Procurorul General al României promite din nou pedepsirea abuzurilor din martie 2004

Încă două mitinguri de protest ale yoghinilor de la şcoala de yoga MISA au avut loc la Bucureşti, joi, 3 februarie 2005. Primul miting s-a derulat între orele 9:15-10:15, în faţa sediului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti din strada Scaune. Yoghinii au cerut din nou restituirea bunurilor reţinute în mod abuziv în cursul percheziţiilor din martie 2004. Nu au fost reprezentanţi ai presei. S-a lecturat Memoriul care a fost depus cu această ocazie la Parchet şi s-au scandat în forţă lozinci care s-au auzit până în Piaţa Rosetti şi au trezit curiozitatea trecătorilor.


Primăria Capitalei a aprobat şi un marş al yoghinilor din Piaţa Rosetti până la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, situat pe B-dul Libertăţii nr.14. Datorită condiţiilor dificile de trafic din această perioadă din Bucureşti, organizatorii au acceptat, la solicitarea Primăriei, să renunţe la acest marş.


Participanţii s-au deplasat individual până la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut loc un al doilea miting, prin care yoghinii au cerut din nou anchetarea şi sancţionarea procurorilor şi angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor însărcinaţi cu percheziţiile care au avut loc în data de 18 martie 2004.


Aici presa şi-a facut simţită prezenţa: Rompres, Realitatea Tv, Naţional Tv si Pro Tv. S-a depus un nou Memoriu, timp în care un trimis al  Instituţiei a ieşit să-i invite pe reprezentanţii manifestanţilor în audienţă chiar la Procurorul General al României, Ilie Botoş. Preşedintele MISA, Nicolae Catrina, s-a îndreptat către intrarea Parchetului şi a fost imediat înconjurat de către reprezentanţii presei, avizi să surprindă senzaţionalul momentului. Manifestanţii au continuat să scandeze diferite lozinci prin care îşi cereau drepturile. Între timp, s-a comunicat şi faptul că Memoriul nu a fost primit, datorită faptului că încă de săptamâna trecută acesta a ajuns pe masa Procurorului Botoş şi că s-a început procedura de rezolvare a dosarului, deci nu mai era necesară o nouă depunere.
 
După încheierea audienţei la Procurorul General Ilie Botoş, Dl. Nicolae Catrina a dat declaraţii presei şi apoi a rezumat la microfon discuţia avuta cu dl. Botoş. Acesta din urmă a afirmat că  bunurile yoghinilor, reţinute abuziv, se vor returna începând cu ziua de luni, 7.02.05, fără a fi necesară dovedirea faptului că ele aparţin sau nu persoanei respective (ţinând cont că într-adevăr aceste bunuri au fost ridicate ilegal de către oamenii legii) şi că se va începe şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de aceste abuzuri şi ilegalităţi. Menţionăm faptul că anterior li se ceruse yoghinilor să prezinte chitanţe de cumpărare sau alte acte care să dovească faptul că sunt proprietarii tuturor lucrurilor care le-au fost confiscate, ceea ce este evident aberant având în vedere natura acestor bunuri (de exemplu, aparate electrocasnice, bijuterii personale, telefoane mobile, cosmetice etc.). La sfârşit, toţi participanţii la miting, în culmea bucuriei, au scandat timp de câteva minute bune: VICTORIE!!!


Precizăm faptul că procurorul general Ilie Botoş a făcut o promisiune similară în luna iunie 2004, când a afirmat că în maxim 3 săptămâni vor fi restituite toate bunurile confiscate abuziv şi vor fi anchetaţi cei care s-au făcut vinovaţi de abuzuri la percheziţiile din martie 2004. Această promisiune nu a fost respectată nici până în prezent.
 
Reamintim că în luna martie 2004, în cadrul „celei mai mari operaţiuni” din ultimii 15 ani, 300 de procurori şi jandarmi înarmaţi au descins la 18 locuinţe private ale unor yoghini. Percheziţiile, majoritatea neregulamentare, realizate atunci, au fost în majoritatea cazurilor chiar jafuri armate. Au fost confiscate nenumărate bunuri care nu aveu nici o legătură cu obiectul anchetei, iar procedura penală de realizare a proceselor verbale nu a fost respectată. Aceste lucruri furate atunci nu au fost restituite nici până în prezent.


Este semnificativ faptul că stenogramele PSD publicate de presă la sfârşitul anului trecut (2004) arată dincolo de orice îndoială că seria de abuzuri, persecuţii şi nedreptăţi ce au fost îndreptate împotriva Şcolii de Yoga MISA au fost în realitate instrumentate din umbră de fostul partid de guvernământ, în frunte cu fostul prim ministru Adrian Năstase. În lumina acestor stenograme, care sunt nişte probe indubitabile de acţiune politică la ordin, Şcoala de Yoga MISA acuză lipsa de profesionalism şi onestitate a procurorilor Curţii de Apel Bucureşti care au acţionat în mod abuziv la comanda politică în cazul MISA şi al mentorului său spiritual Gregorian Bivolaru.


Într-un comunicat de presă, MISA afirmă: „Îndrăznim să sperăm că „vânătoarea de vrăjitoare” declanşată împotriva yoghinilor care nu au făcut nici un rău nimănui, a luat sfârşit în România şi că justiţia îşi va face neîntârziat datoria, respectând prezumţia de nevinovăţie, drepturile omului, şi toate libertăţile care sunt garantate de constituţie pentru orice cetăţean al acestei ţări.”


4 februarie 2005


yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More