Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a acuzat Marea Britanie că l-a otrăvit pe Rasputin

 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat serviciile secrete britanice că l-au asasinat, în 1916, pe controversatul călugăr rus Grigori Rasputin. Zaharova a declarat în timpul unei conferinţe de presă că astfel de concluzii se pot trage după citirea cărţii fostului agent al Scotland Yard Richard Cullen, care se presupune că ar conţine documente de arhivă ale serviciului britanic de informaţii.

În plus, Zaharova a spus că Londra este implicată de asemenea în moartea ţarului rus Pavel I (1801) şi a politicianului din Congo, Patrice Lumumba (1961) – prim-ministrul legal ales al Republicii Congo, după declararea independenţei faţă de Belgia (iunie 1960).

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a ţinut să sublinieze că toate aceste asasinate au fost înfăptuite la comanda statului, iar Marea Britanie deţine un „record mondial al genocidului”. Potrivit estimărilor sale, britanicii au distrus până la 95% din aborigenii australieni în timpul colonizării, notează varianta în limba rusă a postului de radio Europa Liberă.

Zakharova a menţionat că a făcut aceste declaraţii ca răspuns la acuzaţiile făcute de autorităţile britanice despre implicarea Rusiei în crimele de contracte în străinătate. Londra a considerat că Rusia s-a aflat în spatele atacului asupra fostului agent GRU, Serghei Skripal, şi a fiicei sale, în oraşul britanic Salisbury, pe 4 martie. Conform investigaţiei, cei doi au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok.

Rusia a negat toate acuzaţiile, lansând la rândul său un tir ofensiv la adresa Regatului Unit.

Căştile Albe au fost acuzate anterior că au înscenat atacuri cu arme chimice în Siria, Rusia susținând ulterior că Marea Britanie este cea care le-a ordonat să facă aceasta. Televiziunea rusă de stat a susţinut, de asemenea, că armele chimice din Siria au fost de fapt produse de britanici.

Buletinele de ştiri de la televiziunea de stat din Rusia, din păcate, nu au arătat că aderă la standardele jurnalistice. Pentru a „dovedi” că organizația Căştile Albe a înscenat atacul chimic de la Douma, a difuzat imagini de pe un platou de filmare în care era regizată o astfel de scenă. Problema este că imaginile respective sunt uşor detectabile ca provenind din filmul (pro-regimul sirian) Omul Revoluţiei.

Și în aceste cazuri, ce a ajuns în mass-media principală, atât de o parte cât și de cealaltă, nu a reprezentat nimic altceva decât o campanie de dezinformare.

Citiți și:

Atacul chimic din Siria, o operațiune steag fals pentru discreditarea lui Assad

Afacerea Skripal, realități și speculații 
Comentarii și analize asupra unei făcături penibile ce a riscat să aprindă din nimic fitilul ultimului război mondial 

 

yogaesoteric
30 septembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More