Psihanaliștii confirmă că fenomenul «selfie» ascunde anumite tulburări mintale

 

Odată cu dezvoltarea reţelelor de socializare, un nou trend a pus stăpânire pe utilizatorii acestora. Este vorba despre mult cunoscutele „selfie-uri”, care în opinia psihanaliştilor ascund numeroase probleme de sănătate mintală în rândul celor care le practică.

În ultimii ani, moda „selfie” a acaparat numeroşi utilizatori de internet şi în special pe cei care au conturi pe reţele de socializare. Comportamentul s-a ridicat la nivel de isterie generală şi din acest motiv psihanaliştii au încercat să ofere o explicaţie logică cu privire problemele mintale din spatele actului de auto-fotografiere.


Într-o lucrare ştiinţifică, realizată de 4 psihanalişti celebri din cadrul Universităţii Birmingham, se dezvoltă subiectul în cauză şi se concluzionează că maladia din spatele „selfie-ului” se cheamă tulburarea dismorfică a trupului (TDC) , cunoscută şi sub numele de urâţenie a trupului.

Majoritatea oamenilor se acceptă aşa cum sunt, sau pur şi simplu sunt „grijulii” în legătură cu acele defecte, unii însă devin obsedaţi de ceea ce toţi remarcă la ei ca fiind „urât”, inestetic, lăsând acest fals scop, de a îmbunătăţi acel defect, să le altereze uşor comportamentul şi viaţa.

TDC începe să-şi facă apariţia încă din adolescenţă, atunci când individul devine conştient de defectele sale. Imediat după această conştientizare, individul în cauză apelează la „selfie” pentru a încerca să găsească unghiul corect pentru a-şi ascunde defectele fizice. De aici şi până la un comportament obsesiv nu mai este decât un pas foarte mic.

Exemplele date în această lucrare înfăţişează tinerii britanici care cu disperare își doresc realizarea portretului perfect. Ei petrec multe ore din zi pentru a se fotografia, ca, apoi, în cele din urmă să încarce fotografia perfectă pe reţeaua de socializare. Apoi aşteaptă confirmarea prietenilor virtuali. Dacă această confirmare este cea așteptată, tinerii dezvoltă o manie în acest sens.

Specialiştii ne informează că personalităţile celor care apelează la „selfie” înregistrează caracteristici precum: perfecţionism, narcisism, personalitate izolată sau chiar respingere socială, tulburări psihice maniacale sau chiar sensibilitate stranie la acceptarea realităţii.

Mai mult de atât, „selfie-urile” declanşează un soi de dependenţă socială sau nevoia de a capta atenţia celorlalţi. Acest comportament nu este unul normal şi specialiştii avertizează că toţi cei care se învârt în această sferă au nevoie să-și conștientizeze urgent o astfel de tulburare.

TDC este o boală cronică, de durată, care dacă este lăsată să evolueze va „măcina” încet din interior viaţa individului, putând să îi dezorganizeze viaţa. Ca în orice boală prevenţia este cea mai bună, astfel dacă observaţi pe cei apropiaţi care manifestă un interes deosebit faţă de un defect fizic, este bine să vă interesaţi ce fel de viziune asupra conceptului de frumos domină în grupul lor, şi mai ales să vă feriţi de a critica acel amănunt la persoana în cauză, sau la orice altă persoană ce este pasibilă de consideraţiile dumneavoastră estetice!

Citiți și:
Dependenţa obsesivă de smartphone şi tabletă, boala care face ravagii printre elevi
Copiii-bufniţă ai erei digitale, generaţia care nu mai doarme noaptea. Ce urmări are obiceiul lor straniu
Sindromul retragerii sociale acute – unul dintre efectele unei societăţi bolnave

yogaesoteric
23 octombrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More