Propolis în loc de antibiotice: o modalitate ușoară de a lupta împotriva a numeroase boli

Propolisul este un bine-cunoscut remediu terapeutic, folosit de mult timp în medicină. Proprietățile sale cheie sunt acțiunile antioxidante și antimicrobiene.

Acest produs apicol cu virtuți uimitoare, este o mixtură aromată obţinută din răşini vegetale. Albinele colectează acest compus din axilele frunzelor şi mugurii anumitor copaci. Numit şi clei de albine, propolisul are o culoare verde-maro şi este folosit de insecte pentru a acoperi pereţii interiori ai stupilor, pentru a astupa crăpăturile şi găurile stupilor, pentru a lipi fagurii de rame, dar şi pentru a acoperi dăunătorii care au intrat în stup şi au fost omorâţi.

Cu mii de ani în urmă, civilizaţiile antice foloseau propolisul pentru proprietăţile sale medicinale. De exemplu, grecii îl foloseau pentru tratarea abceselor. Asirienii obişnuiau să-l aplice pe răni şi tumori, cu scopul de a lupta împotriva infecţiilor şi de a grăbi procesul de vindecare. Egiptenii, în schimb, îl foloseau atunci când îmbălsămau mumiile.

Compoziţia propolisului variază în funcţie de locaţia albinelor şi de plantele la care ele au acces. Aşadar, propolisul din Europa nu va avea aceeaşi compoziţie chimică precum cel din Brazilia. Acest fapt dă bătăi de cap cercetătorilor care încearcă să ajungă la nişte concluzii generale cu privire la beneficiile propolisului. Chiar şi aşa, există suficiente studii care demonstrează că propolisul este un produs prielnic pentru sănătate.

Compoziţie şi proprietăţi

Oamenii de ştiinţă au identificat peste 300 de compuşi în propolis. Majoritatea acestora este reprezentată de forme de polifenoli, nişte antioxidanţi care luptă împotriva bolilor şi a leziunilor organismului.

În mod specific, propolisul conţine polifenolii numiţi flavonoizi. Aceştia sunt produşi în plante şi au rol de protecţie.

Datorită compoziţiei sale, propolisul poate avea următoarele proprietăţi terapeutice:

  • proprietăţi bactericide;
  • proprietăţi antivirale;
  • proprietăţi antimicotice;
  • proprietăţi antiinflamatorii;
  • proprietăţi anestezice;
  • proprietăţi analgezice;
  • proprietăţi regeneratoare;
  • proprietăţi antitoxice.

De asemenea, propolisul are şi o puternică acţiune bioactivă.

Beneficii şi întrebuinţări

Chiar dacă cercetarea ştiinţifică este destul de limitată, oamenii de ştiinţă au observat că acest produs ne protejează de anumite bacterii, virusuri şi ciuperci.

Răni

Propolisul are un compus special numit pinocembrin, un flavonoid care acţionează precum un antifungic. Datorită acestor proprietăţi antiinflamatorii şi antimicrobiene, propolisul este util în vindecarea rănilor. Un studiu a constatat că propolisul poate ajuta persoanele care au suferit arsuri traumatice să se vindece mai repede prin accelerarea regenerării celulare.

Un alt studiu a arătat că tinctura de propolis aplicată local a fost mai eficientă decât o cremă pe bază de steroizi în reducerea celulelor mastocite în cazul rănilor chirurgicale. Celulele mastocite sunt asociate cu inflamaţia şi încetinesc vindecarea rănilor.

Herpes bucal şi genital

Unguentele cu propolis pot ajuta la accelerarea timpului de vindecare şi la reducerea simptomelor, atât în cazul herpesului bucal, cât şi al celui genital.

Un studiu a demonstrat că atunci când un unguent cu propolis a fost aplicat local de trei ori pe zi, acesta a ajutat la vindecarea herpesului mai rapid decât atunci când nu s-a folosit niciun tratament. Cercetătorii au descoperit că unguentul cu propolis nu numai că a redus cantitatea virusurilor herpetice prezente în trupul unei persoane, ci a şi protejat organismul împotriva altor eventuale erupţii cutanate.

Cancer

Există oameni de ştiinţă care sugerează că propolisul poate juca un rol în tratarea anumitor forme de cancer. Conform unui studiu, printre efectele anticanceroase ale propolisului se numără şi:

  • abilitatea de a împiedica înmulţirea celulelor canceroase;
  • reducerea probabilităţii ca celulele normale să devină canceroase.

Mai mult, studiul a sugerat şi că propolisul ar putea fi folosit ca o terapie complementară – însă nu ca un tratament propriu-zis – îpotriva cancerului. Un alt studiu a arătat că administrarea propolisului chinezesc poate reprezenta o terapie de sprijin ce ajută în tratarea cancerului de sân datorită efectelor antitumorale ale acestui produs apicol.

Propolisul ajută:

  • în orice proces inflamator din cavitatea bucală;
  • în orice tip de angină;
  • tratează bolile sistemului digestiv (inclusiv ulcerele de stomac);
  • reface ficatul.

Singura contraindicație în utilizarea propolisului este alergia. Este un alergen destul de puternic și poate provoca o reacție alergică, în special la persoanele cu sensibilitate la produsele apicole.

În ce formă poate fi folosit propolisul:

  • tincturi pe bază de alcool;
  • infuzii apoase;
  • mestecat ca guma de mestecat (cea mai eficientă metodă).

O metodă simplă dar foarte eficientă este următoarea: luați o bucată mică de propolis de dimensiunea unui cap de chibrit (cu cât este mai întunecată, cu atât calitatea este mai bună, înseamnă că are mai puține impurități de ceară). Puneți-o pe limbă și așteptați să se înmoaie. Apoi, lipiți-o cu limba de dinți pe partea dinspre obraz (în partea exterioară), la dintele din spate. Se recomandă să faceți aceasta după spălarea dinților, înainte de a merge la culcare.

Astfel, în timpul nopții în organism ajung gradat substanțele active.

Citiți și:
Propolisul – minunea vindecătoare ce ne este dăruită de albine
Apilarnilul – Tot ce este necesar să ştii despre el

 

yogaesoteric
30 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More