Puterea tainică a efectului placebo explicată

 

Ştiaţi că ne putem transforma procesele biologice pur şi simplu prin ceea ce credem că reprezintă adevărul? Efectul placebo este definit ca o îmbunătăţire simţită, observabilă sau măsurabilă a sănătăţii sau a comportamentului, care nu este rezultatul direct al unei medicaţii sau tratament invaziv care a fost administrat anterior. Aceasta sugerează că fiinţa umană ar putea să îşi trateze diferitele probleme de sănătate utilizând puterea conștiinței pentru a se vindeca.

Pe scurt:

– Fapte: Efectul placebo este un fenomen verificat care se petrece în conştiinţele şi trupurile noastre. Studiile sugerează că 80% din efectul antidepresivelor poate fi atribuit efectului placebo.
– De reflectat: Efectul placebo nu poate fi pur şi simplu clasat ca fiind o consecință contrariantă în medicină, ci ESTE un efect real care provine din conexiunea şi conştientizarea legăturii profunde conştiinţă-trup. Este vorba în acest caz de o forţă tainică mereu accesibilă pe care am putea-o folosi?

Un exemplu de efect placebo: dacă două persoane au o durere de cap şi uneia dintre ele i se administrează Tylenol în timp ce alteia i se dă o pastilă ce nu conţine nicio substanță activă (ci doar zahăr), ambele persoane afirmă că pastila pe care au luat-o a fost eficace şi durerea de cap a trecut. Persoana căreia i s-a dat pastila care nu avea nicio substanţă activă credea că i s-a administrat Tylenol, medicament care i-ar fi îndepărtat durerea de cap. Dar durerea ei a fost de fapt vindecată datorită a ceea ce a crezut despre efectul sigur al pastilei. Astfel de fenomene apar în numeroase cazuri, multe studii arătând că efectul placebo este real şi foarte eficient.

Practica placebo este cunoscută, dar evitată sistematic în medicina alopată, deși efectul placebo ar fi necesar să fie un subiect important de studiu în toate facultăţile de medicină. Din nefericire, la ora actuală companiile farmaceutice acordă atenție pacienţilor care răspund la efectul placebo doar cu scopul de a-i elimina din studiile clinice pentru testarea noilor medicamente. Pe producătorii de medicamente îi deranjează faptul că în majoritatea studiilor clinice efectul placebo se arată a fi cel puțin la fel de eficient ca şi medicamentele lor chimice.

Examinarea efectului placebo ar putea da naştere unei noi ramuri a ştiinţei, care să studieze conștiința umană și funcțiile ei. Puterea percepţiei noastre, abilitatea de a ne crea propria realitate şi chiar de a ne modifica biologia ar deschide calea spre o multitudine de alte întrebări, posibilităţi şi potenţialităţi pentru rasa umană. Aceste potenţialităţi probabil ar duce la faliment multe industrii existente la ora actuală, de la sănătate până la producerea de energie, și tocmai de aceea acest domeniu nu este examinat cu atenţia cuvenită. Astfel de concepte, totuși, sunt intens studiate şi ilustrate de fizica cuantică.

„Efectul placebo ar fi necesar să fie subiectul unor eforturi majore, finanţate, ale cercetării ştiinţifice. Dacă cercetătorii ar putea să îşi dea seama cum poate fi folosit pe scară largă efectul placebo, s-ar pune la dispoziția medicilor un instrument eficient, bazat pe energia pacientului şi fără reacţii adverse, pentru a vindeca bolile. Vindecătorii prin bioenergie spun că ei deja deţin asemenea instrumente, dar eu sunt om de ştiinţă şi cred că pe măsură ce vom cunoaște mai bine din punct de vedere ştiinţific efectul placebo, cu atât mai bine vom putea ulterior să îl utilizăm în clinică.ˮ – dr. Bruce Lipton.

Un studiu al facultăţii de medicină Baylor, publicat în 2002 în prestigioasa revistă de specialitate New England Journal of Medicine, a evaluat intervenţia chirurgicală la pacienţii cu durere severă, invalidantă a genunchiului. Mulţi chirurgi ştiu că nu există efect placebo în chirurgie, sau marea lor majoritate aşa cred. Pacienţii care au participat la studiu au fost împărţiţi în trei grupuri. La primul grup, intervenția chirurgicală a constat în răzuirea cartilajului deteriorat al articulației genunchiului. La al doilea grup chirurgii au spălat articulația genunchiului, îndepărtând tot materialul biologic care se crede că produce inflamaţia. Aceste două tipuri de intervenții chirurgicale realizate la primul şi la al doilea grup sunt proceduri standard la care sunt supuşi pacienţii cu artrită severă a genunchiului. Al treilea grup a primit un „tratament” chirurgical fals – pacienţii au fost doar adormiţi şi au fost păcăliţi că li s-a făcut intervenţia chirurgicală. Doctorii au făcut inciziile şi au turnat apă salină pe genunchi, aşa cum se procedează în mod obişnuit într-o astfel de intervenție chirurgicală, apoi au cusut inciziile ca în finalul unei operaţii obișnuite. Toate cele trei grupuri au trecut apoi prin acelaşi program de recuperare, iar rezultatele au fost uimitoare. La grupul placebo starea s-a îmbunătăţit exact la fel ca şi în cazul celorlalte două grupuri care au suportat intervenţii chirurgicale reale.

„Îndemânarea mea de chirurg nu a avut niciun beneficiu pentru aceşti pacienţi. Întregul beneficiu al chirurgiei pentru osteoartrita genunchiului a fost de fapt efect placebo.ˮ – dr. Moseley (chirurg implicat în studiu).

Un alt exemplu remarcabil cu privire la efectul placebo a fost furnizat de către Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane al SUA, în anul 1999. Studiul a descoperit că starea s-a îmbunătăţit la doar jumătate (50%) dintre pacienţii cu depresie severă care au luat medicamente și la un procent însemnat de 32% dintre cei care au luat placebo. Pe lângă slaba eficiență a antidepresivelor, evidențiată de aceste rezultate, mai există și numeroase efecte adverse şi pericole care sunt asociate administrării acestor medicamente pe termen lung, uneori chiar și ani de zile la rând. Atunci de ce sunt prescrise în continuare drogurile antidepresive? Să nu uităm că „industria depresieiˮ este una de multe miliarde de dolari.

Un articol din 2002, intitulat „Noile droguri ale împăratului” („The Emperor’s New Drugs”), apărut în revista Asociaţiei Psihologilor Americani, Prevention & Treatment, sub semnătura profesorului de psihologie Irving Kirsch de la Universitatea Connecticut, a prezentat mai multe descoperiri şocante. El a arătat că 80% dintre efectele antidepresivelor, aşa cum au fost măsurate în studii clinice, ar putea fi atribuite în realitate efectului placebo. Profesorul Kirsch chiar a fost nevoie să înainteze o cerere în baza Legii Libertăţii la Informare Publică (FOIA) pentru a obţine date din studiile clinice ale antidepresivelor de top.

„Diferenţa între răspunsul la medicamente şi răspunsul la placebo a fost mai mică de două puncte în medie, pe o scală care merge de la 50 la 60 de puncte. Este o diferenţă foarte mică, care nu prezintă nicio semnificație din punct de vedere clinic.ˮ – prof. Kirsch.

Cercetători din întreaga lume au descoperit că tratamentele placebo pot stimula răspunsuri reale biologice şi fiziologice – de la modificări ale frecvenţei cardiace şi ale tensiunii arteriale, până la modificări ale activităţii chimice de la nivelul creierului. Placebo a fost eficient în cazul a diferite afecţiuni, cum ar fi artrita, depresia, oboseala, anxietatea, boala Parkinson şi multe altele.

Este interesant de menționat faptul că, încă din anul 1999, Jessica Utts, profesor de statistică la Universitatea Irvine, California, a publicat un material în care arăta că s-au obținut rezultate mult mai semnificative în ceea ce privește prevenirea infarctului miocardic prin intermediul unor experimente parapsihologice, decât în urma administrării zilnice a unei anumite doze de aspirină. Utts a arătat, de asemenea, că aceste rezultate sunt mult mai consistente decât cercetările din spatele multor medicamente, cum ar fi, spre exemplu, cele antiplachetare.

Poate şi acesta este motivul pentru care din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă către diferitele ramuri ale medicinei alternative.

Aşa cum Garth Cook de la Scientific American sublinia:
„Un număr din ce în ce mai mare de cercetări ştiinţifice sugerează că mintea noastră poate juca un rol important în vindecarea trupului nostru – sau în a ne menţine sănătoşi în primul rând… Există la ora actuală mai multe direcții de cercetare care sugerează că percepţia noastră mentală asupra lumii ne impactează şi ne ghidează în mod constant sistemul imunitar într-un mod care ne face mai apți să răspundem la pericolele viitoare.ˮ Aceste descoperiri științifice extraordinare vin să confirme existența unei întrepătrunderi între conştiinţă şi trup, conducând la o viziune integratoare, mult mai apropiată de realitate decât ideea unei conştiinţe efemere care este cumva separată de trupul nostru material.

Cercetătorul în neuroştiinţe Fabrizio Benedetti explică:
„Nu există doar un singur efect placebo, ci sunt foarte multe. Analgezicele placebo atrag descărcarea de substanţe naturale care îndepărtează durerea, numite endorfine. Pacienţii cu boală Parkinson răspund la placebo cu un nivel crescut de dopamină. Oxigenul fals administrat cuiva la altitudine s-a observat că reduce nivelul neurotransmiţătorilor numiţi prostaglandine (care dilată vasele de sânge, printre alte efecte, şi sunt responsabili de multe simptome ale răului de altitudine).ˮ

Deci ce înseamnă toate acestea?

Înseamnă că prin puterea credinței și a încrederii în însănătoșire, trupul biologic poate reacţiona într-un mod adecvat pentru a face față oricărei probleme ar putea să apară. În cazul depresiei, de exemplu, se consideră că principala cauză a bolii este un deficit chimic la nivelul creierului. Dacă gândurile, sentimentele şi emoţiile pot face să fie descărcați diferiţi neurotransmiţători la nivel cerebral, de ce să nu se acționeze asupra stărilor pacienţilor, transformându-le în bine, pentru a li se induce o altă stare biochimică? Dacă trăirile, emoţiile şi gândurile noastre sunt direct corelate cu biologia noastră, implicațiile medicale fiind enorme, de ce nu se alocă mai multe fonduri pentru acest domeniu de cercetare? De ce nu face aceasta industria medicală alopată? De ce sunt trecute cu vederea și mușamalizate aceste fapte și efecte de necontestat?

Rasa umană a fost instruită şi programată să creadă că medicamentele administrate din exterior sunt singurele necesare pentru vindecarea diferitelor afecţiuni. Desigur, anumite aplicaţii medicale sunt valide, dar oamenii ignoră complet puterea de influență a fenomenelor non-fizice, a conștiinței asupra trupului. Continuăm să credem că avem nevoie doar de ceva din exterior pentru a ne vindeca, când totul arată că aceasta nu este întru totul adevărat. Propriul nostru sistem biologic şi fiinţa umană în ansamblu sunt foarte capabile să se vindece singure (exceptând urgențele medicale și chirurgicale, unde este necesară intervenția promptă a medicilor). Doar că nu ştim cum, nu credem că este posibil, nu suntem informați despre această posibilitate.

Modificarea biologiei trupului prin intermediul credinţei nu este un proces accesibil, deoarece majoritatea dintre noi nu credem cu adevărat că putem să facem aceasta. Este necesar să mergem împotriva anilor de manipulare perceptuală care ne-au format gândurile şi credinţele. Credinţele modelează direct percepţia, iar percepţia este ceea ce creează realitatea fizică. Dacă modifici modul în care percepi, realitatea se modifică. Suntem fiinţe puternice şi avem abilităţi care este necesar să fie trezite și dezvoltate.

Astfel de fenomene și abordări integratoare ale realității vor continua să iasă la iveală şi vor fi implementate în viitor. Efectul placebo demonstrează, dintr-un punct de vedere biologic, că ceea ce crezi, aceea devine realitate pentru tine. Pentru ca cineva să poată utiliza această pârghie interioară într-un anumit sens, este necesar să creadă cu putere acel ceva. Persoana este necesar să perceapă aspectul spre care își îndreaptă atenția ca fiind real aşa cum îşi percepe mâna ca fiind reală, cum percepe soarele, stelele ca fiind reale etc. Nu este vorba de a crede anemic, ci de a şti, de a avea o certitudine.

Adevărata natură a realităţii nu a fost descoperită pe deplin, dar continuăm să progresăm cu înţelegerile noastre. Pe măsură ce avansăm, realizăm cât de rudimentar este modul nostru actual de a funcţiona. A venit timpul să ne ridicăm deasupra ideilor noastre arhaice şi a credinţelor false, şi să păşim într-o nouă înţelegere a realităţii, net superioară. Suntem capabili de mult mai mult, practic deținem un potenţial nelimitat.

Dincolo de placebo

Nikola Tesla a spus la un moment dat: „În ziua în care ştiinţa va începe să studieze fenomenele non-fizice, va face mai multe progrese în 10 ani decât în toate secolele anterioare ale existenţei sale”. De fapt, filozofia vedică a exercitat o mare influenţă asupra ideilor lui Nikola Tesla despre energia liberă.

În zilele noastre, sute, dacă nu mii de oameni de ştiinţă din întreaga lume, recunoscuţi internaţional, afirmă la unison faptul că materia (protoni, electroni, fotoni, orice particulă care are masă) nu este singura realitate existentă. Dacă dorim să înţelegem adevărata natură a realităţii noastre, este necesar să încetăm să ne mai limităm la a studia doar sistemele fizice. Este necesar să luăm în considerare rolul sistemelor non-fizice, cum ar fi factorii asociaţi cu conştiinţa, şi interacţiunea lor cu sistemele fizice (materia).
Astăzi, acest tip de ştiinţă este cunoscut sub numele de ştiinţă post-materialistă. Dacă Nicola Tesla ar fi trăit în aceste timpuri, cu siguranță ar fi fost un deschizător de drumuri în acest domeniu important.

Contrastul actual dintre ştiinţa materialistă şi ştiinţa post-materialistă este rezumat în concluziile enunțate într-un manifest semnat de mai mulţi autori, printre care Gary Schwartz, profesor of psihologie, medicină internă, neurologie, psihiatrie şi chirurgie la Universitatea Arizona, dr. Mario Beauregard, de la Universitatea Arizona, dr. Lisa Miller, de la Universitatea Columbia, dr. biolog Rupert Sheldrake. Manifestul pentru o știință post-materialistă a fost prezentat la un summit internaţional despre ştiinţa post-materialistă, spiritualitate şi societate. Concluziile autorilor sunt împărtășite de sute de alți cercetători.

În ceea ce privește interacţiunea conștiință-materie, care este parte din ştiinţa non-materialistă, pot fi făcute măsurători, şi au fost făcute atât în studii de tip „orbˮ cât şi „dublu orbˮ, prezentate în literatura de specialitate. Pentru a afla mai multe şi a examina aceste concepte, puteţi citi articolele din reviste de prestigiu listate în linkul următor, articole care prezintă studii asupra fenomenelor psihice, în principal publicate în secolul XXI: http://deanradin.com/evidence/evidence.htm (este site-ul lui Dean Radin, cercetător şef la Institutul de Științe Noetice).

Subiectul vindecării prin puterea conştiinţei este deseori ridiculizat în mass-media principală, în ciuda faptului că cei mai sclipitori oameni de ştiinţă din lume atestă credibilitatea lui. Unul dintre aceştia este Elisabeth Rauscher, fizician în domeniul nuclear, fost cercetător la Lawrence Berkeley National Laboratory, Lawrence Livermore National Laboratory, la Stanford Research Institute şi la NASA.

Aici puteţi urmări, în limba engleză, un interviu acordat de Elisabeth Rauscher, în cadrul căreia abordează o varietate de subiecte fascinante, împreună cu invitați interesanți. Cel care a intervievat-o este Jeffrey Mishlove, fondatorul emisiunii Thinking Allowed.

Citiţi şi:

Efectul placebo – triumful minţii asupra corpului

Credinţa fermă în Dumnezeu reconfigurează în mod benefic o mare parte din creierul fiinţei umane (efectul placebo şi enigmele lui)

 

yogaesoteric
22 ianuarie 2020


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More