Puterea de iniţiativă

Privind atent la vasta panoramă a lumii, la umanitatea care aleargă agitată în timpul scurtei vieţi fizice este imposibil să nu apară întrebarea: Pentru ce toate acestea? Unde ne îndreptăm? Care este motivul pentru care trăim? Care este cea mai bună şi mai scurtă cale prin care putem ajunge la destinaţie?

Mulţi dintre noi nu au un ţel în viaţă; doar sunt purtaţi de val ‒ precum o bărcuţă din hârtie aflată pe apele învolburate ale unui torent de apă. Foarte puţini îşi pun întrebarea pentru ce trăiesc şi unde se îndreaptă. Cu toate acestea, mulţi, deşi nu sunt conştienţi de ţelul pe care îl au în viaţă, au putere de iniţiativă şi reuşesc să obţină ceea ce îşi doresc în plan material. Ce este această iniţiativă? Este o putere creativă, o scânteie a Creatorului Infinit aflată în fiecare dintre noi.

Activităţile principale ale majorităţii oamenilor sunt limitate doar la a mânca, a munci, a se distra şi a dormi. Energia lor creativă nu este deloc dezvoltată. Când viaţa este trăită în acest mod, care este diferenţa dintre un om şi un animal? Psihologii spun că există o diferenţă foarte mare: râsul. Da, într-adevăr, este bine să râdem ‒ cine nu îşi foloseşte această putere dumnezeiască pierde un aspect al dezvoltării umane reale. Nu e bine să fim serioşi şi gravi şi să ne fie frică să zâmbim. Dacă facem aceasta, atunci nu ne vom putea bucura cu adevărat de viaţă.

În afară de capacitatea unică de a râde, omul are o altă calitate superioară: iniţiativa. Ce este această putere miraculoasă? America este ţara tuturor posibilităţilor materiale, a iniţiativelor în afaceri; India este ţara tuturor posibilităţilor spirituale, a iniţiativei în spiritualitate. Iniţiativa este puterea de a crea; a crea înseamnă a face ceva ce nu a mai făcut nimeni. Iniţiativa este abilitatea creativă care provine direct de la Creator. Gândeşte-te ce ai făcut în viaţa ta cu această putere dumnezeiască? Câţi oameni urmăresc cu adevărat să îşi folosească acest dar dumnezeiesc? Trec zile, luni, ani şi ei sunt neschimbaţi, cu excepţia vârstei. Un om care are iniţiativă este glorios, strălucitor ca o stea ‒ creând ceva din nimic, făcând imposibilul posibil cu ajutorul marii puteri oferite de Spiritul Suprem.

Eliminarea unidirecționalităţii

Există trei tipuri de oameni cu iniţiativă: tipul extraordinar, mediu şi comun. Cei care nu fac parte din aceste clase intră în categoria non-entităţilor. Întreabă-te: „Am intenționat vreodată să fac ceva ce nu a mai făcut nimeni?” Acesta este punctul de plecare prin care poate fi dezvoltată iniţiativa. Dacă încă nu ţi-ai pus această întrebare, atunci faci parte dintre miile de oameni care gândesc, în mod greşit, că nu au puterea să acţioneze diferit de cum o fac zi de zi. Ei sunt precum nişte somnambuli care se mişcă mecanic. Dacă ai trecut prin viaţă în acest mod somnambulic, atunci spune-ţi: „Eu deţin cea mai mare calitate a omului ‒ iniţiativa. Fiecare fiinţă umană deţine puterea de a crea ceva nou şi inedit. Nu îmi voi mai permite să fiu păcălit de conştiinţa materială şi hipnotizat de mediul în care mă aflu!” Dar când îţi spui: „Deja a fost realizat totul şi în fiecare clipă se descoperă ceva nou. De ce să mai urmăresc să fac şi eu ceva?” ‒ atunci te cufunzi singur în frustranta şi iluzoria conştiinţă materială în care se află mii de oameni.

Pe plan spiritual, de asemenea, foarte mulţi urmează pasiv o cale în timpul vieţii. Deşi nu sunt deloc mulţumiţi şi fericiţi, ei rămân încătuşaţi în religia de care aparţine familia lor, fără să se gândească dacă aceasta li se potriveşte sau nu. Omul este necesar să acţioneze conştient şi să înţeleagă toate experienţele prin care trece.

Ghidul meu spiritual, Sri Yukteswarji, obişnuia să îmi spună: „Ţine minte, dacă ai în interior acea credinţă care este cu adevărat dumnezeiască şi îţi doreşti ceva care nu există în acest univers, atunci acel aspect va fi creat pentru tine.” Eu deţin această credinţă de nezdruncinat şi întotdeauna am văzut că îmi sunt îndeplinite toate dorinţele.

Puterea de iniţiativă rămâne în mulţi oameni nedezvoltată, nefolosită şi neexprimată. Această putere este nativă sufletului; ea a fost oferită tuturor, însă foarte puţini o folosesc. Cum o poţi dezvolta? Dacă nu ţi-ai dezvoltat puterea de a gândi creativ, atunci poţi urmări să îmbunătăţeşti descoperirile făcute de alţii. Efortul depus pentru îmbunătăţirea invenţiilor altora este cea mai comună formă a iniţiativei.

A doua calitate a iniţiativei, cea medie, este demonstrată în oamenii care au capacitatea de a scrie cu uşurinţă sau a inventa ceva nou care nu are o semnificație specială.

Calitatea extraordinară a iniţiativei este manifestată atunci când te ridici deasupra tuturor şi străluceşti precum un Burbank sau un Edison. Aceştia au fost oameni care au avut iniţiativă spirituală. A fost oare Dumnezeu părtinitor când le-a oferit această putere? Au fost ei singurii aleşi de Voinţa Dumnezeiască? Nu. Pur şi simplu ei şi-au folosit la maximum măreţia şi gloria inerentă sufletului lor. Aceia care caută gloria personală nu devin niciodată măreţi; îmbibaţi de mândrie, lor le lipseşte sprijinul real al lui Dumnezeu. Însă cei care se bucură să împărtăşească ‒ muzica lor, arta, curajul, veselia sunt cu adevărat măreţi.

Majoritatea oamenilor care au ajuns să fie cunoscuţi de întreaga omenire au fost călăuziţi în mod subconştient de moştenirea ereditară primită de la strămoşii lor. Ei şi-au folosit acest avantaj ereditar pentru a deveni extraordinari. Acela care deţine capacitatea de a modifica şi transforma radical mediul său, societatea în care s-a născut, este călăuzit de forţele lăuntrice subtile ale iniţiativei.

Descoperirea puterii din interiorul omului

Oamenii măreţi pot fi dezvoltaţi; nu este neapărat necesar să te naşti cu abilitatea de a avea iniţiativă. Prin înţelepciune, prin concentrare corectă, prin practica yoga, oricine îşi poate dezvolta puterea de iniţiativă. Aceia care au început să depună acest efort cu multe vieţi în urmă, culeg acum fructele acţiunilor lor.

Omul este necesar să fie pregătit să înfrunte chiar şi cele mai aspre critici, dacă doreşte să reuşească în ceea ce vrea să facă. Pentru a fi original este bine să nu intri în compania acelora care gândesc şi acţionează mecanic. Omul care are o iniţiativă extraordinară depăşeşte orice obstacol sau dificultate şi ştie în inima sa că el are dreptate. El porneşte la drum fără să aibă nici cea mai mică ezitare, cunoscând că în spatele său se află puterea creativă infinită a lui Dumnezeu.

La început este necesar să intri în contact cu această putere infinită. Ea este sursa tuturor iniţiativelor şi când ai reuşit să rezonezi cu ea, atunci conştientul şi subconştientul se vor îmbiba cu această putere. Mai demult mă temeam că tot ce voi face va dispărea, dar acum ştiu că aceasta nu este posibil, deoarece în tot ce realizez este manifestat acel principiu infinit care este sursa tuturor artelor, muzicii, cunoaşterii. Când sunt astfel sprijinit, ştiu că nu pot da greş.

Ori de câte ori doreşti să creezi ceva frumos, aşează-te cât mai confortabil şi meditează până când simţi că ai intrat în contact cu acea putere creativă inventivă infinită care se află înăuntrul tău. Creează ceva nou, dar asigură-te întotdeauna că eşti sprijinit de principiul creativ infinit. Fiecare fiinţă umană este menită a fi călăuzită şi ajutată de puterea creatoare a Spiritului Suprem. Mulţi oameni s-au împotmolit în mlaştina leneviei şi îndoielii, însă poți ieşi de acolo prin hotărâre neclintită.

Foarte multe fiinţe umane preferă să împrumute de la alţii idei, fără să-și exprime niciodată unicitatea lor interioară. Ce este distinctiv în tine? Unde este ascunsă acea măreaţă unicitate pe care ţi-a oferit-o Dumnezeu? Descoper-o şi foloseşte-o!

Fragment din lucrarea În căutarea eternității, de Paramahansa Yogananda

Citiți și:
Geniile citesc gândurile lui Dumnezeu
Meditaţia este cea mai înaltă formă de activitate
Evitarea unor «ciuguliri» incoerente pe calea spirituală (I)

 

yogaesoteric
17 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More