Prof. Ioan-Aurel Pop: „Unii conducători ai Uniunii Europene fac o greșeală când consideră că ar fi bine ca națiunile să nu mai existe”

Să ne purtăm cu demnitate acolo unde mergem

Președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, a declarat că ne aflăm într-o epocă de „decădere” a spiritualității și că ne pasc aceleași pericole de pe vremea regimului totalitar comunist.

prof. Ioan-Aurel Pop

Noi deplângem faptul că în timpul regimului comunist trebuia să fim toți UTC-iști, pioneri, să strigăm toți «Trăiască Ceaușescu» dar, iertați-mă, acum mergem cam pe aceleași coordonate.

Eu dacă spun astăzi, într-un mediu intelectual, că Ludwig van Beethoven este sublim, că «Oda Bucuriei» este fundamentală pentru superioritatea spiritului omenesc, s-ar putea să fiu condamnat.

Suntem într-o primejdie.

Suntem într-o epocă de decădere a spiritualității. Eu vreau să cred că este o criză trecătoare și că ne-am putea reveni”, a spus prof. Pop într-un interviu acordat jurnalistului Dan Negru.

În ceea ce privește educația, președintele Academiei Române consideră că este important ca tinerii să înțeleagă importanța încrederii în gândirea omenească, astfel încât să nu ajungem simple instrumente.

Dar este necesar să recâștigăm dragostea tinerilor pentru învățătură, cunoaștere. Să-i convingem că nu Google îi învață, ci omul, că cea mai bună memorie este memoria noastră. Dacă golim conștiința noastră, tabula rasa cum zicea un filosof în secolul XVII, atunci putem să nu mai luăm noi deciziile. Ăsta-i secretul omenesc: găsirea de soluții.

Dacă lăsăm calculatorul să ia decizii, pentru că stochează informația și zicem că-i destul, noi vom deveni instrumente. Dacă omul s-ar mulțumi cu statutul său de instrument, atunci ar fi în pericol esența umană”, a continuat el.

Despre situația în care ne aflăm, fostul rector de la Babeș-Bolyai spune că unii conducători ai Uniunii Europene greșesc când cred că națiunile sunt un pericol pentru societate. De asemenea, el îndeamnă poporul român să se comporte cu demnitate, pentru că suntem cel mai numeros popor din Sud-Estul Europei.

Să ne purtăm cu demnitate acolo unde mergem, nu poți să te porți ca un servitor în clipa în care poți să te porți ca un stăpân.

O eroare a unor conducători ai Uniunii Europene, ai unor adepți ai globalizării, este că ei consideră că e bine ca societatea să existe fără națiuni și că națiunile ar fi principalul inamic al Uniunii Europene. Dar națiunile, așa cum sunt ele astăzi, sunt principalul subiect al Uniunii Europene. Și dacă noi am înțelege că este necesar ca ele să formeze un concert împreună, dacă am înțelege că națiunile nu le putem desființa…”, a mai adăugat el.

Citiți și:
Bogăție fără națiuni și națiuni fără bogăție în lumea postmodernă
A fi naționalist român înseamnă să fii, fără rezerve, un apărător al statului-națiune

 

yogaesoteric
17 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More