Probabil e amuzant în lumea celor bogați: Uniunea Europeană a deblocat peste 71 de miliarde de euro pentru a cumpăra vaccinuri
La solicitarea eurodeputaților și a unor politicieni importanți, Ursula Von Der Leyen, președintele Comisiei Europene, a refuzat până acum să facă publice contractele încheiate cu companiile farmaceutice pentru vaccinuri.
În așteptarea verdictului instanțelor de judecată (deoarece New York Times a depus o plângere pentru ca aceste contracte să fie publicate), iată ce știm despre această afacere care, de doi ani, alimentează presa în Europa și a declanșat o puternică furie a cetățenilor și jurnaliștilor.
Uniunea Europeană a cheltuit peste 71 de miliarde de dolari pe contracte cu companii farmaceutice pentru a procura doze de vaccinuri.
S-au găsit o mulțime de bani pentru a vaccina oamenii. În timp ce Europa a făcut multe sacrificii în ultimii ani pentru a reduce locurile de muncă din cauza lipsei de bani, în timpul pandemiei covid s-au găsit în mod convenabil miliarde de dolari pentru a semna contracte cu laboratoarele.
Iar suma, dezvăluită în presa americană de Forbes, riscă să declanșeze furia nemărginită a anti-vaxx-erilor, dar și a apărătorilor cauzelor sociale, care nu au încetat niciodată să denunțe starea jalnică a spitalelor, de exemplu, unde mii de paturi au fost închise în ultimii ani.
Potrivit unui raport al Forbes publicat pe 12 septembrie și preluat de Lecourrier-du-soir.com, Comisia Europeană și-a spart pușculița, cheltuind peste 71 de miliarde de euro pentru contractele semnate cu laboratoarele. Potrivit sursei citate, această sumă a permis garantarea a 4,6 miliarde de doze de vaccinuri pentru țările europene. Sursa media a precizat că a obținut aceste informații dintr-un raport făcut public de Curtea de Conturi a UE.
Informația a fost confirmată de publicația spaniolă El Periodico. Potrivit acestei surse, între august 2020 și noiembrie 2021, Uniunea Europeană a semnat 11 contracte cu 8 laboratoare, la un cost de aproximativ 15 euro pe doză. Și asta nu este tot. Sursa adaugă că, până la sfârșitul anului 2021, costul a ajuns deja la 71 de miliarde de euro.
Iar Pfizer a câștigat premiul cel mare. Potrivit informațiilor obținute de presa spaniolă, gigantul american Pfizer a fost cea mai favorizată companie în contractele pe care UE le-a acordat companiilor farmaceutice. Numai Pfizer a primit 2,4 miliarde de euro (2.400.000.000) în trei contracte care i-au fost acordate.
Citiți și:
Putem opri jaful deceniului? De ce să mai cumpărăm zeci de milioane de vaccinuri pe care nu le vom mai folosi niciodată?
Ursula von der Leyen, pusă la zid în UE. A negociat de capul ei achiziția uriașă de vaccinuri covid. Avem Raportul Curții de Conturi al UE
yogaesoteric
23 iunie 2023