Problemă etică pentru corporaţiile care vor să introducă vaccinarea obligatorie: veganii nu vor să se imunizeze, iar legea le dă dreptate

Peste jumătate de milion de vegani ar putea veni la muncă, la birou nevaccinaţi, chiar dacă marile companii din Marea Britanie se gândesc să introducă măsura vaccinării obligatorii pentru angajaţi.

Potrivit The Telegraph, persoanele vegane ar putea fi scutite de vaccinare. Avocaţii avertizează că măsura vaccinării obligatorii pentru angajaţi ar ridica unele probleme etice, în speciale pentru vegani. Mai exact, chiar dacă vaccinurile de pe piaţă nu au în componenţă ingrediente derivate de la animale, simpla testare a serurilor pe animale contravine convingerilor veganilor.

În Marea Britanie există principiul de veganism etic, statut recunoscut de un tribunal anul trecut, astfel că acele companii care vor impune vaccinarea obligatorie ar avea şi o problemă juridică reală dacă angajaţii vegani se vor considera nedreptăţiţi.

Este probabil ca alte persoane din categorii protejate să fie apărate de legile drepturilor omului, inclusiv unele grupuri religioase, precum și persoanele cu anumite dizabilități sau afecțiuni medicale.

Unii vegani etici pot să nu fie de acord cu vaccinul, pe baza faptului că inevitabil este testat pe animale. Veganismul etic a fost găsit anterior de un tribunal pentru ocuparea forței de muncă drept echivalent cu o credință, capabilă să fie protejată”, a declarat pentru The Telegraph un purtător de cuvânt al firmei de avocatură Lewis Silkin.

Legislația privind egalitatea poate, de asemenea, să blocheze companiile să ceară noilor angajați să fie vaccinați dacă se încadrează în una dintre categorii.

Secretarul de Externe Dominic Raab a declarat că așa-numitele reguli „jabs for jobs” care au fost adoptate de mai multe companii importante din SUA, inclusiv Google și Facebook – sunt „politici inteligente”.

Deși dozele de vaccin disponibile în Marea Britanie nu conțin ingrediente derivate de la animale, unii vegani etici – care obiectează împotriva exploatării animalelor – spun că testarea pe animale în dezvoltarea vaccinurilor încalcă convingerile lor.

Jeanette Rowley, avocată pentru drepturile Vegan Society, a declarat că a primit aproximativ 100 de întrebări de la vegani care nu doresc să facă vaccinul și sunt îngrijorați de situația lor de angajare.

Sunt foarte afectați, din punct de vedere psihologic, că sunt nevoiți să facă față acestei dileme”, spune ea.

Guvernul britanic a introdus deja o legislație care prevede că tot personalul de îngrijire la domiciliu este necesar să fie vaccinat, o decizie despre care militanții au spus că va determina unele persoane din grupuri protejate să își părăsească locul de muncă.

Casele de îngrijire sunt obligate să respecte legislația, deci nu au de ales. Dar dacă oamenii vor fi concediați, atunci procedurile de demitere este necesar să fie corecte și rezonabile”.

Decizia a fost criticată pentru că, sunt de părere unii activişti din societatea civilă, acest fapt va atrage o mulţime de demisii, iar oamenii care au nevoie de ajutor la domiciliu vor rămâne fără sprijin.

Citiți și:
Dr. Corina Zugravu, sfaturi pentru cei care vor să treacă la o alimentaţie 100% vegană
Nouă întrebări de etică și de bioetică legate de vaccinurile anti covid-19

yogaesoteric
4 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More