Proiectul de lege pentru noile cărți de identitate cu cip aflat pe ultima sută de metri. Marii duhovnici: Nu mai luați niciun document nou

 

Introducerea noului tip de carte de identitate a fost votată în 6 decembrie 2017 de Senat, actualmente aflându-se în dezbatere la Camera Deputaților. Conform proiectului, românii vor putea avea cărți de identitate electronice, inclusiv copiii sub 14 ani. Noile buletine vor veni la pachet cu multe facilități: nu doar că le vom putea folosi pentru serviciile electronice, dar acestea vor putea ține locul cardurilor de sănătate actuale. Esențial este că nimeni nu va fi obligat să-și facă un astfel de buletin, dacă nu dorește, scrie avocatnet.ro.

Introducerea unor noi documente de identitate este o problemă discutată de ceva ani de către autorități. Concret, cărțile electronice de identitate s-a dorit a fi introduse începând cu 2014, doar că aceasta nu s-a putut face, deoarece Guvernul nu a stabilit cum vor arăta noile buletine și ce date vor cuprinde. Primii pași în realizarea acestui plan s-au făcut anul trecut, când un proiect legislativ a trecut de Guvern și a intrat în dezbaterea Parlamentului.

După ce Senatul a aprobat Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români, acesta a mers la dezbatere și vot în Camera Deputaților, forul decizional aici, dar aplicarea sa depinde și de aprobarea prin decret de către șeful statului și de publicarea în Monitorul Oficial.

În sinteză, acestea sunt modificările adoptate de Senat la capitolul actelor de identitate:

1. Românii vor avea un buletin electronic, pe care-l vor putea folosi și online
Cartea electronică de identitate va putea fi folosită de titularul său și online, pentru a beneficia de serviciile electronice bancare, fiscale, sociale, de educație ș.a.m.d. Noul tip de buletin ar aduce garanții suplimentare de securitate, micșorând tot mai mult posibilitatea folosirii unor documente false de identitate. Documentul de identitate va cuprinde și o imagine facială a titularului, dar și amprentele a două degete (opțional).

2. Buletinul va putea fi folosit drept card de sănătate
Odată ce noul buletin (cartea de identitate electronică) va fi emis titularului, acesta nu va mai avea nevoie și de cardul de sănătate pentru a proba calitatea sa de asigurat în sistem, pentru că buletinul va înlocui cardul de sănătate.
„Noul document de identitate nu va conține date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate își încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărți electronice de identitate. Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleași condiții din prezent”, scrie în comunicatul Guvernului.

3. Și copiii sub 14 ani vor putea avea buletin electronic sau simplu
Acum, regula este că actul de identitate se eliberează abia de la vârsta de 14 ani. Proiectul de lege le dă părinților posibilitatea să ceară o carte electronică de identitate și pentru copiii lor mai mici de 14 ani. „În cazul minorilor, la solicitarea părinților sau a reprezentaților legali, se introduce posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau electronică, indiferent de vârsta copilului”, se specifică în comunicat.

4. Nu toți românii vor fi obligați să aibă cărți electronice de identitate
Actul în dezbatere propune ca, pentru românii care nu sunt de acord cu ideea de carte electronică de identitate, din motive religioase sau de conștiință, aceștia să poată avea un tip de carte de identitate simplă. Asta înseamnă că buletinul lor nu va conține datele lor biometrice și că nu-l vor putea folosi pentru serviciile on-line enunțate mai sus. Practic, acest tip de buletin simplu nu ar fi foarte diferit de ceea ce avem în prezent.

5. Alte perioade de valabilitate pentru cărțile de identitate
Totodată, actul va stabili termene diferențiate de valabilitate a actelor de identitate, în funcție de vârsta titularului, astfel încât să fie surprinse mai bine schimbările aspectului nostru fizic: valabilitate de doi ani, pentru cei de până la 14 ani; patru ani, pentru cei între 14 și 18 ani; zece ani, pentru cei care împlinesc 18 ani și valabilitate nelimitată pentru cei care împlinesc 60 de ani, însă numai pentru buletinele simple, nu și pentru cele electronice.

Schimbarea buletinelor de identitate este o măsură propusă de Comisia Europeană. Aceasta ar vrea ca pe noile cărți de identitate din Uniunea Europeană să fie introduse datele biometrice, amprente și imagini faciale, pentru a preveni falsificarea acestor acte. Potrivit datelor furnizate de Agenţia UE pentru protecţia frontierelor, România se situează pe primul loc în clasamentul falsificărilor, urmată de Italia și Grecia.

Citiți și:

Buletinul electronic cu cip este premergătorul implantului de cip, deci se apropie îndeplinirea profeţiilor bilbice?

Franţa: Fişier gigantic cu date biometrice, adrese, e-mailuri etc., pentru 60 de milioane de cetăţeni

 

yogaesoteric
28 iulie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More