cu decondiţionarea noastră, cu conştientizarea faptului că „unde-s doi puterea creşte“ şi că Legea efortului personal tinde să devină foarte importantă în acest început de mileniu. Ne vom putea asuma, datorită acestui fapt, responsabilităţi mari sau ne vom putea angrena cu un deplin succes în eforturi de lungă durată (fie ele intelectuale, artistice sau spirituale). Vom putea conştientiza sau vom putea folosi conştient cu mult mai bine anumite şanse relaţionale, vom avea anumite realizări în viaţa noastră socială sau vom cunoaşte fiinţe deosebit de valoroase care pot rămâne alături de noi până la sfârşitul vieţii, ajutându-ne să trecem mai uşor prin toate transformările care ne aşteaptă, destinic.
Dacă această energie subtilă astrală va fi folosită în mod armonios, atunci întregul complex energetic al momentului de hiatus solar poate însemna pentru fiecare dintre noi – şi totodată, pentru întreaga umanitate – şansa unui salt evolutiv excepţional, a unei transformări profunde, totale, de mari proporţii, care va putea declanşa translaţia efectivă a planetei pe un alt nivel energetic şi pe un alt nivel spiritual.

Celelalte trei sfere de forţă planetară alcătuiesc o altă recepţie mutuală autentică şi destul de complexă, şi anume: sfera de forţă planetară a lui Uranus (aflat în Constelaţia zodiacală a Peştilor, domiciliul planetelor Jupiter şi Neptun) şi sferele de forţă planetară ale lui Jupiter şi Neptun (aflate în Constelaţia zodiacală a Vărsătorului, domiciliul planetei Uranus).

Recepţia mutuală Jupiter-Uranus (5.01.2009-18.01.2010)

Ea se produce o dată sau de cel mult două ori într-un secol, sau mai precis la fiecare 84 de ani, şi durează aproximativ un an. Jupiter tranzitează Constelaţia zodiacală a Vărsătorului de aproximativ 8-9 ori într-un secol, la aproximativ fiecare 12 ani. La momentul de hiatus solar de anul acesta, el deja se află aici (în Constelaţia zodiacală a Vărsătorului), unde va rămâne până la data de 18.01.2010. Uranus tranzitează Constelaţia zodiacală a Peştilor de maximum 2 ori într-un secol, aproximativ la fiecare 84 de ani. La momentul de hiatus solar de anul acesta, el deja se află aici (în Constelaţia zodiacală a Peştilor), în curs de finalizare a tranzitului său, care se va încheia la data de 12.03.2011. Ultima recepţie mutuală de acest gen a avut loc în perioada 6.01.1926-18.01.1927. Cazul particular al acestei recepţii mutuale este dat de prezenţa planetei Jupiter, guvernatorul tradiţional al Constelaţiei zodiacale a Peştilor, în Constelaţia zodiacală a Vărsătorului, atunci când Uranus tranzitează Constelaţia zodiacală a Peştilor.

Recepţia mutuală Neptun-Uranus

Ea se produce o dată la aproximativ 167 de ani şi durează aproximativ 7-8 ani. Uranus tranzitează Constelaţia zodiacală a Peştilor la fiecare 84 de ani, într-un interval de aproximativ 7 ani. Ultimul său tranzit de acest fel a avut loc în intervalul 4.11.1927-13.01.1928. Actualul tranzit al lui Uranus în Constelaţia zodiacală a Peştilor a început la 11.03.2003 şi se va încheia la 12.03.2011. Neptun tranzitează Constelaţia zodiacală a Vărsătorului la fiecare 164 de ani, într-un interval de aproximativ 14 ani. Ultimul său tranzit de acest fel s-a derulat în perioada 13.02.1834-6.12.1848. Actualul tranzit al lui Neptun în Constelaţia zodiacală a Vărsătorului a început la 28.11.1998 şi se va încheia la 2.02.2012. Ultima recepţie mutuală Uranus-Neptun a avut loc în perioada 1835-1842.

Recepţia mutuală pe Constelaţiile zodiacale Vărsător-Peşti

Relaţia dintre aceste două Constelaţii zodiacale reprezintă combinaţia energetică dintre un mod vibratoriu fix, de polaritate energetică YANG (+, masculin, solar, emisiv, dinamic), care este Constelaţia zodiacală a Vărsătorului, şi un mod vibratoriu mobil, de polaritate energetică YIN (–, feminin, lunar, receptiv, pasiv), care este Constelaţia zodiacală a Peştilor, şi dintre Elementele incompatibile Aer şi Apă. Aceste două Constelaţii zodiacale au în comun sentimentul apartenenţei la o cauză planetară benefică şi abilitatea de a-i călăuzi pe ceilalţi, dar ele prezintă moduri diferite de manifestare.
Perioadele caracterizate de această combinaţie pot adeseori să ne lase impresia că ne mişcăm în două lumi, ambele accesibile, sau, dimpotrivă, că ne simţim cumva „nelalocul“ nostru în timpul şi spaţiul prezent. Recepţia mutuală Jupiter-Uranus în Constelaţiile zodiacale Vărsător-Peşti este una dintre cele mai complexe recepţii mutuale, deoarece are un anumit efect purificator, chiar exorcizant, la nivel moral şi spiritual, ea caracterizând de regulă perioadele în care omenirea manifestă un interes deosebit pentru explorare, pentru restructurare, pentru înnoire. Recepţia mutuală Uranus-Neptun susţine, mai ales la nivelul unei întregi generaţii, trezirea spirituală la nivel colectiv, frăţiile spirituale planetare, acţiunile sociale de caritate, naşterea unei noi conştiinţe morale şi spirituale, nevoia anulării tuturor constrângerilor şi a prejudecăţilor limitatoare, compasiunea, revenirea la sursele energetice reale ale vieţii.


Din punct de vedere individual, recepţia mutuală complexă Uranus-Jupiter/Neptun pe Constelaţiile zodiacale Vărsător-Peşti favorizează trezirea noastră spirituală, trezirea conştiinţei de grup şi formularea, conştientizarea sau împlinirea marilor noastre idealuri de viaţă. Din punct de vedere social, dacă energia subtilă a acestei recepţii mutuale este folosită în mod armonios, naţiunile (şi chiar întreaga planetă) pot ajunge la adevărate revelaţii spirituale de natură divină, la înţelegeri profund superioare despre originea lumii şi a Universului, despre învăţăturile ezoterice autentice şi despre evoluţia viitoare a omenirii; pe durata acestei recepţii mutuale, este posibil ca marii iniţiaţi şi marii maeştri spirituali să contribuie la revelarea unor noi învăţături spirituale, care să fie capabile să scoată actuala omenire din impasul spiritual major în care ea se află.
Bucla energetică Soare/Mercur/Venus şi recepţia mutuală complexă Uranus-Jupiter/Neptun sunt însă şi într-o anumită relaţie de adversitate, deoarece Constelaţiile zodiacale Leu şi Fecioară sunt în opoziţie cu Constelaţiile zodiacale Vărsător şi Peşti, Constelaţia zodiacală a Balanţei realizând aspectul de trigon cu Constelaţia zodiacală a Vărsătorului, dar şi aspectul de inconjuncţie cu Constelaţia zodiacală a Peştilor. Rezultă de aici că stagnarea individuală poate periclita adeseori avântul sau chiar misiunea spirituală a unei generaţii, în vreme ce iubirea necondiţionată, sacrificiul personal şi aspiraţia spirituală intensă, alături de credinţa fermă, pot mobiliza oamenii către un salt major, de natură să propulseze întreaga planetă pe un mod de viaţă absolut superior din punct de vedere calitativ.

2. LA MOMENTUL DE HIATUS SOLAR DE ANUL ACESTA AS (ASCENDENTUL) SE AFLĂ SUB INFLUENŢA CONSTELAŢIEI ZODIACALE A SCORPIONULUI.

Acest AS susţine regenerarea în toate formele ei, interesul faţă de tot ceea ce înseamnă ocultism, precum şi eliminările vechiului la orice nivel, astfel încât ceea ce este TAMAS-ic, inert sau care ţine de domeniul ignoranţei să fie înlocuit cu energii benefice, proaspete, profund vitalizante, profund revigorante, apte să susţină noi începuturi.
Ceea ce ne atrage în mod suplimentar atenţia asupra poziţiei Ascendentului este faptul că, spre deosebire de anul 2008, anul acesta, la momentul de hiatus solar, Casa I este complet goală, fără absolut nicio informaţie suplimentară de la vreo planetă, asteroid sau Nod Lunar. Deoarece aceasta este Casa personalităţii, informaţia merită înţeleasă în aceiaşi termeni de parte în raport cu Întregul (Totul), despre care am vorbit şi anterior.
Din punct de vedere ocult, se poate afirma că atunci când Casa I este goală, aceasta ne indică în primul rând faptul că liberul arbitru al nativului/grupului analizat nu va cunoaşte nicio restricţie. Altfel spus, Nativul/Grupul şi-a rezolvat deja problemele specifice de pe un anumit nivel şi urmează, de acum încolo, să-şi folosească în mod conştient şi armonios energia de bază a personalităţii. Una dintre aceste calităţi spirituale care este deja dobândită, dar care trebuie urgent conştientizată, este smerenia (umilinţa) sau, mai bine zis, abandonarea plină de umilinţă în faţa Voinţei Divine. De asemenea, toţi cei/cele care urmează o cale spirituală autentică sunt acum susţinuţi din plin în efortul lor sincer şi constant de a-şi amplifica virtuţile sau calităţile spirituale şi de a-şi depăşi şi transcende definitiv defectele şi limitările.

De aceea, am putea menţiona aici că este deosebit de important ca sacrificarea egoului (pentru ca sufletul pe deplin trezit să renască în Lumina Divină), autocontrolul aplicat în sfera materială şi financiară, controlul energiei sexuale (starea de continenţă sexuală deplină), transcenderea nevoii egotice de putere personală, detaşarea de limitările de orice fel, înţelegerea superioară a aşa-zisei morţi (ce implică părăsirea definitivă a lumii fizice) şi statutul de autentic iniţiat sau chiar de Eliberat spiritual (JIVANMUKTA) să constituie dezideratele noastre majore în întreaga perioadă care urmează după momentul de hiatus solar din acest an.
Un alt aspect foarte important de reţinut este acela că, în momentul de maxim al hiatusului solar din anul acesta, ascendentul (care este aflat la 22° 01’ Scorpion) ocupă acelaşi grad cu steaua fixă UNUKALHAI, care se află la 22° 05’ Scorpion. Cu alte cuvinte, conjuncţia lor este aproape perfectă.

Stelele fixe reprezintă din punct de vedere ocult – menţionează astrologia tradiţională – veritabile canale de lumină (şi totodată canale energetice) prin care circulă influxuri subtile astrale deosebit de puternice, adeseori peste puterea omului obişnuit de a le controla sau de a le utiliza în mod conştient. Cele considerate benefice indică cel mai adesea anumite „cadouri“ KARMA-ice sau anumite lecţii de viaţă care decurg plăcut sau armonios pentru nativ. Este demn de reţinut, însă, că influenţa stelelor fixe este semnificativă pentru noi numai în măsura în care ele realizează aspectul de conjuncţie (de preferat perfectă) cu AS – într-o asemenea situaţie ele devenind „stelele noastre norocoase“, care ne vor marca viaţa prin ajutorul şi protecţia acordată mai ales în momentele de cumpănă. Spre exemplu, atunci când scăpăm ca prin minune de cine ştie ce necaz, putem descoperi de cele mai multe ori că lumina subtilă a unei astfel de stele ne-a ajutat să supravieţuim, pentru că numai astfel puteam dobândi o înţelegere sau o cunoaştere anume.


Unukalhai este o stea fixă de magnitudine 2,8 din constelaţia Alpha Serpentis (22º 05’ Scorpion) a cărei influenţă, afirmă marele astrolog al antichităţii, Ptolemeu, este similară într-o anumită măsură cu aceea a combinării (relaţionării) sferelor subtile planetare ale lui Saturn şi Marte. Potrivit altor astrologi, influenţa acestei stele mai prezintă şi similarităţi cu combinarea celor două sfere subtile planetare menţionate (Saturn şi Marte) cu sfera subtilă planetară a lui Venus. Ea este localizată pe „gâtul“ constelaţiei Şarpelui (care este, de fapt, o parte a constelaţiei Scorpionului) iar uneori mai este numită şi Cor Serpentis, „inima şarpelui“. Actualul nume provine din arabul ‘Unuq al-Hayyah („gâtul şarpelui“). La modul general, această elevată energie subtilă astrală (energia specifică acestei stele fixe) se consideră că trezeşte şi amplifică starea autentică de înţelepciune, inclusiv a acelei aşa-numite „înţelepciuni concrete“ sau înţelepciune aplicată cu succes în diferite situaţii concrete de viaţă. În mod particular, această înţelepciune concretă se referă şi la ştiinţa vindecării. Altfel spus, este o influenţă subtilă care îi va ajuta şi îi va susţine foarte mult pe toţi cei care sunt angrenaţi pe calea tămăduirii semenilor lor – aici fiind vorba atât de suferinţele trupului, cât şi de acelea ale minţii şi ale întregului ansamblu psihomental. În această direcţie, se cuvine să amintim că în tradiţia greacă antică există o legendă care asociază cele două constelaţii (grupările de stele) care compun Constelaţia zodiacală a Scorpionului (adică: Şarpele şi Ophiucus) cu faimosul vindecător şi taumaturg Ophiucus Aesculapius (Asclepios), ce a fost supranumit „Fiul lui Apollon (Soarele)“ şi, deoarece era adorat pretutindeni ca zeu al vindecării, şarpele încolăcit în jurul său (aluzie la constelaţia Şarpele, care se „împleteşte“, în cadrul Constelaţiei zodiacale mai mari a Scorpionului, cu constelaţia Ophiucus) a devenit şi a rămas, până în zilele noastre, simbolul ştiinţei medicale.

Desigur, simbolismul şarpelui este extrem de bogat în toate marile tradiţii spirituale ale lumii. De exemplu, el apare în întreaga medicină ezoterică, naturistă, spagirică etc., reprezentată la modul general de către Mercur şi Caduceul său. Şarpele întruchipează energia fundamentală a vieţii, KUNDALINI, care este încolăcită de 3 ori şi jumătate la baza coloanei noastre vertebrale, în plan subtil; odată trezită şi făcută să ascensioneze, ea ne conduce spre eliberarea spirituală finală. Şarpele mai este asociat foarte frecvent cu puterea, cu înţelepciunea, dar şi cu tentaţia şi cu aspectele joase ale existenţei umane, precum tendinţa către imoralitate, ignoranţă, posesivitate, ataşament, ori cu setea de putere personală, egoistă. Din acest punct de vedere, este important să reţinem că în cazul fiinţelor umane ignorante sau în care predomină aspectele rele, influenţa acestei stele fixe poate să genereze aspecte şi conjuncturi diametral opuse, de natură distructivă: violenţă, predispoziţie către accidente, predispoziţie către maladii cronice, către maladii infecţioase sau către otrăvire, atenuarea sau chiar absenţa valorilor morale şi spirituale, răutate.
PRIN URMARE, ESTE ESENŢIAL SĂ ÎNŢELEGEM CĂ INFLUENŢA SUBTILĂ SPECIFICĂ A ACESTEI STELE FIXE VA FI „FILTRATĂ“ ÎN INTIMĂ LEGĂTURĂ CU PROPRIILE NOASTRE PREDOMINANŢE, GÂNDURI, INTENŢII SAU TENDINŢE LĂUNTRICE. DINCOLO DE TOATE ACESTEA, DEPINDE NUMAI DE NOI DACĂ EA NE VA PROPULSA CU O IMENSĂ FORŢĂ CĂTRE REALIZAREA SPIRITUALĂ SAU, EVENTUAL, NE VA ACCENTUA ŞI MAI MULT ANUMITE TENDINŢELE MALEFICE (RELE), AUTODISTRUCTIVE ŞI CHIAR CONTRAINIŢIATICE. CU ALTE CUVINTE, SE POATE AFIRMA CĂ ACEST ASPECT ASTRAL DEOSEBIT, CE MARCHEAZĂ ANUL ACESTA MOMENTUL HIATUSULUI SOLAR, POATE MARCA, TOTODATĂ, PE „ITINERARUL“ CĂII SPIRITUALE A FIECĂRUIA, UN ADEVĂRAT „PUNCT DE INFLEXIUNE“ SAU, ALTFEL SPUS, UN MOMENT EXCEPŢIONAL, DECISIV, ÎN CADRUL CĂRUIA, CU TOATE CĂ SUNTEM PE DEPLIN LIBERI SĂ ALEGEM CEEA CE VREM CU ADEVĂRAT, TOTODATĂ SUNTEM OBLIGAŢI, ÎNTR-UN ANUMIT SENS, SĂ ALEGEM!

Cei înţelepţi afirmă că, în realitate, chiar şi atunci când în unele situaţii refuzăm să facem o alegere, în mod paradoxal, totuşi FACEM ÎN FELUL ACESTA O ALEGERE.
Iar printr-o astfel de alegere, ne vom defini foarte clar – în perspectivă – viitorul. În concluzie, se poate spune că: fie ne vom dărui cu totul lui DUMNEZEU şi desăvârşirii noastre spirituale, fie ne vom lăsa cu inconştienţă tentaţi şi chiar manipulaţi de abisalele forţe antidivine (demoniace şi satanice). Apoi, mai devreme sau mai târziu, dacă nu vom urmări prin intermediul unor angrenări divine, constructive pe care le vom putea face în viitorul apropiat să stopăm şi astfel să contracarăm acest regres (care este cu putinţă să fie tot mai accentuat la nivel planetar) printr-o atitudine profund benefică, diametral opusă, de aspiraţie frenetică şi de dăruire totală şi necondiţionată întru DUMNEZEU, atunci unii dintre noi vom risca (eventual) să ratăm complet şi aproape ireversibil şansele spirituale pe care le-am avut în această existenţă. Este aproape inevitabil să nu ne gândim aici la binecunoscuta parabolă a lui Iisus Hristos referitoare la „selecţia“ sau trierea necesară a fiinţelor umane, în finalul lui KALI YUGA, parabolă foarte adecvată pentru a ilustra aceste aspecte legate de momentul hiatusului solar de anul acesta şi pe care, având în vedere importanţa acestui moment astral, o vom reda în continuare integral (desigur, fără a urmări însă, dat fiind contextul de faţă, să epuizăm întregul ei mesaj spiritual):

„Descoperirea Împărăţiei Cerurilor se aseamănă într-o mare măsură cu fapta pe care a făcut-o un om ce a semănat la momentul potrivit o sămânţă bună în ţarina lui. Dar iată că, pe când dormeau oamenii, a venit vrăjmaşul lui, a semănat şi seminţe de neghină printre seminţele de grâu, şi apoi a plecat.
Atunci când au răsărit firele de grâu şi apoi au făcut rod, a ieşit inevitabil atunci la iveală şi neghina. Robii stăpânului casei au venit şi i-au zis: „Doamne, n-ai semănat sămânţă bună în ţarina ta? De unde a putut să apară în ţarina ta neghină?“ El le-a răspuns atunci cu înţelepciune: „Luaţi aminte, căci un vrăjmaş a făcut pe ascuns toate acestea.“ Şi atunci robii i-au zis: „Vrei tu, oare, ca să mergem şi s-o smulgem chiar acum?“. „Nu mergeţi să faceţi aceasta“, le-a zis el „ca nu cumva, smulgând neghina, să smulgeţi totodată şi grâul împreună cu ea. Lăsaţi-le, deci, să crească amândouă împreună până la seceriş; şi, la vremea secerişului, voi spune secerătorilor: „Smulgeţi mai întâi neghina şi apoi legaţi-o în snopi, ca s-o ardem toată pentru totdeauna, iar grâul strângeţi-l pe tot în grânarul meu.“ Ucenicii Lui Iisus s-au apropiat de El, şi I-au zis: „Tâlcuieşte-ne te rugăm această pildă cu neghina din ţarină.“ El le-a răspuns atunci: „Cel care a semănat sau seamănă sămânţa cea bună este Fiul omului. Ţarina, este această lume; sămânţa cea bună sunt fiii cei aleşi ai Împărăţiei Tatălui Ceresc; neghina, sunt fiii Celui rău (Satana). Vrăjmaşul, care a semănat-o, este chiar Diavolul; secerişul despre care se vorbeşte, este sfârşitul cel necesar şi inevitabil al veacului; secerătorii sunt îngerii. Deci, tot aşa precum se smulge la vremea culesului roadelor neghina şi apoi se arde pentru totdeauna în foc, tot aşa va fi pentru oamenii din această lume ceea ce se va petrece atunci, la sfârşitul veacului. Fiul omului îi va trimite la momentul potrivit pe îngerii Săi, şi ei vor smulge din Împărăţia Lui toate cele care au fost sau sunt pricină de păcătuire şi totodată îi vor arde şi îi vor face să dispară pentru totdeauna (este vorba, fără îndoială, despre taina teribilă a celei de a doua Morţi, moartea teribilă şi definitivă care îi aşteaptă în mod inevitabil pe aceia care nu au atins Starea Finală Supremă de Îndumnezeire atunci când va avea loc în cele din urmă MAHAPRALAYA) pe toţi aceia ce au săvârşit sau săvârşesc fărădelegea, şi-i vor arunca în cuptorul cel aprins; acolo va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor. Atunci cei neprihăniţi vor străluci în glorie dumnezeiască, întocmai ca Soarele, în Împărăţia Tatălui lor (DUMNEZEU). Cine are urechi de auzit, să audă.“ (Evanghelia după Matei, 13, 24-30, 13, 36-43)

ESTE AŞADAR ESENŢIAL SĂ REALIZĂM CĂ, DATĂ FIIND NATURA FOARTE SPECIALĂ A ACESTEI CONJUNCTURI ASTRALE, PUTEM BENEFICIA CU TOŢII (CEI CARE SUNTEM CU ADEVĂRAT PREGĂTIŢI) CHIAR EXTRAORDINAR DE MULT DE PE URMA TUTURILOR ACESTOR INFLUXURI SUBTILE ASTRALE. AŞA CUM VOM SIMŢI CU TOŢII, ACESTE INFLUENŢE VOR PUTEA FI SINTETIZATE CU OCAZIA MOMENTULUI EXTRAORDINAR AL ACESTUI HIATUS SOLAR. TOATE ACESTEA VOR FACE CU PUTINŢĂ (MAI ALES PENTRU CEI CARE SUNT CU ADEVĂRAT PREGĂTIŢI ) „ÎNSCRIEREA“ NOASTRĂ PE O CLARĂ ŞI CERTĂ DIRECŢIE ASCENDENTĂ, EVOLUTIVĂ ŞI, MAI MULT DECÂT ATÂT, VA FACE CU PUTINŢĂ INTUIREA ŞI CHIAR REALIZAREA MENIRII NOASTRE SPIRITUALE, FUNDAMENTALE, CARE ESTE REUNIREA EXTATICĂ ŞI PLENARĂ CU DUMNEZEU. AVÂND ÎN VEDERE TOATE ACESTEA, ESTE TOCMAI DE ACEEA IMPORTANT SĂ NE PREGĂTIM CÂT MAI BINE, ÎN PRIMUL RÂND DIN PUNCT DE VEDERE SPIRITUAL (ŞTIIND ACEASTA, ESTE BINE SĂ URMĂRIM, DE ASEMENEA, SĂ FIM ÎNTR-O CÂT MAI BUNĂ FORMĂ DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE, INCLUSIV ÎN CEEA CE PRIVEŞTE STAREA DE VITALITATE). ESTE DE LA SINE ÎNŢELES CĂ TREBUIE SĂ FACEM ACEASTA PENTRU A PUTEA FI CÂT MAI „LA ÎNĂLŢIME“ ÎN MOMENTUL REALIZĂRII MEDITAŢIEI SPECIALE ÎN SPIRALĂ YANG (CARE DUPĂ CUM ŞTIM ESTE ORGANIZATĂ ŞI SE DESFĂŞOARĂ, ÎN CADRUL ŞCOLII NOASTRE DE YOGA, ÎN PERIOADA DE MAXIM A MANIFESTĂRII HIATUSULUI SOLAR), EA FIIND DE ALTFEL LA ORA ACTUALĂ UNICĂ ÎN LUME.
 
Este, prin urmare, perfect posibil ca în felul acesta, existenţa noastră şi, deopotrivă, existenţa întregii societăţi umane ce se află pe această planetă, să primească o impulsionare extraordinară, profund transformatoare, impulsionare care va determina într-un fel semnificativ modul în care se va putea rezolva de către multe fiinţe umane aparentul conflict dintre spirit şi materie sau, altfel spus, dintre forţele oculte evolutiv ale vieţii şi forţele obscure ale regresului. Aceasta vă va putea ajuta, totodată, la rezolvarea conflictului dintre valorile morale şi spirituale autentice şi tentaţiile ce conduc întotdeauna la suferinţă şi ratare. Aceasta va rezolva, de asemenea, dilema ce implică fie dăruirea totală, necondiţionată şi identificatoare cu DUMNEZEU, fie satisfacerea egoistă a plăcerilor şi tendinţelor inferioare grosiere. Aceasta ne va pune totodată faţă în faţă fie cu posibilitatea „vieţii divine“, fie cu posibilitatea „morţii“ sufletului. Dincolo de toate acestea, fiecare dintre noi vom primi ceea ce merităm şi, în final, vom deveni chiar ceea ce, conştient sau nu, am ales să primim şi să fim. Cu alte cuvinte, datorită prezenţei stelei fixe Unukalhai în Casa I, ce se află în conjuncţie cu Ascendentul, influxurile tainice şi influenţele subtile astrale ale acestui moment de hiatus astral ne pot ajuta extraordinar de mult să transcendem cu uşurinţă aproape toate conflictele şi tensiunile interioare şi, în felul acesta, devine pentru noi cu putinţă să obţinem o victorie spirituală fundamentală.

Considerăm, ca o concluzie preliminară a acestor consideraţii de natură astrologică în ceea ce priveşte momentul cu totul excepţional al hiatusului solar de anul acesta, că există o surprinzătoare şi divină sincronicitate între manifestarea forţelor subtile şi a influenţelor astrale specifice ce caracterizează acest moment şi manifestarea divină excepţională (care va avea loc la scurt timp după desfăşurarea meditaţiei în spirală YANG) ce se va realiza în vederea selecţiei pentru integrarea în Mişcarea Charismatică: CU DUMNEZEU, PENTRU DUMNEZEU, ÎN DUMNEZEU, ÎNTRU DUMNEZEU ce va începe în felul acesta în România. Această mişcare a fost, după cum ne amintim, anunţată anul acesta în cadrul Simpozionului Internaţional de YOGA de la Herculane. Pentru a înţelege cât mai bine semnificaţia tainică a acestui nou început, vă sugerăm să studiaţi înainte de acest eveniment cu multă atenţie profeţiile indianului Sundar Singh, care sunt incluse în lucrarea recent apărută a lui Nicolae Catrina, O UIMITOARE PROFEŢIE A CLARVĂZĂTOAREI VANGA DIMITROVA, SUPRANUMITĂ „ORACOLUL BULGAR“, DESPRE ROMÂNIA, Editura SHAMBALA, 2008.

Calitatea energetică a Ascendentului momentului de hiatus

Constelaţia zodiacală a Scorpionului este o Constelaţie zodiacală de expresie a modului vibratoriu fix şi a Elementului Apă şi este guvernată de sfera subtilă planetară a lui Marte şi de sfera subtilă planetară a lui Pluto. În momentul de hiatus solar, Marte se află în Constelaţia zodiacală a Racului, în opoziţie aproape perfectă cu Pluto, care este aflat în Constelaţia zodiacală a Capricornului, amândouă aceste Constelaţii zodiacale fiind Constelaţii zodiacale de expresie a modului vibratoriu cardinal. Această combinaţie face să se întâlnească principiul creator şi coordonator care manifestă în plan fizic calitatea de a acumula energie (calitate specifică modului vibratoriu fix) şi principiul creator şi coordonator care manifestă în plan fizic calitatea de a genera energie (calitate specifică modului vibratoriu cardinal). Ambele energii vibratorii sunt activate în mod egal: atât Constelaţiile zodiacale de expresie a modului vibratoriu fix, cât şi Constelaţiile zodiacale de expresie a modului vibratoriu cardinal sunt ocupate de câte trei planete fiecare. Energia modului vibratoriu cardinal va susţine anul acesta saltul evolutiv, începuturile de orice fel, deciziile inspirate, acţiunea, organizarea, exprimarea adecvată a tendinţelor şi aspectelor interioare în manifestări exterioare specifice. Energia modului vibratoriu fix va susţine în primul rând vitalitatea, graţie căreia putem îndeplini toate acestea, ne va oferi stabilitate în orientarea noastră benefică şi va fixa în fiinţa noastră toate energiile care ne sunt necesare pentru a realiza efectiv aceste transformări spirituale şi care se pot manifesta pe diferite niveluri de expresie (erotic, psihic, emoţional, afectiv, material, mental, social, spiritual etc.).
Poziţia în Constelaţia zodiacală şi în Casă a guvernatorilor Ascendentului arată ce anume ne preocupă cel mai mult în acest an sau domeniul care ne atrage pentru a-l înţelege, pentru a-l experimenta sau pentru a-l manifesta plenar.

În momentul de hiatus, Marte (guvernatorul tradiţional al Constelaţiei zodiacale a Scorpionului) se află în Constelaţia zodiacală a Racului şi în Casa a IX-a (Casa evoluţiei spirituale, a studiilor superioare şi a mentalului superior). Sensibilitatea afectivă, profunzimea sentimentelor, creativitatea în cel mai înalt grad, fertilitatea şi sporirea, forţa de regenerare a vieţii manifestată prin Constelaţia zodiacală a Racului ca naştere (creaţie) şi prin Constelaţia zodiacală a Scorpionului ca moarte/renaştere vor marca în acest an studiile noastre sau nevoia de a cunoaşte şi a explora, călătoriile lungi, relaţiile cu străinătatea, descoperirea unor noi orizonturi, necesitatea aderării depline la o filosofie autentic spirituală de viaţă sau a unei căi autentice de evoluţie spirituală. În egală măsură însă, diferitele evenimente de viaţă pot pune uneori în conflict credinţa oarbă, habotnică şi dogmatică, cu veritabila trezire spirituală ori cu influenţa benefică şi dinamizatoare a unor şcoli spirituale autentice, familia personală în conflict cu familia spirituală, credinţele inferioare, ce au la bază diferite interese meschine cu certitudinile interioare care sunt conforme cu Adevărul Divin şi energia evolutivă a vieţii universale.
Creşterea noastră interioară poate fi marcată sau poate depinde de capacitatea de a realiza ceea ce ne propunem, de susţinerea afectivă a celor pe care îi iubim, sau de sentimentul copleşitor al protecţiei pe care o oferă grupul în care suntem şi noi integraţi.

La momentul de hiatus solar, Pluto se află în Constelaţia zodiacală a Capricornului şi în Casa a III-a (Casa comunicării, a învăţării, a rudelor foarte apropiate imediate şi a prietenilor intimi). De aceea, este perfect posibil ca în acest an să învăţăm să exprimăm sau să manifestăm o extraordinară putere de convingere şi influenţă benefică asupra celorlalţi, capacităţi organizatorice şi administrative salvatoare pentru societate, stabilitate emoţională, autocontrol şi rezistenţă la eforturi mari şi îndelungate, fermitate, verticalitate morală, un elevat simţ al onoarei şi mult mai multă responsabilitate. Toate acestea, însă, se vor putea materializa în viaţa noastră în primul rând prin puterea efortului personal (să reţinem că în această Casă se află Constelaţia zodiacală a Capricornului şi planeta Pluto, care reprezintă interiorizarea, forţa potenţială a vieţii şi puterea de a transmuta şi de a sublima energiile, ca modalitate fundamentală de ocrotire a vieţii). Cu alte cuvinte, ceea ce vom face pentru noi, ceea ce vom învăţa din propria noastră experienţă de viaţă, vom putea face şi pentru ceilalţi şi vom putea oferi şi celorlalţi, fiindcă am experimentat mai întâi noi înşine.
Merită să amintim aici, în câteva cuvinte, calitatea energetică a acestor doi guvernatori. Atât Marte, cât şi Pluto se află în Constelaţii zodiacale ale detrimentului lor: Marte este în exil în Constelaţia zodiacală a Racului, iar Pluto este în cădere în Constelaţia zodiacală a Capricornului. Semnificaţia unor astfel de „limitări energetice“ a planetelor este una mai degrabă spirituală: aproape tot ceea ce va face nativul/grupul îi va fi de folos numai dacă are în vedere, prin aceste acţiuni, binele celorlalţi. Orice transformare a sa (sau altfel spus, a părţii) trebuie făcută deci în numele (şi în direcţia) Întregului. Numai după aceasta, binele respectiv va reveni înapoi la individ (deci la parte), ca expresie a unei transformări a Întregului care acum este susţinută şi manifestată plenar şi în interiorul lui.

Aceasta este, dintr-un alt punct de vedere, o relaţie foarte specială între principiul „bumerangului“ şi principiul „avalanşei energetice“. În vremuri ca cele pe care le traversăm acum, iniţiaţii nu trăiesc doar pentru ei înşişi, ci pentru întreaga omenire. La fel şi adevăraţii căutători spirituali (sau altfel spus, adevăraţii aspiranţi): cu fiecare nouă iniţiere pe care o primesc, ei ies din sfera destinului personal şi îşi asumă o contribuţie tot mai mare la transformarea şi spiritualizarea destinului umanităţii.
Avem în vedere în mod special sfera de forţă planetară a lui Marte, datorită faptului că, până la următorul moment de hiatus, Marte va tranzita aproximativ opt luni Constelaţia zodiacală a Leului:
– el va intra în această Constelaţie zodiacală la data de 16.10.2009, 18h32 (+3hGMT)
– îşi va efectua mişcarea retrogradă aparentă între 20.12.2009, 15h27 – 10.03.2010, 19h09 (+2hGMT)
– la data de 7.06.2010, 9h11 (+3hGMT) va intra în Constelaţia zodiacală a Fecioarei.

Pe durata întregului sejur, Constelaţia zodiacală a Leului va fi foarte puternic dinamizată şi vom simţi cu toţii această formă a Focului subtil transformator (TEJAS TATTVA) manifestându-se în fiinţa noastră, de la starea de eroism spiritual până la pasionalitatea erotică sublimă, de la capacitatea de a lua decizii esenţiale, divin inspirate, până la efortul aproape supraomenesc pentru împlinirea unor importante ţeluri spirituale. De-a lungul opoziţiei sale cu conjuncţia complexă Jupiter/Neptun/Chiron – 8.11.2009, 12h49-13.01.2010, 13h 43 (+2hGMT) – pe care Marte o va face inclusiv în perioada de retrogradare – este foarte probabil să ne reconsiderăm din temelii ansamblul complex al vieţii, precum şi ideea de destin, asumându-ne sau manifestând în această direcţie atitudini masculine, hotărâte, solare, capacitatea de (auto)vindecare, transformările pe orice nivel, realizarea de eforturi constante şi sistematice combinate cu scurte vacanţe plăcute şi active, o vitalitate erotică debordantă şi o alimentaţie sănătoasă şi hrănitoare. Relaţiile noastre de iubire vor fi din ce în ce mai armonioase şi mai împlinite. Îndeosebi aceia dintre noi care vor iubi fără măsură, cu rafinament şi într-un mod matur, care vor fi mereu plini de spontaneitate şi pe deplin capabili să trăiască tot mai extatic energia sublimă a începutului vor începe să-şi trăiască tot mai mult viaţa de zi cu zi precum o viaţă divină.

3. ARMONIA TEMATICĂ ŞI ECHILIBRUL ENERGETIC AL MOMENTULUI DE HIATUS


Noţiunea de „armonie“ în astrologie desemnează, de regulă, posibila armonie a temei natale, despre care putem vorbi atunci când Luna, Soarele şi AS/MC (uneori inclusiv Nodurile Lunare) se află în acelaşi Element sau în Elemente compatibile. De exemplu: nativ Rac (cu Soarele în Rac), cu AS în Peşti, MC pe Săgetător şi cu Luna în Rac, Scorpion sau Peşti, iar Neptun, guvernatorul AS, în Rac sau Scorpion. Sau nativ Berbec (cu Soarele în Berbec), cu MC în Săgetător (deci cu AS în Peşti) şi cu Luna în Leu, Săgetător sau Berbec, iar Jupiter, guvernatorul AS, în Săgetător, Berbec sau Leu. Considerăm aceste cazuri drept armonie tematică vizibilă, nativul fiind în armonie cu el însuşi în primul caz (unde accentul cade pe AS), sau în armonie cu destinul său în al doilea caz (unde accentul cade pe MC).
Atunci când astrologul foloseşte sistemul Caselor egale, AS şi MC se află întotdeauna la 90° unul de altul, ceea ce anulează automat posibilitatea de a se afla amândouă în acelaşi Element. Dacă astrologul foloseşte sistemul Caselor inegale (de exemplu, sistemul lui Placidus), există uneori şansa ca armonia tematică să fie totală, AS şi MC putându-se afla, ambele, în acelaşi Element. De exemplu, în primul caz, MC ar putea fi în Constelaţia zodiacală a Scorpionului, iar în al doilea AS s-ar putea afla în Constelaţia zodiacală a Berbecului. Mai rămâne doar ca ansamblul general al temei să susţină această armonie tematică de care nativul beneficiază de la naştere.

Prezenţa Nodurilor Lunare în modurile vibratorii şi în Elemente contribuie sau nu la această armonie tematică, ele realizând o anumită compatibilitate sau incompatibilitate vizibilă cu tema natală.
Tema momentului de hiatus solar din acest an are AS în Constelaţia zodiacală a Scorpionului, guvernatorii AS în Constelaţiile zodiacale compatibile Rac şi Capricorn, Soarele în Constelaţia zodiacală a Fecioarei şi NN în Constelaţia zodiacală a Capricornului. Accentul cade, în acest caz, pe energia Constelaţiei zodiacale a Scorpionului, ca necesitate a transformării, a regenerării, a renaşterii spirituale.
O altă dovadă a armoniei energetice a momentului de hiatus solar din anul acesta reiese şi din următoarele:
– 5 planete se află în Constelaţii zodiacale de polaritate energetică YANG (+) şi 5 planete se află în Constelaţii zodiacale de polaritate energetică YIN (–).
– 3 planete se află în Constelaţii zodiacale cardinale, 3 planete se află în Constelaţii zodiacale fixe şi 4 planete se află în Constelaţii zodiacale mutabile.
– 2 planete se află în Constelaţii zodiacale de expresie a Elementului Foc şi 2 planete se află în Constelaţii zodiacale de expresie a Elementului Apă.
– 3 planete se află în Constelaţii zodiacale de expresie a Elementului Aer şi 3 planete se află în Constelaţii zodiacale de expresie a Elementului Pământ.

Toate la un loc indică, în mod vizibil, o susţinere energetică a tuturor transformărilor ce urmează a fi făcute prin armonie, echilibru, profunzime, prin forţa ocultă şi bine controlată a diferitelor iniţieri, prin folosirea conştientă a forţei spirituale, relaţia dintre parte şi întreg fiind în permanenţă expresia Legii universale a rezonanţei oculte: „Ceea ce este în mine, este şi pretutindeni în afara mea; ceea ce nu este în mine, nu este nicăieri“. Între evenimentele personale şi cele care influenţează întreaga noastră generaţie sau întregul grup din care facem parte, vor exista tainice legături de asemănare sau chiar de identitate. Între stările noastre şi evenimentele exterioare vor exista legături de cauzalitate din ce în ce mai aparente pentru noi. Între cei doi iubiţi din cadrul unui cuplu vor apărea din ce în ce mai multe evenimente complementare, similitudini şi sincronicităţi. Aspectele de ordin spiritual vor intra tot mai mult şi mai profund în viaţa noastră, devenind astfel dimensiunea firească a existenţei noastre şi rămânând ca o constantă a condiţiei noastre existenţiale.

4. LA MOMENTUL DE HIATUS DE ANUL ACESTA, NE ATRAG ÎNTR-UN MOD SPECIAL ATENŢIA CONFIGURAŢIILE ASTROLOGICE, CARE DUPĂ CUM SE POATE OBSERVA SE ÎMPART ÎN DOUĂ CATEGORII:

– aspecte planetare
– modele planetare.
Deşi le vom discuta separat, pentru o înţelegere cât mai corectă a semnificaţiei pe care o au, trebuie ştiut că niciodată aspectele şi modelele planetare nu funcţionează independent. Dimpotrivă, aspectele planetare pot fi, adeseori, parte integrantă dintr-un model planetar, amplificându-i acestuia forţa de impact în viaţa noastră sau atrăgând atenţia asupra unui posibil eveniment major din viaţa colectivităţii umane sau a planetei.

A. ASPECTELE PLANETARE

Reprezintă relaţiile dintre energiile a una sau mai multe sfere subtile de forţă planetară, care se află într-una sau cel mult două Constelaţii zodiacale sau Case astrologice. Ele constituie baza unei astrograme, elementele cele mai importante care permit citirea unui caracter, a unui eveniment, a unei relaţii sau a unui destin. La momentul de hiatus de anul acesta, dintre toate aspectele formate, ne atrag în mod deosebit atenţia conjuncţiile, septilele, cuadraturile, inconjuncţiile.

Conjuncţiile – sau planete care ocupă acelaşi grad în aceeaşi Constelaţie zodiacală sau Casă – constituie un foarte dinamic eveniment astrologic. Aspecte deosebit de puternice, ele însumează energia mai multor sfere subtile de forţă care acţionează la unison, într-o combinaţie ce nu-şi greşeşte niciodată ţinta, anunţând acţiuni la unison ale grupurilor umane. Spre exemplu, este foarte probabil atunci ca, în zone geografice diferite, grupuri diferite de oameni să aibă aproximativ aceleaşi iniţiative, acţiuni, decizii sau revelaţii. Acest fapt atrage atenţia că, la nivel planetar, fenomenul de rezonanţă devine din ce în ce mai evident şi că omenirea se află acum într-un plin proces de trezire şi de manifestare naturală a unei fraternităţi spirituale planetare.
Septilul este unghiul de 51 de grade care, ca tip de rezonanţă pe care o generează, solicită participarea tuturor sferelor de forţă planetară la un eveniment cosmic de durată.
În această perioadă, asistăm la apariţia, manifestarea şi apoi disiparea unor energii şi evenimente de anvergură, ce sunt fireşti sfârşiturilor şi începuturilor de ere (vârste) cosmice. El arată un eveniment care cu siguranţă se va petrece, prin care este deci aproape obligatoriu să trecem. El poate fi diminuat ca intensitate (ca urmare a unei anumite Graţii Divine), dar este în general aproape imposibil de evitat.

Cuadratura este aspectul astrologic realizat de două planete aflate la distanţă de 90 de grade una de cealaltă. Astrologia tradiţională priveşte acest aspect ca pe unul deloc favorabil sau plăcut, iar în astrologia modernă chiar se foloseşte termenul de „aspect malefic“ pentru a o desemna. La o analiză atentă însă, ne dăm seama că aspectul nu este nicidecum malefic. De aceea, termenul necesită o discuţie mai nuanţată.
Cuadratura, fiind în analogie cu numărul 4, semnifică momentul în care cele patru Elemente – Pământ, Apă, Foc, Aer – sunt angrenate sau solicitate în acelaşi eveniment care, prin complexitatea şi profunzimea sa, marchează un salt evolutiv necesar, care trebuia să se producă de mai mult timp şi în faţa căruia noi anterior am ezitat. Niciodată însă un astfel de eveniment nu vine în mod brutal: el este anunţat, într-un mod sau altul, cu mult timp înainte, iar noi am avut la dispoziţie un anumit interval de timp în care trebuia să realizăm de bunăvoie transformarea lăuntrică pe care o implică lecţia de viaţă respectivă, pe care o avem de asimilat. Dacă însă atunci când am avut această posibilitate ne-am blocat, nu am avut curajul necesar sau am fost prea leneşi ori prea orgolioşi ca să acceptăm acea transformare, aspectul de cuadratură vine cu un val energetic foarte mare şi ne face să acceptăm vrând-nevrând ceea ce anterior nu am acceptat. Cu alte cuvinte, atunci acţionăm „de nevoie“, fiindcă altă soluţie nu mai este. Din acest motiv, termenul de „aspect dinamic“ este, din perspectiva transformării lăuntrice, mult mai potrivit pentru aspectul de cuadratură. Prudenţa, autocontrolul, înţelepciunea, intenţia profund benefică, abandonarea voinţei noastre individuale în faţa Voinţei Divine ne pot ajuta foarte mult să trecem cu un deplin succes prin astfel de momente.

Inconjuncţia este aspectul care indică un fel de eveniment „de prag“. În funcţie de modul în care folosim energia caracteristică acestui aspect astrologic, putem conferi evenimentului o direcţie ascendentă sau, dimpotrivă, descendentă. De obicei, inconjuncţia arată că în astfel de momente putem acţiona la modul „totul sau nimic“, şi tocmai de aceea acţiunile noastre pot fi lăudabile sau, dimpotrivă, deplorabile. Când au loc astfel de configuraţii energetice, este bine să ştim că, dând faptelor o direcţie ascendentă, putem transforma „otrava în nectar“ şi să ne autodepăşim; dacă însă, în mod conştient sau nu, acţionăm dizarmonios sau prosteşte, şansele specifice respectivului eveniment se pot pierde definitiv şi atunci „transformăm nectarul în otravă“, regretând uneori întreaga noastră viaţă alegerile făcute fără înţelepciune, fără a urma ghidarea divină (pe care, de regulă, am avut-o, într-o formă sau alta, atunci).

Niciunul dintre aspectele menţionate aici nu este „armonios“ din punctul de vedere al astrologiei moderne. Din punctul de vedere al evoluţiei spirituale însă, ele ne sunt mai mult decât necesare pentru realizarea aspiraţiilor şi idealurile noastre spirituale. Am putea spune că, dincolo de diferitele lor semnificaţii particulare, există la toate o semnificaţie majoră: aceea că nu ne mai putem minţi de acum încolo cu privire la anumite realităţi (mai ales interioare) care au devenit evidente, şi că tot ceea ce mai putem face este să fim foarte atenţi la felul în care acţionăm, pentru a nu (mai) suferi. Posturile corporale yoghine (ASANA-ele), alimentaţia vegetariană şi sănătoasă, procedeele speciale de purificare, practica tăcerii spirituale (MAUNA), meditaţia yoghină realizată constant şi sistematic (inclusiv în cadrul unor perioade de retragere sau recluziune), lectura şi meditaţia asupra textelor sacre, fuziunile amoroase cu iubire, transfigurare şi continenţă sexuală, preocupările artistice elevate etc., pot constitui tot atâtea metode pe care le avem la îndemână de a ne reintegra în Armonia şi Ordinea Cosmică, Divină, a Creaţiei.

Conjuncţie NN-Lilith în Constelaţia zodiacală a Capricornului şi în Casa a III-a – (16.08-4.10.2009 respectiv 30.08-22.09.2009)

Aceasta este o conjuncţie de lungă durată, ce se manifestă o dată la aproximativ 6 ani. Ea are loc în intervalul 16.08-4.10.2009, şi indică perioada în care discernământul spiritual trebuie să fie extrem de treaz. Energia ei este deosebit de subtilă şi face ca, pe durata manifestării acestei conjuncţii, oamenii să nu mai fie atenţi şi la „jumătatea goală a paharului“ sau să piardă din vedere diferenţa dintre aparenţă şi esenţă. Totul pare bun la prima vedere, şansele noastre par a fi extraordinare, nu sesizăm eventualele compromisuri sau dedesubturi ce sunt prezente în diferite situaţii, ori punctele slabe ale unui proces în derulare; cu alte cuvinte, nu percepem ceea ce se află „în spatele cortinei“ şi suntem furaţi de aspectele de suprafaţă ale situaţiilor sau ale relaţiilor, fără a mai avea capacitatea de a coborî în profunzimea acestora. Apoi, după ce acest aspect astrologic dispare, sesizăm că lucrurile sunt cu totul altfel, dar nu înţelegem unde am greşit! Putem chiar să regretăm amarnic dar, evident, regretele nu mai rezolvă nimic. Pe durata aspectului, este în general bine să amânăm deciziile radicale sau foarte importante, să ne controlăm consideraţiile cu privire la diferite situaţii şi să fim ceva mai analitici.

Este de asemenea bine de ştiut că, tot pe durata acestui eveniment astrologic, e necesar să evităm, deopotrivă, aderarea fanatică la o direcţie spirituală anume sau, dimpotrivă, condamnarea vehementă sau manifestarea adversă încrâncenată faţă de aspecte religioase sau spirituale pe care nu le înţelegem.
Adepţii unei căi spirituale autentice care vor să renunţe, din varii motive, la drumul ales, ar trebui să-şi amâne aceste decizii până la ştergerea definitivă a aspectului, atunci când înţelegerea lor va fi mai profundă şi mai limpede. Testele spirituale se pot înmulţi mai ales în acest interval, în care este necesar să ne păstrăm discernământul treaz şi vigoarea mentală în cât mai bune condiţii, pentru a traversa cât mai echilibraţi şi mai armonioşi perioada respectivă.

Conjuncţie Jupiter-Neptun-Chiron în Constelaţia zodiacală a Vărsătorului şi în Casa a IV-a


Conjuncţia dintre Jupiter şi Neptun se petrece o dată la aproximativ 13 ani şi durează aproximativ un an (de atâta timp are nevoie acest ciclu planetar pentru ca el să se producă în totalitate). În astfel de momente, influenţele spirituale sunt deosebit de puternice şi de active, am putea chiar vorbi despre „generaţii spirituale“. Cu o toleranţă de plus/minus un an, menţionăm anii 1957-1958, 1970, 1983, 1996, etc. ca fiind caracterizaţi de acest aspect astral.
Asteroidul Chiron, a cărui orbită se află între planetele Saturn şi Uranus, indică acţiunea unui iniţiat spiritual care readuce la starea de echilibru raporturile conservatorism/non-conformism, vechi/nou, tradiţie/inovaţie, lentoare/iuţeală, rutină/spontaneitate. Locul ocupat de Chiron arată atât domeniul de viaţă în care avem cel mai mult nevoie de un Ghid spiritual pentru desăvârşirea noastră lăuntrică, cât şi domeniul de viaţă asupra căruia un Ghid spiritual va avea cel mai mare impact.
Această conjuncţie complexă Jupiter, Neptun, Chiron în Constelaţia zodiacală a Vărsătorului arată că unii ghizi spirituali autentici îşi vor asuma responsabilitatea enormă de a călăuzi grupuri mari de oameni. De asemenea, este posibil ca, în condiţii cu totul deosebite, omenirea să primească un ghid spiritual de o calitate cu totul excepţională.
Ca un amănunt semnificativ în această direcţie, este bine să ştim că această conjuncţie se va dovedi foarte importantă şi semnificativă pentru Şcoala noastră de YOGA (MISA) care, la data de 23.01.2009, a împlinit 20 de ani de existenţă.

Septilele Venus-Saturn în Constelaţiile zodiacale Leu-Fecioară (Casele a X-a şi a XI-a) şi Pluto-Chiron în Constelaţiile zodiacale Capricorn-Vărsător (Casele a III-a şi a IV-a)
Aceste septile sunt cu atât mai interesante, cu cât sunt legate între ele prin aspectul de inconjuncţie dintre Venus şi Pluto în Constelaţiile zodiacale Leu-Capricorn (Casele a X-a şi a III-a) şi dintre Saturn şi Chiron în Constelaţiile zodiacale Fecioară-Vărsător (Casele a XI-a şi a IV-a).
Septilul Venus-Saturn are loc în intervalul 26.08, 15h37 (+3h00GMT) – 28.08.2009, 12h27 (+3h00GMT). Septilul dintre Pluto şi Chiron (aflat în mişcare retrogradă aparentă în Constelaţia zodiacală a Vărsătorului) este unul de foarte lungă durată, şi are loc în intervalul 27.08, 1h33 (+3h00GMT) –14.10.2009, 14h34 (+3h00GMT).
Relaţia în care se află toate aceste planete şi energia extrem de puternică ce rezultă din cooperarea şi sinteza sferelor lor subtile de forţă sunt aspecte care, numai prin ele însele, determină o profundă şi matură re-evaluare a vieţii, o reconsiderare radicală a viitorului şi a idealurilor noastre, precum şi asumarea unei direcţii creatoare în evoluţia noastră spirituală, cu implicaţii inclusiv la nivel planetar. Este, din această cauză, posibil ca tot mai mulţi iniţiaţi să-şi asume un gen de „misionarism“ spiritual şi să călătorească în diferite ţări, sau ca foarte mulţi adepţi ai şcolilor spirituale autentice să experimenteze stări spirituale de excepţie, care le vor revela aceleaşi adevăruri divine fundamentale şi-i vor ajuta să îşi reveleze Sinele Etern şi nemuritor din ei înşişi (ATMAN), declanşând astfel un adevărat proces de unificare spirituală planetară.

Totuşi, un astfel de ideal va putea cere adeseori unele sacrificii, cum ar fi renunţarea la o carieră strălucită, la o anumită imagine personală apreciată la nivel social, la bunăstarea materială, la gloria efemeră pe care o oferă diferite statuturi şi ranguri sociale, la liniştea „patriarhală“ a unei vieţi fără amplitudine.
Configuraţia pe care o vom descrie în cele ce urmează este deosebit de rară şi adeseori de foarte scurtă durată, întocmai ca o scânteie căreia îi trebuie doar combustibilul pe care să-l aprindă. Ea indică timpurile în care chemaţii şi aleşii lui DUMNEZEU ies din perioada de ocultare şi îşi afirmă public menirea spirituală.

B) MODELELE PLANETARE

Reprezintă relaţiile dintre energiile a cel puţin trei sfere de forţă planetară, care acoperă întreaga suprafaţă a cercului zodiacal, angrenând cel puţin trei Constelaţii zodiacale (sau trei Case astrologice).
La momentul de hiatus solar din acest an sunt formate următoarele modele planetare:

– Piramidă de Foc cu Junon, în Constelaţiile zodiacale Săgetător, Berbec şi Leu, ca expresie a susţinerii tuturor direcţiilor artistice novatoare, de durată, de calitate, precum şi a tuturor formelor terapeutice care vizează tămăduirea sufletului, tămăduire făcută cu iubire, din iubire şi pentru iubire. Ea conferă foarte multă vitalitate, încredere în sine, inspiraţie, gustul aventurii, o foarte mare forţă interioară, curaj, generozitate, independenţă, creativitate artistică (în special în ceea ce priveşte artele vizuale şi dramaturgie); simţ strategic, putere de a transforma şi de a da o formă concretă ideilor (de a le vizualiza şi de a le materializa);


– Zmeul în Constelaţiile zodiacale Săgetător, Berbec, Leu, Balanţă, tot cu Junon în compunere. Este o configuraţie mai dinamică decât Piramida, deoarece dispune de opoziţia Junon-Mercur, Junon fiind totodată şi o corp ceresc-focar care canalizează şi împinge spre acţiune energiile tuturor planetelor. Prin poziţia sa în Constelaţia zodiacală a Berbecului şi în Casa a VI-a, Junon indică reuşite profesionale şi spirituale îndeosebi în domenii cultural-artistice şi medicale. Mercur, planetă care este opusă în acest caz lui Junon, indică stimulul mental care canalizează energiile creatoare spre focar (Junon), şi anume, faptul că, în sfârşit, tot mai mulţi oameni şi tot mai mulţi iniţiaţi vor acţiona în conformitate cu aspiraţiile lor autentice profunde şi, respectiv, cu învăţătura lor autentic spirituală, către o reuşită sigură.


– Nicovala formată în Constelaţiile zodiacale Leu, Fecioară, Scorpion şi Săgetător şi alcătuită din sferele de forţă planetară ale Soarelui, Lunii, ale lui Mercur şi Pluto, este un model planetar care generează şi susţine energia transformării şi purificării totale a fiinţei. Ea indică o evoluţie spirituală necesară (şi, adeseori, obligatorie), pentru care ea conferă putere de concentrare interioară, intuiţie, anumite capacităţi creatoare care ne vor ajuta să ne depăşim limitările de orice fel. Când acest model planetar este prezent într-o astrogramă, este un semn că nu ni se mai permite nici o amânare a transformării noastre evolutive, pe care trebuia să o realizăm de multă vreme (poate chiar de mai multe existenţe).


– Careul în T cardinal-mobil, prezent de două ori, este, la rândul lui, parte componentă din Crucea cosmică mobil-cardinală. Prin faptul că el conţine o opoziţie şi activează energiile Elementelor incompatibile, Careul în T ar mai putea fi numit şi „bateria energetică“ a unei astrograme. Planeta-focar (cea care dinamizează prin cuadraturi planetele opoziţiei) devine şi ea la rândul ei, cea mai puternică planetă a temei respective.
Modul vibratoriu cardinal conferă dinamism mai ales relaţional, în vreme ce modul vibratoriu mobil predispune la instabilitate, modificări, călătorii, învăţare şi comunicare. Ele atrag atenţia asupra unor posibile crize relaţionale sau chiar sociale, asupra unor conflicte extrem de puternice, atât individuale cât şi colective. Fie la nivel individual, fie la nivel de grup, avem de rezolvat unele slăbiciuni şi greşeli cu care venim din vieţile anterioare şi pe care ne-am asumat, pentru prezenta încarnare, să le depăşim definitiv. La momentul de hiatus solar din anul acesta există două astfel de configuraţii:

– careul în T cardinal-mobil alcătuit din opoziţia Mercur-Uranus, în Constelaţiile zodiacale Balanţă-Peşti (fiind, deci, o opoziţie matematică, pe grade, şi nu una în Constelaţii zodiacale), care este cuadratată de către Pluto în Constelaţia zodiacală a Capricornului, care tinde să ne aducă la suprafaţă (la nivel conştient) diferite reprimări, obsesii sau aspiraţii păstrate ani la rând sau chiar vieţi la rând undeva la periferia mentalului conştient şi a priorităţilor noastre vitale esenţiale;

– careul în T cardinal-mobil alcătuit din opoziţia Marte-Pluto, în Constelaţiile zodiacale Capricorn-Rac, care este cuadratată de către Uranus în Constelaţia zodiacală a Peştilor; cuadraturile lui Uranus sunt cuadraturi matematice, şi nu în Constelaţii zodiacale, care tind să ne pună brusc în condiţiile care ne sunt necesare pentru a realiza o transformare spirituală majoră sau pentru a ne maturiza pe deplin din punct de vedere spiritual; într-o astfel de configuraţie subtil-astrală, cei cu un mental suficient de puternic si de echilibrat pot experimenta cu uşurinţă stări superioare de conştiinţă, însă la cei care au o minte slabă sau agitată ori la cei depresivi sau chinuiţi de diverse frici pot apărea ca din senin diverse probleme de ordin psihic; cei care nu au avut niciodată în vedere aspectul spiritual al vieţii pot fi confruntaţi cu experienţe spirituale dificile sau dure, din punctul lor de vedere, experienţe care le pot zgudui din temelii întreaga existenţă, dar care îi vor putea conduce totuşi, adeseori, la realizarea faptului că DUMNEZEU este o Realitate şi nu o simplă convingere sau convenţie socială.

– crucea cosmică cardinală cu Junon şi crucea cosmică mobil-cardinală cu planetele aşa-zis „alchimice“ Mercur, Marte, Pluto, Uranus. Aceasta este o cruce cosmică extrem de complexă, şi iată de ce: ea începe în calitate de cruce cosmică mobil-cardinală şi se termină în calitate de cruce cosmică cardinală. Din punct de vedere practic, aceasta înseamnă că avem ceva fundamental de înţeles şi de transformat sau de eliminat definitiv din fiinţa noastră (confuzii, prejudecăţi, dorinţe inferioare sau nesănătoase, ignoranţă), pentru a ne continua astfel evoluţia spirituală fiind mai maturi, mai curajoşi, mai puternici fizic şi mental, mai apţi pentru angrenarea în relaţii umane împlinitoare, benefice. Ea se formează în Constelaţiile zodiacale mobile Peşti, Gemeni, Fecioară şi în Constelaţia zodiacală cardinală a Capricornului şi se încheie în Constelaţiile zodiacale cardinale Berbec, Rac, Balanţă, Capricorn, în intervalul 19.08, 2h14 (+3hGMT) – 9.09.2009, 15h09 (+3hGMT). Este deci o configuraţie complexă, cu două momente de debut:
– unul la ora 2h14 (+3hGMT), când Mercur intră în cuadratură cu Pluto
– al doilea la ora 23h43, (+3hGMT), când Marte intră în cuadratură cu Junon.
Astfel, ambele închid pătratul alcătuit din:
– Junon în Constelaţia zodiacală a Berbecului, în mişcare retrogradă aparentă
– Marte în Constelaţia zodiacală a Gemenilor dar care schimbă Constelaţia zodiacală până la terminarea configuraţiei, trecând astfel în Constelaţia zodiacală a Racului.
– Saturn în Constelaţia zodiacală a Fecioarei, conjunct cu Mercur, care va schimba Constelaţia zodiacală până la terminarea configuraţiei, trecând în Constelaţia zodiacală a Balanţei; totodată, pe durata configuraţiei, Mercur intră în mişcare retrogradă aparentă
– Pluto în Constelaţia zodiacală a Capricornului, în mişcare retrogradă aparentă, dar în acelaşi timp planeta „stabilă“ în Constelaţia zodiacală până la finalul configuraţiei astrologice.

Conştientizată şi pusă în acţiune îndeosebi în aspectele ei superioare sau chiar medii, energia subtilă a Crucii cosmice mobile rezultante conferă deschidere pentru activităţi noi sau care, de obicei, nu ne stârnesc interesul, susţine curiozitatea armonioasă şi formele de înţelegere spontană şi profundă (mai ales că Saturn este implicat în această configuraţie), ne ajută în conştientizarea, acceptarea şi eliminarea fricilor de tot felul; în plus, putem avea un apetit intelectual mai mare, suntem mult mai dispuşi să acceptăm şi chiar să facem transformări care altădată ne-au speriat, putem ierta cu mai multă uşurinţă şi putem constata o amplificare a simţului umorului. De asemenea, pentru cei perfect sănătoşi, sunt recomandate călătoriile de orice fel, dar mai ales vacanţele petrecute în zone de spiritualitate.
Pentru nativii care au un nivel spiritual înalt sau pentru adepţii şi practicanţii unei căi spirituale autentice, această perioadă este foarte bună pentru meditaţiile de lungă durată care sunt dedicate trezirii sufletului, revelării Sinelui sau comuniunii directe şi neîntrerupte cu DUMNEZEU.
Energiile superioare ale Crucii cosmice cardinale rezultante conferă capacitate organizatorică, spirit de decizie şi de orientare, curaj şi forţă de a duce la bun sfârşit ceea ce am început de natură benefică, disponibilităţi excelente de conducere, responsabilitate şi bun-simţ, integrare corectă în timp a aproape tuturor acţiunilor, punctualitate, înţelegerea corectă a faptelor şi a oamenilor, corectitudine şi fermitate, voinţă fermă, capacitate profundă de dăruire şi abandon în faţa Voinţei Divine, inteligenţă, putere de focalizare pe lungă durată, amplificare a intuiţiei şi a puterii de pătrundere mentală, pasionalitate armonioasă, autocontrol, continenţă sexuală perfectă, vitalitate erotică, armonie corporală, agilitate, promptitudine.
Pentru nativii care au un nivel spiritual ridicat, perioada poate fi caracterizată de profunde şi intense purificări ale egoului, de capacităţi sporite de purificare, exorcizare şi de (auto)vindecare, de rezistenţă în posturile alimentare de lungă durată (de 21 sau chiar 49 de zile), de rezolvare înţeleaptă a tuturor deciziilor.

CONSIDERENTE SPIRITUALE CU PRIVIRE LA CONSTELAŢIA ZODIACALĂ A SCORPIONULUI

Pentru o înţelegere cât mai corectă şi mai profundă a semnificaţiei şi a energiilor subtile astrale care ajung prin intermediul acestei Constelaţii zodiacale în lumea şi în fiinţa noastră, oferim mai jos sinteza câtorva pasaje din cartea recent apărută a lui Rodica Purniche, „Generaţiile sexuale ale secolului XX“, Editura Lux Sublima 2008:

Constelaţia zodiacală a Scorpionului şi eliminarea

Dintre toate Constelaţiile zodiacale, Scorpionul este singurul care cunoaşte o dublă reprezentare simbolică: şarpe şi acvilă. Şarpele reprezintă natura umană grosieră, ataşată şi chiar dependentă de plăceri pe care nu le poate controla; acvila este simbolul transcenderii acestor dorinţe, dar şi al eliberării spiritului de sub tirania şi limitările materiei şi ale instinctului brutal al vieţii. În acest simbolism dual avem, de altfel, cheia existenţei: energia care ne poate crea cele mai mari probleme şi neîmpliniri (atunci când este lăsată să se manifeste haotic) ne poate conduce către cele mai profunde realizări (atunci când este cultivată şi rafinată conştient). Uneori, în anumite reprezentări zodiacale care nu au cunoscut o foarte mare popularitate, Constelaţia zodiacală a Scorpionului mai este reprezentată şi printr-un şarpe cu aripi (dragon), simbol rezultat probabil din combinarea celor două (şarpele şi acvila), dar a cărui semnificaţie rămâne aceeaşi: transcenderea naturii umane grosiere şi elevarea ei prin controlul Spiritului asupra Materiei. Dragonul învins şi perfect stăpânit de iniţiat apare frecvent în tratatele alchimice, el semnificând reuşita Marii Opere şi separarea grosierului de subtil. Acesta este, de altfel, şi înţelesul ultim al mitului păsării Phoenix, cea care renaşte din propria ei cenuşă: rafinarea şi înţelegerea superioară ne eliberează din lanţurile inerţiei şi ignoranţei, făcându-ne să renaştem într-o nouă dimensiune existenţială – cea spirituală, divină.

La modul simplist spus, el este asociat cu cele mai puternice şi magice mistere din viaţa noastră; sexualitatea (care este conexă atât cu energiile vieţii, cât şi cu acelea ale morţii); moartea şi regenerarea; puterea; transformarea. Părţile trupului guvernate de Scorpion sunt organele de eliminare şi de reproducere. Aceasta arată că una dintre energiile caracteristice acestei Constelaţii zodiacale este şi energia descendentă, cea care are ca rol eliminarea din organism a tuturor reziduurilor rămase după transformarea hranei fizice în constituenţi energetici şi resturi materiale. Din punct de vedere medical, un trup care asimilează corect este acela care şi elimină corect. Organismul care nu elimină este un organism care nici nu asimilează. Orice stagnare energetică, fie ea grosieră sau subtilă, generează blocaje la absolut orice nivel, fie el fizic sau mental.
Greşeala comportamentală care generează, menţine şi amplifică acest tip de dezechilibru este agresivitatea. Ei i se mai poate asocia posesivitatea şi, derivat din ea, acumularea, care duce la blocajele mai sus-amintite.
De asemenea, persoanele cu o dominantă aşa-zis „cerebrală“ pot ajunge în aceeaşi situaţie, ca urmare a unei „sărăciri afective“, ştiut fiind că energia afectivă are şi un aport puternic al Elementului Apă. Atunci când nativul ignoră, reprimă sau desconsideră sentimentele, cu timpul el va ajunge la un real deficit al Elementului Apă în fiinţa sa, care va avea drept consecinţe disfuncţii mari de eliminare.

Pentru a înţelege şi mai bine o temă natală din punctul de vedere al acestei energii specifice a Constelaţiei zodiacale a Scorpionului, mai trebuie spus că adevăratul nostru organ de eliminare este, totuşi, mintea. Atunci când mintea nu ştie ce să elimine, ea elimină tot şi atunci, la nivel fizic, apare diareea. Persoanele caracterizate de plăcerea sau de obiceiul necontrolat de a vorbi, persoanele foarte agitate mental, persoanele foarte fricoase, fiinţele bârfitoare sunt adeseori confruntate cu acest dezechilibru al organelor de eliminare. Atunci când mintea nu ştie ce să reţină, ea reţine tot şi apare constipaţia. Ea caracterizează fiinţele care se ascund (nu contează dacă de ceilalţi sau de ele însele), fiinţele care uneltesc, fiinţele care se reprimă sau care în mod conştient refuză să comunice devenind, în timp, foarte închise (în vorbirea curentă chiar există zicala: „un individ constipat“, prin care se indică de fapt o fiinţă foarte închistată din punct de vedere mental sau comportamental).

Constelaţia zodiacală a Scorpionului şi regenerarea

La nivelul organelor noastre sexuale ia naştere şi se maturizează „bateria energetică“ a fiinţei umane şi anume, spermatozoidul la bărbat şi ovulul la femeie. Prin uniunea lor totală, ele dau naştere unei noi vieţi umane, în urma actului amoros, atunci când cuplul alege în mod conştient să conceapă un copil. Atunci când cuplul practică fuziunea amoroasă fără continenţă sexuală, aceste „baterii“ energetice părăsesc permanent trupul nostru, deoarece energia rezultată este una descendentă. Ca urmare a unei educaţii sexuale greşite, organele noastre de regenerare – care produc permanent „bateriile“ energetice ale vieţii – au ajuns să fie privite drept organe de eliminare: se consideră chiar, în mod aberant, că este „normal“ să eliminăm energia sexuală, la fel cum eliminăm urina şi fecalele, ca şi cum energia sexuală ar fi un reziduu!
Continenţa sexuală constituie, dimpotrivă, aspectul normal şi sănătos al sexualităţii, care face ca organele noastre sexuale să fie şi să rămână organe de regenerare.
Graţie continenţei sexuale, energia rezultată în urma fuziunii amoroase capătă o direcţie ascendentă, ceea ce face ca fluidele sexuale (sperma la bărbat şi secreţiile specifice – inclusiv sângele menstrual – la femeie) să nu se mai elimine, ci să fie transformate în energie, este trăit pe durate lungi de timp orgasmul fără descărcare etc.

John Humphrey Noyes scrie, în lucrarea intitulată „Continenţa sexuală – prima revoluţie sexuală a Occidentului“: „Nu este deloc adevărat că sămânţa este un excrement precum urina, care necesită o descărcare/eliminare frecventă şi periodică. Natura ne-a pus la dispoziţie alte căi pentru eliminarea ei. De fapt, ea are o valoare imanentă şi funcţionează cel mai bine atunci când este păstrată. Spre exemplu, în cazul animalelor, prezenţa sămânţei, şi nu eliminarea sau lipsa ei, îl face pe taur superior boului.“

Constelaţia zodiacală a Scorpionului şi transformarea

Ca orice Constelaţie zodiacală de Apă, Constelaţia zodiacală a Scorpionului generează nevoia de securitate emoţională şi de siguranţă, dar mai ales în profunzimile abisale ale fiinţei. Ca orice Constelaţie zodiacală fixă, Constelaţia zodiacală a Scorpionului este caracterizată de diferite excese, pentru că modul vibratoriu fix este în rezonanţă cu energia acumulării. Ţinând cont că, împreună cu Constelaţia zodiacală a Taurului, ea reprezintă în horoscop axa posesiunilor de orice fel, putem să înţelegem de ce această Constelaţie zodiacală, dacă este bine reprezentată în temă, indică existenţa unor dorinţe intense, adesea dificil de conştientizat sau greu de acceptat. În clipa în care ne confruntăm cu afecţiuni severe ale sănătăţii, cu diferenţe mari de opinie în relaţiile cu ceilalţi, cu schimbarea unei reşedinţe, a unei profesii sau a unui regim politic şi nu facem faţă, am intrat deja în sfera de influenţă a schimbărilor şi a transformărilor pe care, de fapt, nu le acceptăm sau chiar refuzăm să le facem, chiar şi atunci când, la modul evident, ele sunt spre binele nostru! Aceasta ne atrage automat, prin rezonanţă, blocaje energetice de natura Constelaţiilor zodiacale fixe şi mai ales de natura Constelaţiei zodiacale a Scorpionului.

Constelaţia zodiacală a Scorpionului şi puterea

Întreaga istorie umană este fundamentată pe luptele pentru putere. Cea mai puternică (şi, de altfel, mai specifică lumii materialiste în care trăim) a ajuns însă să fie astăzi aproape ignorată pentru că, încifrată în povestiri şi basme şi apelată mereu în producţiile artistice, ea s-a „demonetizat“: lupta dintre Bine şi Rău. Răul este adeseori puternic pe moment, iar Binele în timp. De aceea, cei care nu au răbdare nici nu cred în forţa Binelui. Cei care vor, în mod egoist, totul ACUM, sfârşesc de cele mai multe ori prin a pactiza, conştient sau nu, cu Răul. El ne înlănţuie de iluziile acestei lumi şi el ne determină să ne identificăm cu ele – cu diplomele pe care le primim, cu cunoaşterea pe care o dobândim, cu bunurile pe care le avem şi cu funcţiile cu care suntem investiţi. El este cel ce vrea totul, cel care se teme cu adevărat de transformare, lui îi este o teribilă frică de moarte, deoarece moartea îl separă de tot ceea ce el acumulează. Tocmai de aceea, se spune adesea că cine nu ştie să moară, nu ştie de fapt să trăiască. Cine se teme de moarte, se teme de viaţă, câtă vreme viaţa înseamnă transformare, conştientizare, abnegaţie, iubire. Egoul vrea putere, vrea să domine, să-şi impună voinţa proprie, să aibă totul. Nevoia de putere personală apare atunci când vrem să ne ştim în siguranţă, când vrem să fim siguri că nimeni nu ne obligă la nimic. În acest fel ne amăgim cu iluzia că nimeni nu trece dincolo de voinţa noastră, că tot ceea ce ne conferă plăcere şi ocrotire va dăinui pentru totdeauna.

Florin Onitza, un mare astrolog român, spunea la un moment dat: „Pentru cel înţelept singura permanenţă a Universului este impermanenţa.“ Aceasta înseamnă că, în realitate, viaţa există aproape pretutindeni, iar moartea, atunci când este privită din punctul de vedere al lui DUMNEZEU, nu există în realitate nicăieri. Un alt înţelept a afirmat, la un moment dat: „Atunci când este privită dintr-un anumit punct de vedere, Realitatea cea misterioasă şi Atotcuprinzătoare a lui DUMNEZEU TATĂL ne apare întocmai ca o sferă al cărei focar enigmatic se află pretutindeni, iar circumferinţa ei nu se află nicăieri.“ Chiar şi atunci când (deocamdată) nu ne dăm seama de aceasta fiecare dintre noi, suntem, în inima noastră spirituală, una cu INIMA SPIRITUALĂ DUMNEZEIASCĂ ŞI ATOTCUPRINZĂTOARE A LUI DUMNEZEU TATĂL. De îndată ce începem să conştientizăm din ce în ce mai mult aceasta, devenim în felul acesta mult mai puternici întru DUMNEZEU, şi totodată în fiinţa noastră se declanşează o complexă şi tainică alchimie interioară care ne ajută să ne transcendem definitiv egoul.

yogaesoteric
20 august 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More