Principiile planetare – expresii pozitive şi negative

articol preluat de pe www.venus.org

În astrologie s-a vorbit de multe ori de „planete benefice” (Venus, Jupiter), şi „planete malefice” (Marte, Saturn). În realitate nu există planete benefice şi planete malefice, fiecare dintre planete având expresii energetice pozitive, benefice şi expresii energetice negative, malefice.

Înţelegând în mod corect acest aspect ne vom înţelege mai bine propria harta natală şi vom fi capabili să abordăm cu mai multă profunzime astrologia previzională, fiind mult mai pregătiţi să folosim cu înţelepciune tranzitele astrologice ca pe nişte momente privilegiate de asimilare a anumitor lecţii de viaţă, fără a le mai eticheta în mod superficial în „bune” sau „rele”.

Fiecare principiu planetar se poate exprima pozitiv, creativ sau negativ, auto-distructiv. Adică, acordarea individului la fiecare dimensiune a experienţei poate fi în armonie cu legile superioare sau într-o stare de dizarmonie, de discordanţă cu ele. Aceasta are ca rezultat utilizarea creativă sau greşită a diferitelor energii, forţe şi acordări.

Iată în continuare care sunt aspectele pozitive şi cele negative ale fiecărei planete.

SOARELE

Expresia pozitivă: radiaţia spiritului; revărsare creativă şi iubitoare a Sinelui.

Expresia negativă: mândrie; aroganţa; dorinţa excesivă de a fi special.

LUNA

Expresia pozitivă: sensibilitate, mulţumire interioară; curgere, simţ adaptabil al eului.

Expresia negativă: hipersensibilitate; nesiguranţă; simţ al eului nesigur, inhibitor.

MERCUR

Expresia pozitivă: utilizarea creativă a deprinderilor şi inteligenţei; raţiune şi putere de discernământ utilizată pentru a servi unor idealuri superioare; abilitatea de a cădea de acord prin înţelegere obiectivă şi exprimare verbală clară.

Expresia negativă: utilizarea greşită a deprinderilor şi a inteligenţei; amoralitate prin raţionalizarea tuturor lucrurilor; comunicare părtinitoare şi într-un singur sens.

VENUS

Expresia pozitivă: iubire; capacitate de a dărui şi a primi de la ceilalţi; împărtăşire; generozitatea spiritului.

Expresia negativă: auto-indulgenţă; lăcomie; cerinţe emoţionale; inhibarea afectivă.

MARTE

Expresia pozitivă: curaj; iniţiativă; puterea voinţei direcţionată conştient către scopuri legitime.

Expresia negativă: nerăbdare; impunere; violenţă; utilizare inadecvată a forţei sau ameninţări.

JUPITER

Expresia pozitivă: credinţă; încredere într-o putere superioară sau într-un plan măreţ; deschidere faţă de graţie; optimism; deschidere faţă de nevoia eului de a se perfecţiona.

Expresia negativă: încredere excesivă; lene; energie dispersată; lăsarea muncii pe umerii celorlalţi; iresponsabilitate; eul care se expansionează excesiv sau promite prea mult.

SATURN

Expresia pozitivă: efort disciplinat; acceptarea îndatoririlor şi responsabilităţilor; răbdare; organizare; demn de încredere.

Expresia negativă: auto-constrângere prin prea multă încredere în sine sau lipsă de credinţă; rigiditate; răceală; atitudine defensivă; inhibiţie paralizantă; teamă şi negativitate.

URANUS

Expresia pozitivă: acordarea la adevăr; originalitate; inventivitate; experimentare direcţionată; respect pentru libertate.

Expresia negativă: impunere; nerăbdare; nelinişte; nevoie permanenta de excitare şi schimbare fără un scop anume; revoltă; extremism.

NEPTUN

Expresia pozitivă: acordarea la întreg; realizarea dimensiunii spirituale a experienţei; compasiune care îmbrăţişează totul; trăirea unui ideal.

Expresia negativă: evadare auto-distructivă; ocolirea responsabilităţilor şi a nevoilor celor mai profunde ale eului; refuzul de a-şi conştientiza propriile motivaţii şi de a se mobiliza pentru orice.

PLUTO

Expresia pozitivă: acceptarea nevoii de a-şi focaliza mintea şi puterea voinţei asupra propriei transformări; curajul de a-şi înfrunta cele mai profunde dorinţe şi compulsiuni şi de a le transmuta prin efort şi intensitate a experienţei.

Expresia negativă: exprimare compulsivă a poftelor subconştiente; manipulare prin a impune celorlalţi să servească scopurilor proprii; utilizarea nemiloasă a oricăror mijloace pentru a evita durerea de a-şi înfrunta eul; infatuarea puterii.

Analizarea aspectelor fiecărei planete din cadrul unei hărţi natale ne va ajuta să descoperim gradul de armonie pe care un individ îl prezintă şi să elaborăm anumite modalităţi de corectare a discordanţelor care eventual există.

Vom înţelege de asemenea cu anticipaţie ce aspecte benefice se vor amplifica în mod natural în cazul anumitor tranzite, precum şi ce elemente perturbatoare specifice planetei tranzitate vor ieşi la suprafaţă pentru a fi conştientizate şi depăşite în cadrul altor tranzite.

Tocmai de aceea cunoaşterea profundă a principiilor planetare, atât în aspectele lor pozitive cât şi în cele negative, este de un real folos deoarece înţelegerea este extrem de importantă în orice proces de transformare benefică pe care îl urmărim în fiinţă şi în viaţa noastră.

Extras din cartea Astrologia, psihologia şi cele patru elemente scrisă de Stephen Arroyo şi apărută la Editura Deceneu.

Citiţi şi:
Planetele şi influxurile lor subtile astrale
Planetele retrodgrade

yogaesoteric
9 octombrie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More