Pușcăria ca proiect de țară? 4 milioane de români implicați în dosare penale? (III)
România – experimentul fricii, urii şi delaţiunii generalizate?
Citiți a doua parte a acestui articol
Cornel Nistorescu/ Cotidianul: „Banii și distracția la sfârșit de comedie Microsoft”
Bomba-bombelor a ajuns fâsul-fâsurilor! Marele dosar de anticorupție, adică investigarea și condamnarea celor implicați în afaceri ilegale cu peste 100 de milioane de euro, a luat sfârșit. Am fost amăgiți cu legături spectaculoase, turnătorii, implicații, bani, pedepse, personalități, politicieni, dracu și lacu. Un soi de sfârșit de lume mafiotă, prinsă într-o golănie cu sume enorme. Gata, corupția a ajuns la decont, iar voi mergeți și munciți liniștiți! Nimeni nu va rămâne nepedepsit! Un politician bucălat, spilcuit și găunos, în goană după declarații antologice, a scăpat următoarele prostii:
„Anticipez că Dosarul Microsoft ar putea fi un act de distrugere creatoare în societatea românească. Noi nu am făcut un proces al comunismului, dar Dosarul Microsoft ar putea echivala cu un simbolic proces al postcomunismului românesc. Din această perspectivă, procurorii și judecătorii nu vor face doar un act de justiție, ci un adevărat act istoric.”
Autorul acestor enormități este nimeni altul decât Cătălin Predoiu, la acea vreme propunerea PNL și a lui Klaus Iohannis la postul de premier al României. Noroc de la Dumnezeu că n-am avut un asemenea ghinion! Orbul găinilor în materie de politică pentru cei pomeniți mai sus a fost compensat de hazard. A demisionat campionul tupeului și obrăzniciilor politice (Victor Ponta) și a venit guvernul împiedicaților fără culoare politică, dar cu adeziuni, legitimații, acoperiri și susțineri dubioase. Adică premierul și guvernul tehnocrat. Așa am scăpat de un premier care să semneze asemenea enormități.
Ce s-a ales din istoricul scandal Microsoft, devenit cu vremea dosarul cu același nume? A funcționat perfect ca un algocalmin parfumat pentru populația nemulțumită. Toată lumea și-a imaginat că o fraudă așa grosolană nu mai poate fi mătrășită. Și, în sfârșit, banda politică amestecată în afacerea licențelor Microsoft pentru educație va fi pedepsită. Iar banii, recuperați! Adică Nicu Niro va stropi trei luni la panseluțele din sectorul său și va mătura aleile din Complexul cu iz chinezesc Dragonul Roșu. Mai dă un milion de euro și adio! Dinu Pescariu și Claudiu Florică rămân cu ce-au apucat. Eventual unul mai cumpără un parc sportiv și niște terenuri, mai dă în gât doi-trei politicieni, iar celălalt îl va înlocui pe Sebastian Ghiță la furnizarea de hard și soft către SRI, guvern și alte ministere.
Cel mai pedepsit, dar și mai fericit este șoldoveanul Pinalti. A luat trei ani și 3,9 milioane de euro despăgubire. Din pedeapsa de trei ani se scad cele 8 luni cât a stat în arest plus procentul de diminuare din cauza vârstei și, după o pârnaie de probă, Pinalti pleacă. Ori nu mai are nimic pe numele său, ori își roagă copii să vândă o casă de pe Coasta de Azur sau să spargă un cont rezultat din afacerile cu energie și se poate trece pe primul loc în lista „diștepților”. A fost primar, a făcut bani, a ajuns celebru, a băgat și degetul la mititică și poate zice că și-a aranjat familionul pentru tot restul vieții.
Nici Cocoș nu are a se plânge. La câte contracte de zeci și sute de milioane a învârtit el și Coana Joițica, se poate duce direct în Dubai cu burta la soare. Mai face câteva luni, plătește 3,7 milioane de euro (mira-m-aș să nu-i arate SRI-ul o „ieftinire” și o învârteală!?) și salutare. Altă față, alt guvern, alt premier, alți bani pentru campania electorală a viitorului președinte.
Cea mai nebună afacere de corupție din ultimii 10 ani ne-a fost vândută ca un spectacol anti-corupție și sfârșește ca o deziluzie ieftină, înscenată pentru fraieri.
Unde sunt banii depuși la PDL pentru campania electorală? Ce s-a ales de investigația lui Vasile Blaga? Ce trafic de influență a fost făcut prin Elena Udrea pentru aceleași licențe Microsoft? Cine l-a întrebat despre istoricul afacerii pe George Maior, cel care era la capătul firului?
Bugetul public a pierdut peste 100 de milioane de euro (unii zic că peste o jumătate de miliard) ca să recuperăm pe hârtie ceva în jur de 17 milioane, deși eu cred că nu vom vedea nici jumătate din ei.
Dar cea mai cumplită amărăciune vine de la faptul că am furat-o. Am fost amăgiți că se va face dreptate și prejudiciile vor fi recuperate. Și, când acolo, din marea anticorupție de paradă au ieșit trei pedepse de patru feluri pe care le iau cămătarii sau țiganii din Ferentari pentru o încăierare fără motiv.
Vorba omului necăjit:
– Mi-ar plăcea și mie un doi-trei ani de pârnaie din care să fac jumătate și să-mi ia tot ce-mi găsesc în afară de nevasta de care am divorțat și la care am lăsat toate milioanele!
PS: Era să ne scape principala consecință a anticorupției: tuturor celor condamnați le pare rău.
Prejudiciul afacerii Microsoft estimat provizoriu în august 2014 era 60 milioane de euro. Cifra a fost intonată de însăşi LCK from DNA într-un interviu pentru Adevărul Live. Ce-i drept, LCK a spus tot atunci că „cifra s-ar putia să criască sau să scadă”. LCK are întotdeauna dreptate: cifra a scăzut, de la 60 la nici 11 milioane de euro.
Ăsta-i tot platouaşul de şpăgi confirmate, în înţelepciunile lor, de către judecătorii Înaltei Curți. Pentru recuperare, tot ei au şi feliat prejudiciul după cum urmează: Pinalti de la Neamţ trebuie să dea înapoi 3,9 milioane; Cocoş de la Elena Udrea 3,7 milioane; G. Sandu de la Minister 2,19 milioane euro. Şî Niro dăla complexu Europa trăsă deie dâcât un meleuon dă ieuro. Nicu nici nu cade la puşcărie ca ăilalţi fraieri, dar însă totuşi iel o să deie la mătură pîn sectoru 2.
După sentinţă, madrigalele mediatice DNA au părut oleacă dezorientate. Ce să-i faci? Ele au slăvit afacerea Microsoft cu triluri asortabile elixirului din Sfântul Graal, iar acum licoarea cam pute a poşircă de pufoaică. Nu-i mai puţin adevărat că, la livrare, nici cumpărătorii produsului nu şi-au pus întrebarea de ce li s-or vinde substanţe mântuitoare în bidon spălat superficial… Aici, însă, explicaţia vine din multimilenara aspiraţie către dreptate a noastră, a Românilor (lacrimă).
Deci. Prilej de bucurie că s-a adeverit cum că balauraşul cu trei capete corupte aproape rău, plus încă unul semirău (cu suspendare) a şutit aprox. 11 milioane de euro. Pentru acest prejudiciu certificat, cea mai mare pedeapsă este trei ani de puşcărie. Practic, condamnatul major Pinalti va dormi sub pază numai câteva luni dacă nu se schimbă nimic la apel.
E confortabil. E reconfortant. E lăudabil că în acest dosar nu se pune deloc problema „beneficiarului real”, aşa cum s-a pus în Trofeul Calităţii. În foarte complicatul context de securitate din Europa şi întreaga lume, nu este nici oportun, nici corect politic să existe un astfel de beneficiar real. Faptul că mai toţi condamnaţii din Microsoft au scris cu creionul pe hârtie că banii şutiţi finanţau campanii electorale este, bineînţeles, o minciună menită să întineze numai numele Partidului; şi chiar dacă această comparaţie deja nu se mai suportă nici măcar pe ea însăşi, zic că trebuie onorate cu ovaţii condamnările micuţe, umanitare, din dosarul Microsoft pentru un prejudiciu de 11 milioane de euro, faţă de binemeritatele condamnări duble din Trofeul Calităţii, unde prejudiciul imputat a fost de 1,45 de milioane.
Clar: astăzi, justiţia independentă (lacrimă) nu se lasă influenţată de politicienii reprobabili care nu pun preţ pe respectarea drepturilor şi libertăţilor, tovarăşi! Din fericire, dosarul Microsoft confirmă exemplar respectul şi devoţiunea statului de drept faţă de libertatea noastră. Practic, a întregului nostru partid. Jos comunizmu!
Constantin Gheorghe (Facebook)
De trei ani nu avem parte decât de spectacolul grețos al tele-justiției și de zgomot de cătușe. Iar după trei ani s-a scremut muntele și a născut nu un șoricel, ci doar un excrement de șoricel: pedepsele în dosarul Microsoft.
Pentru asta Kovesi se crede îndreptățită la încă un mandat de trei ani în fruntea DNA, după ce, timp de aproape șapte ani, cât a fost Procuror General al Republicii, sub ochii ei blând-bovini corupția a luat proporții apocaliptice, după cum ne spune acum madam.
Un post ca al ei este unul cu care îți termini cariera, nu ți-o începi. Dacă la 33 de ani ești Procuror General al Republicii, îți pui niște întrebări. Cum ar fi „Ce mă recomandă pe mine pentru postul ăsta? Că experiență n-am, mare lucru nu-i de capul meu, ca jurist, n-am făcut nimic fundamental în sistemul juridic românesc. Nu cumva voi fi doar o unealtă în mâinile unor păpușari?” Dacă nu ți le pui, sigur nu-i nimic de capul tău. Și se vede.
Acum politica tembelă în materie de justiție de după 2004 ne-a dus într-o fundătură. Din păcate, DNA a ajuns să fie arbitrul suprem în stat, ține loc și de putere legislativă, și de putere executivă, și de putere judecătorească. Soarta unei țări e în mâinile unei individe mediocre, vanitoase, răzbunătoare și depășită de responsabilitățile pe care toți le-au lăsat în seama sa. Și nu le poate face față. Doar că în loc să recunoască eșecul său, și al DNA, individa vrea și mai multă putere. O putere cu care nu poate face nimic. Pentru că NU știe ce să facă, și pentru că nu e treaba DNA să se substituie Parlamentului, Guvernului, administrației publice, centrală și locală.
DNA se identifică, periculos, cu statul. Fără să fie așa ceva. Este doar o imensă povară pentru o națiune aflată, la rândul ei, în derivă. Iar asta se vede. Și ne costă.
Traian Băsescu aduce acuze grave la adresa DNA. Fostul preşedinte a declarat la România TV că din 2015 Direcţia Naţională Anticorupţie, în frunte cu Laura Codruţa Kovesi, a intrat „într-un joc care nu e al României” şi a devenit „partenerul mafiei”. Băsescu este nemulţumit de faptul că mafioţii sunt lăsaţi cu sutele de milioane de euro în conturi, cu avioane şi cu vile la Monaco, în timp ce doar cei pe care i-au denunţat în faţa procurorilor au de suferit.
„În momentul de faţă prietenii DNA sunt mafioţii care au rămas cu avioane, cu sute de milioane în conturi, cu vile la Monaco doar pentru că pot da pe gură nişte politicieni cărora le-au dat bani să cumpere găleţi, geci, găini pentru electorat. […]
Toată mafia a devenit partenerul DNA pentru că se urmărește o decredibilizare totală a politicului. Eu știu povestea Microsoft din 2012 și cine îndrăznește să spună că n-am fost informat minte. Sunt dubii în afacerea Microsoft din 2012. Spectaculos este că au apărut oameni care spun că au avut inițiativa să se predea în 2013, 2014 când DNA știa din 2012. S-a căutat o găselniță ca Florică și Pescariu să treacă drept primii care au dat primele informații la DNA și să nu se afecteze ceea ce au furat… Tăcerea mea are o limită! Din 2015 DNA a intrat într-un joc care nu e al României. Să-i lași pe mafioți cu toată averea în timp ce pui cătușe la oamenii politici care n-au luat banii acasă… Nu-i lăsați pe mafioții cu sute de milioane să zâmbească de la Monaco, povestea grupului de la Monaco nu îmi este necunoscută”, a declarat Traian Băsescu la România TV.
Fostul preşedinte a fost foarte vehement la adresa şefei DNA şi a politicii instituţiei: „Dacă dai la DNA un nume de om politic căruia i-ai dat bani în campanie şi reclami astăzi, fie că-s 10 ani, tu eşti bun şi rămâi cu tot ce ai furat ca mafiot, fie că te numeşti Pescariu, Florică, Dobrescu. Dacă torni pe cine ai ajutat în campanie, rămâi cu averea, procurorului îi sclipesc ochii de bucurie dacă îi dai un nume de om politic”.
„Microsoft se derulează de vreo 10 ani. Kovesi a fost şi procuror general al României, avea raportări de la structurile de informaţii, iar astăzi vine să-mi spună public că au fost dosare dosite. (…) Se întâmplă ceva dubios în România. Firmele româneşti sunt distruse, nu sunt luaţi corupţii, tot soiul de delatori au devenit partenerul DNA. Se urmăreşte o decredibilizare totală a clasei politice”, a spus Traian Băsescu, lăsând de înţeles că şefa DNA a închis ochii ca procuror general la anumite nereguli.
Traian Băsescu a spus că are câteva întrebări pentru Laura Codruţa Kovesi, pentru a cărei numire la conducerea DNA chiar el a insistat: „Care e sinceritatea afirmației că vor să recupereze miliardul care a fost furat la Microsoft? Unde e dosarul Revoluției, cum a fost închis când tu ai fost de două ori procuror general? De ce spunem «Vreau să recuperez banii patriei, atâta timp cât pentru un denunţ îi las pe Pescariu şi Florică să plece cu sutele de milioane pe care le-au furat»? Că asta ne-a spus dna Kovesi, că s-a furat 1 miliard când dânsa era procuror general şi Coldea era prim-adjunct al SRI. (…)
Nu poţi să vii în 2013 să-mi spui «În sfârşit am aflat, au venit doi oameni de bine, unul e Florică, altul e Dinu Pescariu, îi iertăm pentru că ei au făcut denunţuri şi îi arestăm pe ăia care au luat milioane şi i-au băgat în geci». Ca şi despre ANRP, unde eu am sesizat instituţiile de informaţii pe o sesizare directă făcută de Elena Udrea, «Bă, vedeţi că e ceva acolo în neregulă». Nici despre Marta nu am primit vreo notă că ar fi pe undeva, că ar fi omorât. Dacă există vreo structură care mi-a spus ceva despre Marta, eu o autorizez să facă publică informarea pe care mi-a trimis-o”, a mai spus Traian Băsescu.
Radu Tudor: Senator PNL: „Democrația se duce naibii. Țara nu se conduce cu DNA”
Membri ai comisiilor juridice din Camera Deputaților și din Senat au reacționat vehement după ce Laura Codruța Kovesi a declarat că senatorii şi deputaţii ar trebui să îşi motiveze refuzul de a aproba arestările sau reţinerile cerute de DNA. Mai mult, Kovesi le-a sugerat aleşilor să schimbe regulamentul Parlamentului.
„Ce facem acum, transformăm Parlamentul într-un fel de demon al națiunii? Sunt unii care votează și unii care nu votează, nu poate să ducă treaba asta într-o negativizare exagerată. Cu asta nu sunt de acord. Doamna Kovesi ar trebui să pună înaintea zelului de arestare a corupților, democrația din România. Pentru că ea dacă distruge Parlamentul și îl transformă într-un fel de paria al societății, democrația se duce naibii. Țara nu se conduce cu DNA”, a reacţionat liberalul Cristian Bodea, membru în Comisia juridică a Senatului. „Haideți să ne întrebăm la ce folosește o motivare? Votul rămâne vot, ea nu-l poate schimba. Indiferent ce motivare e acolo, ea nu poate să o atace, conform Constituției. Nu poate nici să spună că Parlamentul a avut motive greșite. Ea vrea doar o chestie mediatică prin care să ne atace”, a mai spus Bodea.
„Noi ca procurori când luăm o decizie, o motivăm, judecătorii când iau o decizie, o motivează. Parlamentul când respinge astfel de cereri, nu motivează niciodată”, a declarat Kovesi la RFI, stârnind indignarea aleşilor. „Această cerință am văzut-o și-n raportul MCV și întotdeauna va exista o motivare a unei cereri de respingere atunci când va exista o cerere de respingere. Putem să avem modificări de regulament în sensul acesta, astfel încât comisia juridică să întocmească două puncte de vedere, unul de aprobare, unul de respingere, iar în funcție de voturi să existe o motivare atât pentru aprobare cât și pentru respingere”, a declarat deputatul UNPR Eugen Nicolicea, membru în Comisia juridică din Camera Deputaților.
„Parlamentul nu este o instanță care dă o decizie și pe care o și motivează. Este un loc unde, potrivit regulamentului, parlamentarii se pronunță, prin vot secret, asupra unor situații speciale. Sigur că Parlamentul primește sugestii din partea altor instituții, însă deciziile le ia singur. Prevederea constituțională care dă posibilitatea Camerelor sau președintelui să ceară începerea urmăririi penale sau reținere sau arestare, la solicitarea instituțiilor abilitate, nu conține o asemenea solicitare de motivare”, a comentat şi senatorul PSD Ioan Chelaru pentru Jurnalul Național.
„Noi nu suntem instanță. Noi suntem parlamentari, avem o altă treabă. Nu putem să facem așa ceva (n.r. să modifice regulamentul). Asta ar însemna să ne substituim organelor judiciare” – Ciprian Nica, deputat PSD și vicepreședinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților
Cel pe care-l vedeți în imagine trăgând pe nas și mișcându-se necontrolat este Florian Coldea, șeful operativ al SRI. Adică cel care are butoanele României, scrie pe Facebook Chris Terheș, liderul Coaliției Românilor împotriva Corupției din America. Terheș a difuzat o înregistrare video de la bilanțul SRI din martie 2016.
„Cel care a transformat justiția în «câmp tactic». Cel care a băgat SRI în economie, în școli, în societatea civilă, în politică, în presă, în tot ce vreți. Văzându-i mișcările, gesturile și mimica, voi vă simțiți în siguranță cu acest om la butoanele României? Această poziție a avut-o la bilanțul SRI de azi, când vorbea Hellvig și era prezent și Iohannis. Vă dați seama ce necontrolat este când nu e în public, dacă în fața camerelor abia se poate controla? Cum s-a ajuns ca un om care nu își poate controla propriile mișcări și gesturi să controleze aproape toată România? Chiar vreși să-i dați acestui individ și mai multă putere?”, a scris Terheș.
O altă înregistrare video din ianuarie 2015 care confirmă:
Potrivit unei postări pe contul de Facebook al reputatului medic ieșean Răzvan Constantinescu, medic primar medicină internă și gastroenterologie la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași (pe care l-a și condus o perioadă) și șef de lucrări la UMF „Gr. T. Popa” Iaşi, șeful operativ al SRI suferă de o afecțiune extrem de gravă și de rară, numită sindromul „Coreea Huntington” (boală progresivă neurodegenerativă ereditară, caracterizată prin demență, declin cognitiv, coordonare defectuoasă a mușchilor, și coree, fiind afectat în primul rând sistemul nervos – Wikipedia).
Potrivit Inpolitics.ro, întrebat de internauți dacă e sigur de diagnosticul respectiv, medicul Răzvan Constantinescu a răspuns sec: „Predau chestia asta”.
Lumea Justiției: Tic și Toc – Ticurile „Binomului”
Generalul SRI Florian Coldea și sefa DNA Laura Kovesi trădează nervozitate maximă. Nu par deloc siguri pe ei, iar gesturile le arată grijile. Urmăriți filmele cu cei doi, dând din cap și din picioare în momente oficiale. Sunt depășiți de responsabilitatea funcțiilor? E cazul să ne îngrijorăm?
La mai toate ieșirile publice din ultima perioadă, cei mai puternici oameni ai momentului – capii Binomului SRI-DNA – adică generalul SRI cu trei stele Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, se manifestă printr-o serie de ticuri de natură să ne îngrijoreze. Generalul Coldea dă suspect de mult din sprâncene, din cap, din mâini și spate, în timp ce Laura Codruța Kovesi dă din picioare ca o dansatoare tiroleză.
Ținând cont de uriașele răspunderi ale funcțiilor pe care le îndeplinesc cei doi, ne întrebăm dacă nu cumva aceștia lucrează sub un stres uriaș, căruia nu îi mai fac față – cu atât mai mult cu cât în 2005, când a făcut numirile la marile parchete, fosta ministresă a Justiției Monica Macovei declara public în repetate rânduri că „rezistența la stres” e o condiție crucială pentru candidații la șefia marilor parchete.
Întrucât nu putem să spunem dacă stresul e de vină pentru ticurile lor, supunem atenției opiniei publice două filmulețe realizate în martie 2016, de la Bilanțul SRI și respectiv de la audierea în Secția pentru procurori din CSM a unicei candidate pentru șefia DNA, invitându-vă să vă dați cu părerea despre natura acestor gesturi. E cazul să ne îngrijorăm sau nu?
Urmăriți imaginile aici.
Citiți și:
Dezvăluiri: DNA arestează doar păpușile, nu și păpușarii sistemului
Teorie incendiară: adevăratul scop urmărit de tandemul SRI-DNA
România lucrului țapăn făcut
yogaesoteric
9 iunie 2016