Punct și de la capăt după trei ani de război

Devine din ce în ce mai evident că războiul se va încheia cu doi mari câștigători, SUA și Rusia, și un mare păgubit – Europa.

La fel ca în pandemie, am avut trei ani de propagandă deșănțată a mass-media, a politicienilor și a specialiștilor de tot soiul, cu steagul Ucrainei afișat pe toate gardurile. Victimele de pe front și cele colaterale n-au contat nici cât negru sub unghie. Cinici și chiar criminali, războinicii de pe internet și-au făcut cu brio datoria, în interesul unor potlogari aflați la mii de kilometri distanță. Și, foarte vizibil, în detrimentul României.

Proiectul de țară enunțat de Traian Băsescu a fost accelerat până în punctul de explozie de către regimul Iohannis. Moldovenii de peste Prut sunt acum mai dezbinați decât au fost vreodată grație politicilor soroșistei Maia Sandu. Și grație politrucilor de la București parașutați la Chișinău, care și-au umflat piepturile și s-au comportat ca grofii de odinioară. Cu toate fondurile pompate de USAID (și amintite de Trump la capitolul „bani aruncați pe fereastră”), cu toate miliardele livrate pe axa Bruxelles-București-Chișinău, la alegerile din toamnă e foarte posibil ca așa-zișii proeuropeni ai Maiei Sandu să piardă, lamentabil, puterea.

Deocamdată România ar urma să se „mulțumească”, după trei ani de război la granița de est, cu sutele de milioane de euro cheltuite în sprijinul regimului Zelenski. Și cu pagubele mari rezultate din inundarea pieței cu produse ucrainene foarte ieftine. Politica unidirecțională a regimului Iohannis, cu ochelari de cal, a pariat exclusiv pe cartea războiului „la rupere”, în baza unor planuri evident greșite ale administrației Biden.

Pe măsură ce rusofobia și narativa cu „pericolul rusesc” au atins noi culmi, guvernele succedate la Palatul Victoria s-au întrecut în semnarea unor contracte oneroase de zeci de miliarde de dolari. Iar adevărata risipă cu bani de la buget, adevăratul jaf, abia urmează. Europa se pregătește sub comanda Ursulei von der Leyen să toace alte sute de miliarde de euro pe înarmare. Fără a atinge fantezista suveranitate în raport cu Washington-ul.

Economic, companiile americane din sectorul apărării, precum Lockheed Martin sau Raytheon, au beneficiat de comenzi masive pentru armament trimis Ucrainei, iar reconstrucția post-conflict anunță profituri substanțiale în beneficiul unor fonduri de investiții de tipul BlackRock. Și asta pe lângă mediatizatul contract de exploatare a pământurilor rare. Dacă va avea noroc, România va fi cel mult subcontractor în câteva proiecte.

Din punctul de vedere al aprovizionării cu energie (vitală oricărei activități economice), Europa a trecut de la dependența de gaze naturale rusești la dependența de GNL american, mult mai scump. Negocierile dintre Putin și Trump ar putea să readucă NordStream în prim-plan, cu o participație importantă din partea americanilor – și cu un preț pe măsură, menit să satisfacă ambițiile ambelor mari puteri.

Geostrategic, Statele Unite și-au întărit controlul asupra Europei de Est și au adus noi membri cu greutate în cadrul NATO. În paralel, Rusia a securizat o zonă-tampon în Ucraina de est și a dezvoltat grupul BRICS, cu perspective economice foarte interesante. Teritorial, Moscova a câștigat până la 20 de procente din suprafața Ucrainei, în timp ce Kievul a devenit un bastion anti-rus.

Poziționarea mass-media, a politicienilor și elitelor globaliste reflectă o combinație de idealism pervers, cinism dus la extrem, calcule geostrategice și grave erori de judecată. Deși intenția declarată a fost de „apărare a democrației și a ordinii internaționale bazate pe reguli”, în final am avut un conflict costisitor și deosebit de riscant, care a dezvăluit limitele puterii occidentale.

Se știa încă din prima zi că Ucraina nu poate învinge decisiv Rusia. Așa că insistența pe îngenuncherea Moscovei poate fi considerată iresponsabilă. O iresponsabilitate criminală, întrucât a cauzat sute de mii de morți, distrugeri imense și a adus lumea foarte aproape de un război global. O abordare mai pragmatică, axată pe negocieri timpurii – așa cum a sugerat Donald Trump, ar fi putut reduce amploarea tragediei. Din nefericire, interesele de natură ideologică și economică au prevalat.

Citiți și:
Putin, în fața liderilor FSB: SUA și Rusia vor lucra pentru rezolvarea problemelor mondiale
De ce ar putea Rusia să își repare legăturile cu Occidentul

 

yogaesoteric
6 martie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More