Procese ce au loc la nivel cuantic pot declanșa mutații ale ADN-ului. Ce înseamnă aceasta și cum ne poate afecta

Este greu de conceptualizat comportamentul cuantic bizar al particulelor subatomice, care sunt adesea prea mici, trecătoare și contraintuitive pentru a le conceptualiza la orice scară tangibilă.

Noi cercetări sugerează că un fenomen cuantic neobișnuit ar putea avea un impact serios asupra structurilor biologice, provocând chiar mutații punctuale în moleculele ADN-ului. Rezultatul este că legăturile de hidrogen care leagă două spirale de ADN sunt primele afectate de un proces cuantic neobișnuit, numit tunel de protoni, potrivit unei cercetări publicate în luna ianuarie de oamenii de știință de la Universitatea din Surrey în revista Physical Chemistry Chemical Physics.

Tunelul de protoni apare atunci când un proton aparent dispare și reapare în altă parte, de cealaltă parte a unei bariere fizice sau energetice. Protonii sunt masivi în comparație cu alte particule subatomice care există pe scara cuantică, așa că nu este la fel de obișnuit să vezi un tunel de protoni precum este să vezi ceva de genul unui tunel de electroni. Dar este posibil și, atunci când se petrece într-o moleculă de ADN, poate muta în esență atomii într-un loc greșit, ducând la o mutație a codului genetic.

ADN-ul poate suferi mutații prin procese fizice cuantice

Mulți au bănuit multă vreme că lumea cuantică – care este ciudată, contra-intuitivă și minunată – joacă un rol în viața așa cum o cunoaștem noi”, a spus autorul principal și chimistul Marco Sacchi, de la Universitatea din Surrey, într-un comunicat de presă. „Deși ideea că ceva poate fi prezent în două locuri în același timp ar putea fi absurdă pentru mulți dintre noi, aceasta se petrece tot timpul în lumea cuantică, iar studiul nostru confirmă că tunelurile cuantice se formează și în ADN la temperatura camerei”.

Șansele ca una dintre aceste mutații cuantice să ducă la probleme medicale sunt rare. Lucrarea menționează că moleculele ADN sunt capabile să se corecteze destul de rapid. Dar, la fel ca în cazul oricărei alte mutații, este posibil ca aceste mutații să prindă și să se propage prin procesul de replicare al ADN-ului, provocând potențiale probleme sau chiar crescând riscul de cancer.

Există încă un drum lung și interesant în fața noastră pentru a înțelege cum funcționează procesele biologice la nivel subatomic”, a spus coautorul studiului și biologul cuantic Louie Slocombe în comunicat, „dar studiul nostru – și nenumărate altele din ultimii ani – au arătat că mecanica cuantică este confirmată în joc”.

Citiți și:
Pot vaccinurile pe bază de ARN-mesager să provoace felurite modificări genetice?
De ce este necesar să fie evitat acest vaccin antiCovid. Mesajul lui Robert F. Kennedy Jr.

 

yogaesoteric
9 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More