Prof. univ. dr. Michael Hudson: America tocmai a distrus un mare imperiu

Herodot (Istorie, Cartea 1.53) spune povestea lui Cresus, rege al Lydiei în jurul anilor 585-546 î.Hr., în ceea ce corespunde acum Vestului Turciei și țărmului ionic al Mediteranei. Cresus a cucerit Efesul, Milet și tărâmurile vecine vorbitoare de greacă, obținând tribut și pradă care l-au făcut unul dintre cei mai bogați conducători ai timpului său. Dar aceste victorii și bogății au dus la aroganță și orgoliu. Cresus și-a întors ochii spre est, ambițios să cucerească Persia, condusă de Cirus cel Mare.

Prof. univ. dr. Michael Hudson

După ce a înzestrat substanțial Templul cosmopolit din Delphi cu argint și aur, Cresus a întrebat oracolul său dacă va avea succes în cucerirea pe care o plănuise. Preoteasa Pythia a răspuns: „Dacă te duci la război împotriva Persiei, vei distruge un mare imperiu”. Prin urmare, Cresus a pornit să atace Persia în jurul anului 547 î.Hr. Mărșăluind spre est, el a atacat Frigia, statul vasal al Persiei. Cyrus a organizat o operațiune militară specială pentru a-l alunga pe Cresus, învingându-i armata, capturându-l și profitând de ocazie pentru a pune mâna pe aurul Lydiei pentru a introduce propria monedă de aur persană. Deci Cresus a distrus într-adevăr un mare imperiu, dar acesta era al său.

Să trecem rapid la campania de astăzi a administrației Biden de a extinde puterea militară americană împotriva Rusiei și, în planul doi, a Chinei. Președintele a cerut sfaturi de la analogul de astăzi al oracolului din Delphi din antichitate: CIA și grupurile de reflecție aliate acesteia. În loc să îl avertizeze asupra orgoliului, i-au încurajat visul neocomunist că atacarea Rusiei și a Chinei ar consolida controlul SUA asupra economiei mondiale, atingând astfel sfârșitul istoriei.

După ce au organizat o lovitură de stat în Ucraina în 2014, Statele Unite și-au trimis armata proxy a NATO spre est, oferind arme Ucrainei pentru a duce un război etnic împotriva populației sale vorbitoare de limbă rusă și pentru a transforma baza navală rusă din Crimeea într-o fortăreață NATO. Această ambiție similară celei a lui Croesus a avut ca scop să atragă Rusia în luptă și să-i epuizeze capacitatea de a se apăra, distrugându-i economia în acest proces și distrugându-i capacitatea de a oferi sprijin militar Chinei și altor țări vizate pentru că au căutat autodependența ca alternativă la hegemonia americană.

După opt ani de provocări, un nou atac militar împotriva ucrainenilor vorbitori de limbă rusă a fost pregătit în mod vizibil, gata să se îndrepte spre granița cu Rusia în februarie 2022. Rusia și-a protejat concetățenii vorbitori de limbă rusă de noi violențe etnice prin organizarea propriei Operațiuni militare speciale. Statele Unite și aliații săi din NATO au confiscat imediat rezervele valutare ale Rusiei deținute în Europa și America de Nord și au cerut ca toate țările să impună sancțiuni împotriva importului de energie și cereale rusești, sperând că astfel se va prăbuși cursul de schimb al rublei. Departamentul de Stat „Delphic” se aștepta ca aceasta să-i determine pe consumatorii ruși să se revolte și să răstoarne guvernul lui Vladimir Putin, permițând SUA să-și instaleze aici o oligarhie clientelară precum cea pe care o alimentase în anii ’90 sub președintele Elțîn.

Un produs secundar al acestei confruntări cu Rusia a fost blocarea controlului american asupra sateliților săi din Europa de Vest. Scopul acestei lupte intra-NATO a fost de a bloca visul Europei de a beneficia de pe urma unor relații comerciale și de investiții mai strânse cu Rusia prin schimbul produselor sale industriale cu materii prime rusești. Statele Unite au ruinat această perspectivă prin aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream, tăind accesul Germaniei și al altor țări la gazul rusesc la preț redus. Acest fapt a făcut ca principala economie europeană să rămână dependentă de gazul natural lichefiat (GNL) american, care este mai scump.

Pe lângă faptul că este necesar să subvenționeze gazul european intern pentru a preveni o insolvență generalizată, o mare parte din tancurile germane Leopard, rachetele americane Patriot și alte „arme minune” ale NATO sunt distruse în luptele împotriva armatei ruse. A devenit clar că strategia americană nu este pur și simplu de a „lupta până la ultimul ucrainean”, ci de a lupta până la ultimul tanc, rachetă și altă armă care este eliminată din stocurile NATO.

Se aștepta ca această epuizare a armelor NATO să creeze o piață de înlocuire vastă pentru a îmbogăți complexul militar-industrial american. Clienților săi din NATO li se spune să își mărească cheltuielile militare la 3 sau chiar 4% din PIB. Dar performanța slabă a armelor americane și germane pe câmpul de luptă ucrainean ar putea să fi prăbușit acest vis, în timp ce economiile europene se scufundă în depresie. Iar în condițiile în care economia industrială a Germaniei a fost deranjată de întreruperea comerțului cu Rusia, ministrul german de finanțe Christian Lindner a declarat la 16 iunie 2023 pentru ziarul Die Welt că țara sa nu își poate permite să plătească mai mulți bani la bugetul Uniunii Europene, la care a fost mult timp cel mai mare contribuabil.

Fără ca exporturile germane să susțină cursul de schimb al euro, moneda va fi sub presiune față de dolar, deoarece Europa cumpără GNL și NATO își reface stocurile de armament epuizate prin cumpărarea de noi arme din America. Un curs de schimb mai mic va comprima puterea de cumpărare a forței de muncă europene, în timp ce reducerea cheltuielilor sociale pentru a plăti pentru reînarmare și a oferi subvenții pentru gaze scufundă continentul într-o depresiune.

O reacție naționalistă împotriva dominației americane se ridică în întreaga politică europeană și, în loc ca America să își blocheze controlul asupra politicii europene, Statele Unite ar putea sfârși prin a pierde – nu numai în Europa, ci mai ales în tot Sudul global. În loc să prefacă rubla rusească în moloz, așa cum a promis președintele Biden, balanța comercială a Rusiei a crescut vertiginos, iar oferta sa de aur a crescut. La fel au făcut și deținerile de aur ale altor țări ale căror guverne urmăresc în prezent să își de-dolarizeze economiile.

Diplomația americană este cea care scoate Eurasia și Sudul global din orbita SUA. Demersul orgolios al Americii pentru dominația mondială unipolară ar fi putut fi dezmembrat atât de rapid doar din interior. Administrația Biden-Blinken-Nuland a făcut ceea ce nici Vladimir Putin și nici președintele chinez Xi nu ar fi putut spera să realizeze într-o perioadă atât de scurtă. Niciunul dintre ei nu era pregătit să arunce mănușa și să creeze o alternativă la ordinea mondială centrată pe SUA. Dar sancțiunile americane împotriva Rusiei, Iranului, Venezuelei și Chinei au avut efectul unor bariere tarifare de protecție pentru a forța autosuficiența în ceea ce diplomatul UE Josep Borrell numește „jungla” mondială din afara „grădinii” SUA/NATO.

Deși Sudul Global și alte țări se plâng de dominația SUA încă de la Conferința de la Bandung a Națiunilor Nealiniate din 1955, acestea nu au avut o masă critică pentru a crea o alternativă viabilă. Dar atenția lor a fost acum concentrată de confiscarea de către SUA a rezervelor oficiale de dolari ale Rusiei în țările NATO. Acest fapt a risipit ideea că dolarul este un vehicul sigur în care se pot păstra economii internaționale. Confiscarea anterioară de către Banca Angliei a rezervelor de aur ale Venezuelei păstrate la Londra – promițând să le doneze oricărui adversar neales al regimului socialist al acesteia pe care diplomații americani îl vor desemna – arată cum lira sterlină și euro, precum și dolarul, au fost folosite ca arme. Și, apropo, ce s-a petrecut cu rezervele de aur ale Libiei?

Diplomații americani evită să se gândească la acest scenariu. Ei se bazează pe singurul avantaj unic pe care Statele Unite îl au de oferit. Se pot abține să nu-i bombardeze, să nu organizeze o revoluție colorată, sau să instaleze un nou „Elțîn” care să dea economia pe mâna unei oligarhii clientelare.

Dar abținerea de la un astfel de comportament este tot ceea ce poate oferi America. Aceasta și-a dezindustrializat propria economie, iar ideea sa despre investițiile străine este de a sculpta oportunități de căutare a rentei de monopol prin concentrarea monopolurilor tehnologice și a controlului asupra comerțului cu petrol și cereale în mâinile americanilor, ca și cum aceasta ar fi eficiență economică, nu căutare de rentă.

Ceea ce s-a petrecut este o modificare în planul conștiinței. Vedem cum majoritatea globală caută să creeze o alegere independentă și negociată în mod pașnic cu privire la ce fel de ordine internațională își dorește. Scopul lor nu este doar de a crea alternative la utilizarea dolarilor, ci un întreg set nou de alternative instituționale la FMI și Banca Mondială, la sistemul de compensare bancară SWIFT, la Curtea Penală Internațională și la întreaga gamă de instituții pe care diplomații americani le-au deturnat de la Națiunile Unite.

Rezultatul va fi de anvergură civilizațională. Asistăm nu la sfârșitul istoriei, ci la o nouă alternativă la capitalismul financiar neoliberal centrat pe SUA și la economia sa de doi bani, la privatizarea, la războiul de clasă împotriva muncii și la ideea că banii și creditele ar trebui privatizate în mâinile unei clase financiare înguste, în loc să fie de utilitate publică pentru a finanța nevoile economice și creșterea nivelului de trai.

Ironia este că rolul istoric al Americii a fost acela că, deși ea însăși nu a fost capabilă să conducă lumea înainte pe aceste linii, încercările sale de a bloca lumea într-un sistem imperial antitetic prin cucerirea Rusiei pe câmpiile Ucrainei și încercarea de a izola tehnologia Chinei pentru a nu sparge încercarea SUA de a deține monopolul IT au fost marii catalizatori care au împins majoritatea globală pe aceste direcții.

Autor: Prof. univ. dr. Michael Hudson, SUA

Citiți și:
Generalul Dumitru Iliescu: Fabrica americană de minciuni
Ruperea Chinei de hegemonia americană intră în linie dreaptă
Despre impasul american: război mondial sau lume multipolară

 

yogaesoteric
24 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More