Profesorul Dumitru Chirițescu despre depopularea țării: «Suntem într-un război româno-român»


România pierde „sufletul neamului românesc”, pierde cultura, pierde trecutul și pierde viitorul. Suntem mult mai săraci decât în poeziile ceaușiste


România se confruntă cu cea mai mare migrație a unei țări pe timp de pace, doar Siria depășindu-ne, dar acolo situația este cu adevărat tragică.

În 2016, 209.456 de persoane și-au mutat reședința în alte state. Experții se așteaptă la o adâncire a declinului demografic al României în deceniile următoare, astfel populația României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), publicat în iulie 2015.

„Fenomenul depopulării este cea mai mare problemă pe care o are România în acest moment”, a spus profesorul de economie Dumitru Chirițescu la Craiova, unde a susținut conferința cu tema Depopularea României – cauze și efecte.

„În general, popoarele nu pleacă de acasă. Numai că noi, iată, plecăm de acasă. Acesta este marele paradox pe care noi îl trăim azi, acela că noi, românii, plecăm de acasă. Media plecărilor dintr-o țară în general se situează cam între 5 și 10% (plecări, veniri), numai că noi am pierdut, după 2007, 25% și pierdem în continuare masiv populație și suntem un caz particular”, a afirmat profesorul de economie potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, cauzele migrației populației din România sunt de ordin economic și cultural. „Este vorba de cauze economice, în primul rând. Suntem săraci, suntem mult mai săraci decât în poeziile ceaușiste”.

„Avem ceea ce ne este necesar, dar nu suntem bogați și, mai ales, dincolo de asta, nu avem capacitatea de a mobiliza factorii de producție, de a impune competitivitate și a însemna ceva în concurență din punct de vedere economic.

Evident că există cauze multiple pentru care suntem așa, dar cea mai importantă dintre ele este aceea că suntem un popor marginal în această parte a Europei. (…) O altă cauză este de ordin cultural: se pleacă din România, pentru că noi suntem într-un război româno-român și este necesar să recunoaștem: nu ne mai dăm «bună ziua» ca altădată, nu mai suntem atât de solidari între noi cum eram altă dată. Suntem cu adevărat răi între noi și este de cercetat de unde vine această răutate reciprocă. Viețile noastre stau sub acest semn al urii și personal fac un exercițiu teribil zilnic să nu intru acolo, iar în România este foarte greu să nu intri în acest război în care fiecare se războiește cu fiecare.

O altă cauză este dezvoltarea fascinației față de Occident în perioada de dinainte de 1989 datorată și acestei inferiorități de ordin civilizațional, acestui colț în care am fost împinși după 1945, de atrocitatea cu care comunismul a fost impus în România unde nu s-a permis nimic, mai ales în ultimul deceniu”, a spus prof. univ. dr. Chirițescu.

Acesta a precizat că efectele depopulării sunt foarte grave de ordin economic și de ordin cultural, cum ar fi apariția asimetriilor foarte mari în zona forței de muncă, pentru că „să nu mai găsești un zugrav sau un instalator la tine în țară este ca și cum ți-ar pleca gospodarul din propria gospodărie”.

„Tot aud spunându-se că România recuperează decalaje față de UE. Nu recuperează nimic, pentru că nu recuperează atât din creșterea PIB-ului real, cât prin plecarea populației. Noi, economiștii, facem o prostie că raportăm PIB-ul la numărul de cetățeni și spunem: avem 20.000 euro PIB/cap de locuitor. Da, dar prin plecarea locuitorilor există această creștere. Economia se produce cu oameni, iar oamenii sunt principalul mijloc și scop al unei lumi, ei sunt cei care mobilizează și ei sunt esența a ceea ce înseamnă economia și capital economic și ei dezvoltă capitalul social. Nu avem oameni, nu avem nimic, iar prin pierderea oamenilor putem pierde totul.

Efectele sunt și de ordin cultural, pentru că ne putem depersonaliza ca nație, putem pierde ceea ce Claude Levi-Strauss numește «pattern cultural», ne putem pierde sufletul neamului românesc cum spunea C. Rădulescu-Motru”, a subliniat Dumitru Chirițescu.

Potrivit acestuia, în acest exod în care pleacă elite și tineri care nu se mai întorc, România pierde „sufletul neamului românesc”, pierde cultura, bagajul informațional, pierde trecutul și pierde viitorul, „pentru că acei oameni odată plecați nu se mai întorc înapoi, la modul masiv vorbind”.

Citiți și:

Depopularea României de către oculta mondială!

Se pregăteşte mai pe ascuns, mai la vedere pulverizarea României

Depopularea masivă a ţării şi repopularea ei cu imigranţi – planul globalist care loveşte România

 

yogaesoteric
10 decembrie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More